A început sezonul virozelor şi al gripei. De ce este recomandată vaccinarea indiferent de vârstă

Sezonul virozelor şi al gripei a început, iar medicii recomandă vaccinarea împotriva gripei, indiferent de vârstă, avertizând că virusul poate fi mortal în anumite condiţii. Ministerul Sănătăţii a achiziţionat 1,5 milioane de doze de vaccin antigripal, ce urmează să fie distribuit în judeţe.

1016 afișări
Imaginea articolului A început sezonul virozelor şi al gripei. De ce este recomandată vaccinarea indiferent de vârstă

Sezonul virozelor şi al gripei a început. De ce este recomandată vaccinarea indiferent de vârstă

Preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti-Ilfov, Sandra Alexiu, a declarat pentru MEDIAFAX, că cei mai mulţi dintre cei afectaţi de gripă şi viroze în sezonul de toamnă - iarnă sunt copiii, pentru că ei sunt cei care intră prima dată în colectivităţi.

„S-a înteţit numărul de infecţii respiratorii de căi aeriene superioare, dar acestea sunt în general infecţii minore care trec uşor, fără complicaţii, cu simptomele cunoscute, uşoară febră sau poate chiar febră la copiii mai mici, rinoree, obstrucţie nazală, tuse. La control se constată că au gâtul roşu, poate că au şi ceva ganglioni, dar simptomele acestea de obicei se sfârşesc într-o săptămână”, spune Alexiu.

Preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti-Ilfov a precizat că acestea sunt răceli obişnuite de sezon cu care cei mici se confruntă de obicei în anotimpul rece şi că „nu e de speriat sau ciudat la copiii de grădiniţă”.

În privinţa gripei, medicul a precizat că la adulţi se poate manifesta, în unele cazuri, destul de agresiv şi poate duce chiar şi la deces.

„Deşi vorbim de persoane cu risc care pot face gripă, ştim că gripa poate fi la fel de gravă şi pentru persoane care sunt perfect sănătoase, aici nu prea se alege şi poate fi mortală. De aceea e bine să ne vaccinăm indiferent de vârstă, sigur, peste vârsta de 6 luni, pentru că copiii sub 6 luni nu pot fi vaccinaţi împotriva gripei”, mai spune Alexiu.

Preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti-Ilfov recomandă o serie de măsuri pentru a preveni infecţia cu virusul gripei.

„Să nu stăm în colectivităţi în care sunt persoane bolnave sau, dacă eşti bolnav, e bine să te protejezi, în sensul că, fie te fereşti, stai acasă, iei scutire, fie porţi mască, pentru că infecţiile respiratorii se transmit de obicei prin aer, asta prin picăturile pe care le elimini când strănuţi sau tuşeşti”, spune medicul.

Alexiu precizează însă că dacă vrem să ne ferim de gripă, singura metodă eficientă este vaccinarea antigripală, „care este dovedită a fi singura măsură eficientă contra gripei, gripa fiind o formă specială de viroză, gravă, care poate duce la deces”.

În acelaşi context, medicul de familie a spus că multe persoane sunt în continuare împotriva vaccinului, însă că cea mai mare parte a celor care nu îşi fac acest vaccin sunt persoane nehotărâte din pricina faptului că aud în spaţiul public diverse informaţii.

Sezonul de vaccinare a început şi în curând va fi distribuit şi vaccinul de la Ministerul Sănătăţii, potrivit medicului de familie.

„Sunt pacienţi care şi-au cumpărat vaccinul gripal, cel de la Ministerul Sănătăţii ar urma să apară probabil în următoarele zile, aşa încât vom fi cumva pregătiţi să-i vaccinăm pe toţi cei care sunt persoane de risc, cu vaccin de la minister şi pe toţi cei care doresc, cu vaccinul cumpărat”, spune Alexiu.

Ministerul Sănătăţii a anunţat că a achiziţionat 1,5 milioane de doze de vaccin gripal, cu 200 000 mai mult faţă de anul trecut pentru imunizarea unui număr mai mare de persoane din categoriile la risc.

Anul trecut, în cadrul campaniei gratuite a Ministerului Sănătăţii au fost vaccinaţi 2.377 de copii cu vârstă cuprinsă între 6 luni şi 3 ani.

Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile anunţă că în săptămâna 30 septembrie - 6 octombrie, la nivel naţional, numărul total de cazuri de infecţii respiratorii acute (gripă clinică, IACRS şi pneumonii) a fost de 69.899, comparabil cu cel înregistrat în aceeaşi săptămână a sezonului precedent.

Taguri:
gripa,
viroza,
vaccin

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici