INTERVIU   Accesul la educaţie de calitate, prin tehnologizare. Raluca Negulescu-Balaci, CEO la UiPath Foundation, despre provocări şi reuşite

  • Copiii din familii sărace se confruntă cu destule neajunsuri în viaţa de zi cu zi, pentru a mai putea ajunge şi la şcoală.
  • „Suntem ţara cu procentul cel mai mare de copii care trăiesc în sărăcie din întreaga Uniune Europeană – 35% dintre copiii din România sunt în această situaţie. Peste 60% dintre copiii care au început şcoala acum 12 ani nu au terminat liceul”, spune Raluca.
  • Aici intervine UiPath Foundation, un ONG care lucrează la firul ierbii şi sprijină, prin programe educaţionale de calitate, copiii defavorizaţi.
  • Raluca Negulescu-Balaci, directoare executivă la UiPath Foundation, vorbeşte, într-un interviu pentru MEDIAFAX despre parcursul ei profesional, valorile şi obiectivele fundaţiei pe care o conduce.
531 afișări
Imaginea articolului Accesul la educaţie de calitate, prin tehnologizare. Raluca Negulescu-Balaci, CEO la UiPath Foundation, despre provocări şi reuşite

Raluca Negulescu-Balaci este una dintre cele 16 personalităţi care vor vorbi joi (16 septembrie), de la ora 17.00, la primul eveniment marca TEDxInovatorilorStreet, organizat de Inventikus, clusterul dedicat consilierii şi promovării inventatorilor şi inovatorilor din România. 

Evenimentul are loc la MATER Biblioteca de Materiale din cadrul NOD Makerspace (Splaiul Unirii nr.160), în cadrul Beyond the Future.

Cine este Raluca Negulescu-Balaci? Care este povestea ei?

Raluca Negulescu-Balaci, UiPath Foundation: Am crescut la Bârlad într-o familie modestă care m-a susţinut să-mi ating potenţialul prin educaţie, în ciuda tuturor provocărilor materiale cu care s-au confruntat părinţii mei. Am început să fac voluntariat la 15 ani şi să lucrez cu copiii din zonele sărace ale oraşului. A fost un moment major pentru mine pentru că am conştientizat că, deşi crescusem într-o familie săracă, am fost foarte norocoasă să nu am niciun fel de piedică în parcursul meu educaţional. Copiii cu care am început să lucrez atunci veneau din familii extrem de vulnerabile, locuind în spaţii foarte mici, neîncălzite, fără mâncare, îmbrăcăminte şi încălţăminte. Eu am avut tot timpul în jurul meu un sistem de sprijin de la oamenii apropiaţi din familie. Copiii respectivi nu aveau nimic şi asta m-a ambiţionat şi mai mult să-i ajut.

Am venit la facultate la Bucureşti şi am continuat să fac voluntariat în diverse organizaţii studenţeşti. În 2010, tot pornind de la o experienţă de voluntariat, am început să lucrez cu copiii din zonele cele mai sărace ale cartierului Ferentari şi să contribui la dezvoltarea unor programe educaţionale pe termen lung, care iau în considerare nevoile complexe ale copiilor care se confruntă cu sărăcia. A devenit misiunea mea personală şi profesională să ajung la copiii cei mai vulnerabili şi să contribui la crearea celor mai potrivite contexte în care să-şi înţeleagă şi să-şi dezvolte potenţialul prin educaţie. În 2018, cu experienţa din comunităţi vulnerabile, am pus umărul la construirea UiPath Foundation, organizaţia pe care o conduc în prezent.

Ce este UiPath Foundation şi care sunt principalele activităţi/obiective ale fundaţiei? Cred că mai toţi românii au auzit despre UiPath. 

Raluca Negulescu-Balaci: UiPath Foundation este o organizaţie globală non-profit care susţine copiii din familii sărace facilitându-le  accesul la educaţie de calitate pentru ca ei să-şi dezvolte abilităţile necesare pentru viitor. A fost înfiinţată în ianuarie 2019 de către compania UiPath şi este o entitate distinctă, care implementează propriile programe educaţionale în România şi India, în parteneriat cu alte organizaţii non-profit cu impact la firul ierbii.
 
Cele trei mari programe pe care le implementăm în 6 zone din România (Bucureşti – cartierul Ferentari, judeţele Cluj, Galaţi, Vaslui, Botoşani şi Olt) sunt complementare şi au scopul de a genera un context educaţional cât mai propice pentru copiii din familii sărace.
 
Future Acceleration Program este un program de sprijin integrat prin care susţinem copiii din familii vulnerabile cu un pachet complex de servicii care constau în: bursă lunară, sprijin material – îmbrăcăminte, încălţăminte, materiale educaţionale, sprijin medical şi psihologic, activităţi educaţionale axate pe literaţie, numeraţie, limba engleză şi competenţe digitale, device-uri conectate la internet pentru activităţi online). Pentru că suntem foarte atenţi la ecosistemul educaţional din care fac parte copiii, lucrăm intensiv şi cu profesorii din comunităţile lor pentru a îmbunătăţi procesele pedagogice şi pentru a ne asigura că niciun copil nu este lăsat în urmă din cauza provocărilor generate de sărăcie. Nurture Teachers’ Potential este al doilea program pe care îl implementăm pentru a dezvolta competenţele profesorilor şi pentru a consolida intervenţia noastră educaţională.
 
Suntem o organizaţie orientată spre viitor şi ne dorim să generăm o schimbare sistemică în educaţie. Ne dorim ca sărăcia să nu mai fie o barieră în accesul la educaţia de calitate. Din acest motiv, lucrăm intensiv şi pentru prevenirea decalajelor educaţionale în primii ani de viaţă ai copiilor din comunităţile unde intervenim, concentrându-ne pe dezvoltarea literaţiei timpurii, un predictor important de succes şcolar, prin programul Early Education Forward.  În 2019 şi 2020 am ajuns cu programele noastre la peste 25.000 de copii şi peste 3.000 de profesori din România şi India.
 

Eşti director executiv la UiPath Foundation. Ai avut anumite provocări doar pentru că eşti femeie? De unde începi, de ce anume ai nevoie? Cât de uşor/greu este? Cine te sprijină? Care este relaţia cu statul/cu birocraţia?

 
Raluca Negulescu-Balaci: Sunt norocoasă să fac parte dintr-un ecosistem naţional şi global care îmi oferă foarte mult sprijin în a duce misiunea UiPath Foundation mai departe. Aici vorbesc de echipa mea, de membrii boardului, voluntarii şi donatorii care ne sunt alături. Dar pentru că eu am avut privilegiul de a fi susţinută, asta nu înseamnă că femeile din România sunt lipsite de multiple provocări. Am lucrat foarte mulţi ani cu femei din comunităţi sărace şi cred că acolo trebuie să intervenim sistemic pentru a ne asigura că prevenim şi reducem abandonul şcolar şi construim o societate echitabilă pentru toată lumea. Şi putem face acest lucru începând cu sprijinirea fetelor în ceea ce priveşte accesul la educaţie de calitate. E un aspect pe care îl luăm în considerare în toate programele UiPath Foundation, principiul echilibrului de gen fiind aplicat în modul în care identificăm beneficiarii programelor educaţionale pe care le desfăşurăm în cele 6 zone din ţară.
 

Care este reţeta succesului, în opinia ta?

 
Raluca Negulescu-Balaci: Cred că discuţia despre reţeta succesului e o capcană. Alergăm după succes, când reflecţia pe care ar trebui s-o avem, individual şi colectiv, e despre ce ne oferă sens în vieţile noastre personale şi profesionale. Iar reţeta sensului, din punctul meu de vedere, e indisociabilă de un set fundamental de valori – responsabilitate, respect, corectitudine, compasiune şi impact social. Pentru mine e esenţial ca aceste repere să definească parcursul meu profesional şi să rămân conectată mereu la ce pot face pentru ca lumea din jurul meu să devină mai echitabilă.

Care a fost sau este cea mai mare provocare cu care se confruntă UiPath Foundation?

Raluca Negulescu-Balaci:  Pentru UiPath Foundation, cea mai mare provocare a fost impactul pandemiei asupra accesului la educaţie pentru copiii din familii sărace. Ultimul an jumătate a adâncit clivajele sociale. Se estimează că la nivel global, 100 de milioane de copii nu se vor mai întoarce la şcoală. Şocul economic a afectat şi comunităţile în care intervenim noi. Având mereu în minte misiunea noastră de a asigura acces la educaţie de calitate pentru copiii vulnerabili, ne-am adaptat programele educaţionale pentru a răspunde la noile provocări. Am reuşit să mutăm toate activităţile în mediul online, asigurând tablete cu acces la internet pentru toţi copiii cu care lucrăm, şi să livrăm conţinut educaţional de calitate. Am furnizat sprijin de urgenţă pentru familiile grav afectate de COVID şi am răspuns prin Fondul de Urgenţă împotriva COVID la provocările din sistemul medical, cu focus pe zonele noastre de intervenţie. 
 

Eu te ştiu de când erai directoare la Policy Center for Roma and Minorities. Cum vezi tu România din punct de vedere al provocărilor sociale? Cum ne putem vindeca de discriminare şi sprijini categoriile vulnerabile? 

Raluca Negulescu-Balaci: Suntem ţara cu procentul cel mai mare de copii care trăiesc în sărăcie din întreaga Uniune Europeană – 35% dintre copiii din România sunt în această situaţie. Peste 60% dintre copiii care au început şcoala acum 12 ani nu au terminat liceul. Situaţia este foarte gravă şi este nevoie de o intervenţie sistemică integrată pentru a oferi şanse la un viitor mai bun copiilor dezavantajaţi. Cred foarte mult în sinergii între societatea civilă, instituţiile publice şi mediul privat, dar e nevoie de o viziune pe termen lung pentru a schimba macazul şi pentru a ne asigura că nu lăsăm generaţii întregi în urmă. Discriminarea socială, din nefericire, e o realitate pentru mulţi copii din medii dezavantajate şi o barieră majoră pentru accesul la educaţie. E nevoie de un efort colectiv şi instituţional pentru a schimba situaţia, iar acest lucru începe cu multă compasiune, colaborare şi respect reciproc.
 

Ce sfat ai pentru fetele şi femeile care vor să intre în domeniul roboticii/automatizării?  

Raluca Negulescu-Balaci: Eu nu am studii tehnice/IT, însă am avut întotdeauna curiozitatea să învăţ lucruri noi. În ziua de azi, la cât de mult a evoluat tehnologia, nu e nevoie să ştii să codezi pentru a automatiza procese cu ajutorul roboţilor software. Cred că indiferent de interesele academice şi profesionale, oricine poate învăţa să construiască roboţi software, mai ales că spectrul de aplicabilitate este atât de larg. Citizen developer este conceptul care ne va defini vieţile în viitor – toată lumea va folosi tehnologia pentru propria activitate profesională, indiferent de domeniu. 
 
Iar fetelor şi femeilor care vor să intre în domeniul automatizării le spun că trebuie să aibă multă încredere în potenţialul lor. Din păcate, lumea în care trăim încă menţine multiple bariere sistemice (de acces în diferite foruri profesionale) şi alimentează percepţii individuale cum sunt prejudecăţile despre rolurile personale şi profesionale ale femeilor în societate. Sunt numeroase studii care arată că lipsa de încredere în propriile forţe este o piedică pentru fete în a performa în ştiinţele exacte. Cred că în anul 2021, în ciuda mentalităţilor şi proiecţiilor cu care ar putea să crească fetele, avem toate resursele să facem performanţă în orice domeniu ne propunem. Ţine de noi să conştientizăm etichetele şi să nu le acceptăm, oricât de incomod este să fii în poziţia de a demonta astfel de atitudini.
 

O carte care te-a ajutat sau inspirat personal sau/şi profesional?

Raluca Negulescu-Balaci: Îmi este foarte greu să aleg o singură carte. Ce îmi vine acum în minte e ultima pe care am citit-o şi pe care o recomand tuturor: „Regândeşte – Forţa lucrurilor pe care nu le cunoşti”, de Adam Grant.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici