A treia săptămână de cozi la Tribunalul Argeş: Pensionarii au venit de la ora 04.00 pentru a da statul în judecată

Peste 200 de pensionari s-au adunat din nou la cozi, luni dimineaţă, la Tribunalul Argeş, pentru a depune cereri de restituire retroactivă a sumelor plătite pentru CAS, unii dintre ei venind încă de la ora 04.00, cu patru ore şi jumătate înainte de începerea programului la registratură.

172 afișări
Imaginea articolului A treia săptămână de cozi la Tribunalul Argeş: Pensionarii au venit de la ora 04.00 pentru a da statul în judecată

A treia săptămână de cozi la Tribunalul Argeş: Pensionarii au venit de la ora 04.00 pentru a da statul în judecată (Imagine: Arhiva Mediafax Foto)

Este a treia săptămână când pensionarii stau la coadă la Tribunalul Argeş pentru a da statul în judecată, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Luni, cu patru ore şi jumătate înainte de începerea programului de lucru, la ora 8.30, aproximativ 30 de pensionari erau deja la coadă în faţa Tribunalului Argeş, unii dintre ei veniţi de la 60 sau 80 de kilometri distanţă, din localităţi situate în nordul sau sudul judeţului, precum Nucşoara, Berevoieşti, Slobozia, Ştefan cel Mare şi Stolnici.

"Statul ne face pe noi pensionarii să ne aducem aminte de vremurile când, mai tineri fiind, ne trezeam cu noaptea-n cap pentru a sta la coadă la lapte, carne şi la alte produse alimentare. Acum ne sculăm cu noaptea în cap de la două ca să ajungem la patru dimineaţa la coadă, ca să mai stăm patru-cinci ore pentru a fi siguri că vom putea depune cererile azi şi nu vom mai fi nevoiţi să venim şi mâine. Vrem sa fim siguri că vom primi numărul de înregistrare care ne atestă contestaţia la decizia care ne opreşte 5,5 la sută din bani. Eu am venit cu scăunelul", a spus un pensionar aflat la coadă.

La ora transmiterii acestei ştiri, peste 200 de pensionari sunt la coadă la Tribunalul Argeş, până în prezent neînregistrându-se incidente.

Conducerea Tribunalului Argeş a decis, vineri, ca din această săptămână să prelungească cu o oră şi jumătate programul de lucru cu publicul la registratură pentru a primi cererile de restituire retroactivă a sumelor plătite pentru CAS depuse de pensionari.

Potrivit conducerii Tribunalului Argeş, totodată au fost desemnaţi mai mulţi angajaţi care să preia plângerile şi să fixeze termene de judecată, numărul completelelor de judecată urmând să fie suplimentat, în funcţie de cerinţe.

"E o avalanşă de plângeri depuse la Tribunalul Argeş de câteva zile, iar prima noastră măsură este să suplimentăm numărul persoanelor care primesc cererile, de la una, aşa cum era în mod obişnuit şi făcea faţă situaţiei, la trei şi numărul persoanelor care repartizează dosarele la cinci. În astfel de condiţii, se poate acorda termen de judecată în cunoştinţă, vine persoana cu cererea, o înregistrăm, îi dăm număr, îi dăm termen de judecată şi punem persoana să semneze, aşa cum impune procedura. Apoi dăm termen în cunoştinţă de cauză şi nu mai cităm ulterior persoana, evitând cheltuieli suplimentare", a declarat preşedintele Curţii de Apel Piteşti, judecătorul Gheorghe Diaconu.

Potrivit sursei citate, la rândul său, Casa de Pensii nu va fi citată în fiecare dosar, ci va fi citată centralizat, cu toate dosarele, evitându-se citarea în fiecare cauză.

Până în prezent, la Tribunalul Argeş au fost depuse peste 11.000 de astfel de cereri.

Numărul pensionarilor din judeţ care au pensii peste 740 de lei este de 71.400.

Vineri, pensionarii aflaţi la coadă la Tribunalul Argeş pentru a depune plângeri împotriva legii care impozitează pensiile s-au îmbrâncit cu jandarmii şi au forţat intrarea în instituţie, smulgând din balamale uşa de la intrare. Jandarmii au intervenit şi i-au oprit cu greu pe oameni, încercând să le explice că trebuie să respecte ordinea şi să intre câte zece în clădire.

Potrivit OUG nr. 107/ 2010, persoanelor care beneficiază de pensii de peste 740 de lei li se reţine, de la 1 ianuarie 2011, 5,5 la sută contribuţii de sănătate.

În mai multe judeţe, după intrarea în vigoare a acestei ordonanţe mii de pensionari cu pensii mai mari de 740 de lei au depus plângeri prealabile la casele judeţene de pensii, în care solicitau restituirea contribuţiei de sănătate de 5,5 la sută, iar instituţiile le-au respins pe considerentul că o astfel de cerere nu poate modifica o ordonanţă de urgenţă.

În 13 martie, Curtea Constituţională a constatat că dispoziţiile art. 259 alin.(2) din Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, care au format obiectul excepţiei de neconstituţionalitate ridicate de Kiss Andrei în dosarul 204/33/2011 al Curţii de Apel Cluj - Secţia comercială, de contencios administrativ şi fiscal, sunt constituţionale în măsura în care se interpretează în sensul că procentul de 5,5 se aplică numai asupra veniturilor din pensii care depăşesc 740 de lei.

Ministrul Muncii, Claudia Boghicevici, a declarat, vineri, că pensiile sub 740 de lei nu sunt afectat de reţinerea contribuţiilor de asigurări sociale de sănătate, iar pentru cererile de restituire retroactivă a sumelor plătite pentru CAS nu există temei legal, prevederile aplicându-se doar pentru viitor.

În cazul pensionarilor care se înghesuie de mai multe zile la instanţe pentru a depune cereri de anulare a OUG 107/ 2010 în baza căreia li se reţine din pensie 5,5 la sută pentru contribuţiile de sănătate, dar şi de restituire a sumelor reţinute până acum, ministrul Muncii a spus că nimeni nu le îngrădeşte dreptul la justiţie, dar că aceştia trebuie să ştie că nu le ia nimeni acest drept şi nu trebuie să îşi rişte sănătatea.

Claudia Boghicevici a precizat că, potrivit legii, autorităţile au 45 de zile la dispoziţie pentru a armoniza legislaţia fiscală cu decizia Curţii Constituţionale, astfel încât această hotărâre ar putea să nu fie aplicată din luna mai.

Întrebată dacă pensionarilor li se va reţine şi în luna mai procentul de 5,5% pentru asigurările sociale de sănătate, ministrul Muncii a răspuns: "Pentru luna mai rămâne în vigoare Codul fiscal".

Claudia Boghicevici a mai declarat că decizia Curţii Constituţionale vizează aproximativ 2.181.000, fiind vorba de peste un miliard de lei care nu vor mai ajunge în sistemul asigurărilor sociale de sănătate.

Ea a precizat că pentru a nu bloca activitatea caselor de pensii a fost mobilizat întreg personalul Casei Naţionale de Pensii Publice.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici