Academia de Studii Economice, iluminată în roz, ca simbol al luptei împotriva cancerului de sân

Clădirea Academiei de Studii Economice (ASE) a fost ilumintă în roz, marţi seară, în cadrul celei de-a 13-a ediţii a campaniei "Iluminare în roz", desfăşurată de Fundaţia Renaşterea în lupta împotriva cancerului la sân.

283 afișări
Imaginea articolului Academia de Studii Economice, iluminată în roz, ca simbol al luptei împotriva cancerului de sân

Academia de Studii Economice, iluminată în roz, ca simbol al luptei împotriva cancerului de sân (Imagine: Cristina Nichituş/Mediafax Foto)

Lumina a fost aprinsă de Laura Cosoi şi de mama ei, Ligia Grozdan, învingătoare în lupta cu cancerul.

"În fiecare an, la 1 octombrie, în peste 40 de ţări se iluminează în roz clădiri reprezentative, pentru a reaminti femeilor că prin control medical anual, cancerul poate fi învins. Evenimentul simbol al Fundaţiei Renaşterea ne oferă prilejul de a împărtăşi susţinătorilor noştri rezultatele celor 12 ani de activitate şi de a le transmite mulţumirile celor peste 200.000 de persoane care au beneficiat de serviciile noastre", a declarat Mihaela Geoană, preşedintele Fundaţiei Renaşterea.

Marţi seară, Mihaela Geoană, Cristiana Copos, Veronica Savanciuc, Camelia Şucu, Andreea Mihai, Amalia Năstase şi Monica Nistorescu - care asigură conducerea fundaţiei - şi Andreea Esca, ambasador Renaşterea, vor fi gazdele unei recepţii dedicate susţinătorilor campaniei. În cadrul acesteia va avea loc festivitatea de decernare a diplomelor de recunoştinţă pentru colaboratorii Fundaţiei Renaşterea din ultimii şapte ani şi pentru rectorul ASE, Pavel Năstase, iar apoi vizionarea filmului "Love is all you need".

Alte două oraşe din ţară - Paşcani şi Târgu Mureş - s-au alăturat Capitalei, transmiţând mesajul luptei împotriva cancerului de sân prin lumina roz.

Clădirea ASE, universitate care sărbătoreşte 100 de ani de existenţă, urmează altor sedii ale unor instituţii importante din Capitală care au fost iluminate în roz de-a lungul campaniei: Ateneul Român (2001), Muzeul George Enescu (2002), Teatrul Naţional (2003), clădirea CEC (2004), Biblioteca Centrală Universitară (2005), Muzeul Naţional de Artă (2006), Cercul Militar Naţional (2007), Arcul de Triumf (2008), Institutul Oncologic din Bucureşti (2009), Palatul Parlamentului (2010), Palatul de Justiţie (2011) şi Banca Naţională a României (2012).

Câteva dintre clădirile reprezentative ale lumii care s-au "îmbrăcat" în roz sunt Empire State Building New York, Turnul Perla Orientului din Shanghai, Muzeul Britanic din Londra şi Opera din Paris.

Fundaţia Renaşterea pentru educaţie, sănătate şi cultură a fost înfiinţată în anul 2001, aducând în atenţia publicului din România o problemă cu implicaţii majore în viaţa femeilor: cancerul de sân. În urma activităţii susţinute, Guvernul României a acordat Fundaţiei Renaşterea, statutul de organizaţie de utilitate publică.

Centrul Medical de Excelenţă Renaşterea, specializat în diagnosticarea precoce a cancerului de sân şi genital, a fost inaugurat în aprilie 2011, având opt cabinete medicale, laborator modern de anatomopatologie şi imunohistochimie, mamograf digital de ultimă generaţie, colposcop, ecograf. Centrul medical Renaşterea este prima unitate medicală din România care implementează şi utilizează sistem CAD (Computer Aided Detection) ca instrument de asistare/second opinion în procesul de diagnosticare. Mamografiile digitale sunt arhivate şi pot fi transmise pentru diagnostic la distanţă.

Fundaţia a deschis, de asemenea, Centrul de Diagnostic al Afecţiunilor Mamare Renaşterea din Bucureşti, care oferă consultaţii, mamografii şi ecografii pentru detectarea precoce a cancerului de sân. În perioada 2003-2013, la acest Centru au fost investigate aproximativ 30.000 de femei, efectuându-se 16.093 de ecografii, 27.643 de mamografii şi 29.550 de consultaţii, iar 3.030 de femei au fost depistate cu cancer.

Renaşterea a lansat şi Unitatea Mobilă de Diagnostic pentru Sân şi Col Uterin - primul program gratuit de investigaţii de sân şi de col uterin din România. Unitatea mobilă este dotată cu un cabinet de ginecologie şi unul de mamografie digitală. De la inaugurarea din martie 2008, Unitatea Mobilă s-a deplasat în 34 de comunităţi rurale şi oraşe mici, unde peste 16.400 de femei au beneficiat de investigaţii gratuite, fiind efectuate 14720 teste Babeş Papanicolau şi 8.386 de mamografii. De asemenea, prin acest program au fost distribuite peste 20.000 de broşuri de informare privind sănătatea femeii.

O altă realizare a organizaţiei neguvernamentale este Unitatea Mobilă Enel Cuore, achiziţionată cu fonduri donate de Fundaţia Enel Cuore, în 2011, şi dotată cu cabinete de ginecologie şi de mamografie digitală. Această unitate poate efectua, lunar, peste 600 de teste Babeş-Papanicolau şi 500 de mamografii digitale.

De asemenea, Centrul de Informare Medicală - Renaşterea, amenajat în cadrul Institutului Oncologic Bucureşti, oferă sprijin psihologic pentru pacienţi şi familiile acestora. Până în prezent, peste 10.000 de persoane au beneficiat de serviciile acestui centru.

Fundaţia Renaşterea a fost premiată de Parlamentul European, în 2010, cu distincţia "Pearl of Wisdom", dar şi cu Premiul Special al Galei Societăţii Civile în 2008.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici