A început înscrierea la grădiniţe. Ce trebuie să ştie părinţii copiilor cu vârste cuprinse între trei şi cinci ani

Copiii cu vârste cuprinse între trei şi cinci ani vor putea fi înscrişi la grădiniţă începând cu ziua de luni, informează Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti. Perioada de înscriere alternează două etape, defăşurate în perioada 20.05-26.07.

1233 afișări
Imaginea articolului A început înscrierea la grădiniţe. Ce trebuie să ştie părinţii copiilor cu vârste cuprinse între trei şi cinci ani

A început înscrierea la grădiniţe. Ce trebuie să ştie părinţii copiilor cu vârste cuprinse între trei şi cinci ani

Prima etapă a înscrierilor din acest an va avea loc în perioada 20 mai - 7 iunie. Potrivit informaţiilor transmise de Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti (ISMB), în această etapă, părinţii copiilor vor înregistra solicitările de înscriere în unităţile de învăţământ cu nivel preşcolar, care au locuri disponibile pentru anul şcolar 2019– 2020. Potrivit aceleiaşi surse, această solicitare trebuie să fie însoţită de documente care să demonstreze criteriile generale şi criteriile de departajare specifice elaborate de fiecare unitate de învăţământ preşcolar în parte.

A doua etapă va începe în 24 iunie şi se va încheia pe 16 iulie. Potrivit datelor ISMB, aceasta vizează părinţii sau tutorii legali ai copiilor care nu au fost cuprinşi într-o unitate de învăţământ în prima etapă de înscriere sau care nu au participat la această etapă. În limita locurilor disponibile, pot fi înscrişi în grupa mică şi copii cu vârsta cuprinsă între 2 şi 3 ani.

După cum reprezentanţii ISMB precizează, fiecare părinte poate completa pentru copilul său maximum trei opţiuni pentru unităţi de învăţămînt în care există locuri disponibile, iar în acelaşi context, obligatoriu va fi completată cel puţin o opţiune.

Potrivit datelor ISMB, părinţii care vor să-şi înscrie copiii la grădiniţă trebuie să aibă în dosarul cu care vor aplica pentru un loc în unitătăţile preşcolare de stat următoarele acte: cerere de înscriere, adeverinţe de salariaţi ale părinţilor/ale unui părinte, pentru grădiniţele cu program prelungit şi săptămânal, copie certificat de naştere copil, copie buletin părinte/tutore/reprezentant legal, hotărâri judecătoreşti acolo unde este cazul, fişa medicală, completată potrivit reglementărilor în vigoare şi documentele care dovedesc îndeplinirea criteriilor de departajare generale sau specifice.

Criteriile generale de departajare pe care cei care îşi înscriu în acest an copiii la grădiniţă trebuie să le aibă în vedere sunt: existenţa unui document care dovedeşte că un copil este orfan de ambii părinţi, situaţia copilului care provine de la o casă de copii/un centru de plasament/plasament familial se asimilează situaţiei copilului orfan de ambii părinţi, existenţa unui document care dovedeşte că este orfan de un singur părinte, existenţa unui frate/a unei surori înmatriculat/înmatriculate în grădiniţa respectivă, existenţa unui certificat medical de încadrare în grad de handicap a copilului.

Criteriile specifice, de departajare pentru înscrierea în învăţământul preşcolar în anul şcolar 2019/2020 sunt elaborate de fiecare unitate de învăţământ preşcolar în parte. Potrivit purtătorului de cuvânt al ISMB acestea pot să vizeze domiciliul părinţilor/ tutorilor/ susţinătorilor legali sau al unuia dintre aceştia raportat la distanţa faţă de unitatea de învăţământ, locul de muncă al părinţilor/ tutorilor/ susţinătorilor legali sau al unuia dintre aceştia raportat la aceeaşi situaţie sau existenţa unor fraţi/ surori înmatriculaţi/ înmatriculate în unităţi şcolare din vecinătatea unităţii de învătământ preşcolar.

Potrivit putătorului de cuvânt al Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti, Maria Manea în contextul etapei de înscriere vorbim de o disponibilitate de 12.400 locuri în Capitală, iar în ceea ce priveşte totalul locurilor valabile pentru reînscrieri, totalul este de 24.224 locuri. Potrivit aceleiaşi surse, totalul locurilor disponibile în învăţământul de stat pentru Bucureşti este de 36.600.

Perioada înscrierilor şi a reînscrierilor pentru grădiniţe se va desfăşura în perioada 20 mai- 31 august.

Grădiniţele de stat de vară - o opţiune bună pentru părinţi în timpul verii

Purtătorul de cuvânt al ISMB, Maria Manea a precizat, luni, pentru MEDIAFAX, că grădiniţa de stat de vară este o opţiune bună pentru părinţi pe perioada vacanţei, deoarece ea este la îndemâna oricui, astfel de unităţi existând în toate sectoarele Capitalei, copiii rămân în permanenţă supravegheaţi şi fac activităţi în afara programei şcolare şi nu implică niciun cost, acesta fiind suportat de consiliile locale, şi nu de către părinţ

Putatorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti (ISMB), Maria Manea a precizat pentru MEDIAFAX, că grădiniţele de stat de vară vor funcţiona în toate sectoarele Capitalei şi că numărul acestora va fi influenţat de o serie de factori precum cerinţele părinţilor, subvenţia consiilor locale sau disponibilitatea cadrelor didactice.

Potrivit aceleiaşi surse, până în acest moment sunt 18 unităţi preşcolare confirmate în acest sens, cele mai multe fiind disponibile în sectorul 1, cu un total de şapte grădiniţe.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici