A cerşit în Franţa şi acum studiază la Sorbona. Povestea româncei de etnie romă ce vrea să devină magistrat

O tânără româncă de etnie romă, Anina Ciuciu, care a ajuns clandestin în Franţa împreună cu părinţii săi, studiază în prezent dreptul la Sorbona şi visează să devină magistrat, pentru a uita de umilinţa pe care a resimţit-o când cerşea.

5674 afișări
Imaginea articolului A cerşit în Franţa şi acum studiază la Sorbona. Povestea româncei de etnie romă ce vrea să devină magistrat

A cerşit în Franţa şi acum studiază la Sorbona. Povestea româncei de etnie romă ce vrea să devină magistrat (Imagine: jactiv.ouest-france.fr)

Născută la periferia insalubră a Craiovei, tânăra speră că exemplul său va servi la schimbarea modului în care este privită populaţia romă. La vârsta de 22 de ani, ea urmează un master la prestigioasa universitate pariziană Sorbona şi vrea să devină magistrat, pentru "a le da peste nas celor care cred că romii nu sunt decât nişte hoţi de găini", afirmă ea, relatează site-ul jactiv.ouest-france.fr.

Anina recunoaşte că datorează mult familiei sale, care şi-a urmat dorinţa de a scăpa de tristul destin al romilor din est, "consideraţi ca sub-oameni". Bunicul ei avea o băcănie, tatăl ei era contabil, iar mama sa era infirmieră într-un spital, locuri de muncă obţinute pentru că îşi ascunseseră originea şi pierdute în momentul în care au fost descoperiţi, afirmă site-ul. "Sunt romi care reuşesc acolo. Dar nu se ştie de ei pentru că s-au pierdut în marea masă".

În 1997, când Anina avea şapte ani, a plecat împreună cu părinţii şi cele două surori către Franţa, "ţara portocalelor şi mandarinelor". După multiple peripeţii, familia a ajuns din întâmplare la Bourg-en-Bresse, în Ain, şi a locuit mai întâi într-o camionetă. Tatăl vindea ziare, iar mama şi copiii cerşeau. Acolo, la piaţă, o trecătoare care le-a devenit ulterior prietenă, i-a îndreptat către asociaţii. Ulterior, familia a obţinut o locuinţă, iar părinţii au început să primească de lucru.

Anina, căreia întotdeauna i-a plăcut şcoala, s-a dovedit foarte înzestrată. "Vreau să arăt că deşi sunt româncă, nu sunt automat necinstită". Dar nu este întotdeauna uşor. "Uneori am fost tratată drept romă împuţită. Mama mea îmi dădea bomboane ca să îmi fac prietene. Ele îmi luau bomboanele şi plecau!", povesteşte ea.

După ce a studiat dreptul la Bourg-en-Bresse, tânăra vrea mai mult ca niciodată să devină magistrat, pentru a "combate nedreptăţile". Anina a acceptat să îşi povestească istoria într-o carte, deoarece vrea "să schimbe modul în care sunt priviţi romii". "Romii au aceleaşi capacităţi ca toată lumea!", afirmă ea, deşi nu neagă că au probleme cu delincvenţa.

"Ca toate comunităţile! Dar nu ştiu de unde îşi scoate cifrele poliţia. Sărăcia îi împinge la astfel de comportamente, nu este ceva intrinsec romilor. Există şi reţele care profită de familii, exploatează copii", explică ea.

Întrebată dacă înţelege că este şocant să vezi copii mici expuşi la frig şi gaze de eşapament pe trotuare, Anina afirmă: "Da, dar mamele lor preferă adeseori să îi ia cu ele mai degrabă decât să îi lase singuri într-o tabără care poate fi distrusă în absenţa lor. Romii îşi adoră copiii, ei au un simţ foarte puternic al familiei. Mama mea nu m-a forţat niciodată".

Acest ataşament faţă de familie este unul dintre aspectele culturii rome pe care Anina vrea să îl păstreze, alături de muzică, bucătărie, dans, capacitatea de a se descurca sau castitatea înaintea căsătorie. Părinţii ei nu o împing să se căsătorească cu un rom. "Ei preferă să mă căsătoresc cu un francez". Mai mulţi prieteni i-au propus să se căsătorească, deoarece ar fi o modalitate comodă de a obţine naţionalitatea franceză, indispensabilă pentru a se înscrie la concursul pentru magistratură. Anina preferă însă să fie loială şi speră să îi fie acceptată o nouă cerere de reglementare a situaţiei sale.

Povestea remarcabilă a tinerei Anina Ciuciu nu este nouă pentru presa franceză, în august 2012 ea fiind prezentată de postul de radio RTL.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici