Video Slujba specială care repetă Paştele la Constanţa s-a încheiat. Arhiepiscopul Tomisului a împărţit Lumină credincioşilor prezenţi

  • Arhiepiscopia Tomisului organizează marţi noaptea ,în Constanţa, o slujbă care repetă Sfintele Paşte.
  • Programul este identic cu cel din noaptea de Înviere, iar regulile diferă cu puţin. În timpul stării de alertă, slujbele se pot ţine în curţile bisericilor, cu respectarea distanţării sociale.
  • La slujba reluată, din acestă noapte, nu se va oferi paşte sfinţit, iar Sfânta Lumină oferită va fi cea adusă, deja, de Paşti.
3004 afișări

UPDATE 23:50

Arhiepiscopul Tomisului a început să împartă lumină credincioşilor. 

Iar enoriaşi cu lumânări în mână au cântat Hristos a Înviat.

UPDATE 23:30

Slujba de la Constanţa a început cu Acatistul Învierii, după care Arhiepiscopul Tomisului a anunţat că urmează să împartă Lumina. 

La slujba organizată de Arhiepiscopia Tomisului participă în jur de 200 de credincioşi de toate vârstele.

La începutul slujbei, înaltul prelat le-a cerut celor prezenţi la slujbă să păstreze distanţa unii de alţii, iar majoritatea enoriaşilor aveau măşti pe faţă. 

Printre cei prezenţi se numără şi Milionarul Viorel Cataramă.

”Am auzit destule discuţii că nu ar fi trebuit să se ţină astăzi această slujbă. Creştinătate are la bază Biblia. În Biblie este spus că Iisus s-a născut odată, a murit odată şi a înviat odată. Cu toate acestea, din anumite considerente în fiecare an se celebrează aceste evenimente de două ori. Prin urmare nu văd de ce ar fi o problemă ca în această seară să nu fim aici la Constanţa”, a declarat Cataramă pentru Mediafax.

Ştirea Iniţială

Pentru că anul acesta credincioşii nu au putut participa la slujba de Inviere de la miezul nopţii, Arhiepiscopia Tomisului a hotărât ca slujba de Înviere să fie oficiată de sărbătoarea Înălţării, adică în noaptea de 26 spre 27 mai.  

BOR a încuviinţat această decizie inedită, considerând că se încadrează „în virtutea principiului autonomiei eparhiale”. În plus, BOR a transmis că „nutreşte speranţa că vor fi respectate reglementărilor legale în vigoare”.

„Slujba Învierii Domnului din acest an a fost oficiată în toate bisericile din Patriarhia Română, în ciuda contextului extrem de aspru creat de pandemie, lumina sfântă a ajuns la foarte mulţi dintre credincioşii ortodocşi”, a  amintit purtătorul de cuvânt al BOR, la anunţul Arhiepiscopiei Tomisului conduse de IPS Teodosie. 

Arhiepiscopia Tomisului a publicat pe Facebook care va fi programul slujbei de Înviere, Odovania Învierii. 

Mâine seară (26 spre 27 mai), la miezul nopţii, în bisericile şi mânăstirile din Arhiepiscopia Tomisului se va oficia Odovania Învierii, după următorul program:

-ora 23:40 – clerul iese din biserici, cântând „Învierea Ta Hristoase…” şi oferă lumina credincioşilor prezenţi;
- ora 24:00 – se citeşte Evanghelia Învierii şi începe Slujba Utreniei Învierii, după rânduiala consacrată şi prevăzută în cărţile de slujbă;
- După Utrenia Învierii ( în jur de 1.30) va începe slujba Sf. Liturghii. La final, se vor împărtăşi credincioşii care au ţinut postul de trei zile, rânduit anterior, şi care s-au spovedit.
- Nu se oferă Paşte sfinţit (ca la Înviere) ci anaforă, după rânduiala liturgică.

Sfânta Lumină ce va fi oferită credincioşilor este Lumina ce a fost adusă, deja, de Paşti, de la Ierusalim, ea fiind păstrată în toată această perioadă în sfintele altare.

„Veniţi de primiţi Lumină!”, îndeamnă credincioşii Arhiepiscopia Tomisului. 

Biserica Ortodoxă sărbătoreşte praznicul Înălţării Domnului, în fiecare an, la 40 de zile de la sărbătoarea Sfintelor Paşti care a fost pe 18 aprilie. Anul acesta, Înălţarea Domnului 2020 este sărbătorită pe 28 mai.

Prin hotărârile Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din anii 1999 şi 2001, sărbătoarea Înălţării Domnului a fost consacrată ca Zi a Eroilor şi sărbătoare naţională bisericească.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici