Video VIDEO | ACCIDENT grav în Argeş: Cei trei militari morţi aveau 38, 32 şi 40 de ani. Doi dintre ei erau căsătoriţi şi părinţi/ La MApN, slujbă de comemorare/ Tudose: Statul va fi alături de răniţi şi de familiile militarilor accidentaţi

Cei trei militari morţi în accidentul din Argeş, Mihai Ionuţ Toma, Petre Cristian Toader şi George-Emilian Catană, aveau 38, 32 şi 40 de ani. Doi dintre ei erau căsătoriţi şi aveau copii.

10212 afișări

Potrivit unui comunicat transmis de MApN, trei militari români, plutonierul-major Mihai Ionuţ Toma, caporalul clasa a III-a George-Emilian Catană şi caporalul clasa a III-a Petre Cristian Toader, au murit în accidentul de joi seară, în apropierea localităţii Valea Urdei, din judeţul Argeş.

Plutonierul-major Mihai Ionuţ Toma avea 38 de ani şi era necăsătorit. Era veteran al teatrelor de operaţii, cu două misiuni executate în Afganistan, fiind angajat al MApN din anul 2002.

Caporalul clasa a III-a Petre Cristian Toader era în vârstă de 32 de ani, era căsătorit şi avea un copil. Executase o misiune în teatrul de operaţii din Afganistan, fiind angajat al MApN din anul 2008.

Caporalul clasa a III-a George-Emilian Catană, avea 40 de ani, era angajat al MApN din anul 2002. Era căsătorit şi avea un copil.

În ceea ce priveşte militarii răniţi, toţi sunt în stare stabilă şi se află internaţi în spitale militare.

Doi dintre ei se află în îngrijirea medicilor de la Spitalul Militar de Urgenţă “Regina Maria” din Braşov, unul la Spitalul Militar de Urgenţă “Dr. Ion Jianu” din Piteşti, iar ceilalţi şase se află, la ora difuzării comunicatului, în proceduri de transfer către Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central “Dr. Carol Davila” din Bucureşti.

Premierul României a spus că aşteaptă expertiza tehnică a vehiculului în care au fost implicaţi militarii şi că statul va fi alături de răniţi şi de familiile celor decedaţi. „Aşteptăm expertiza tehnică a autocarului, care va stabili dacă acesta avea sau nu frâne, iar apoi se va stabili vinovatul”, a spus premierul. El a transmis condoleanţe familiilor îndoliate şi a precizat: „Am toată convingerea că statul, Ministerul Apărării, va face tot ce este poisibil. Vom avea grijă de toţi care sunt acum în spitale”.

Mihai Tudose a mai precizat că militarii răniţi nu au fost transportaţi cu un elicopter medical, care are dotări specifice, deoarece acesta nu putea zbura noaptea. „Acei militari au fost transportaţi cu un elicopter de transport. Vorbim despre elicoptere dedicate, pentru activităţi de căutare şi salvare”, a mai spus Tudose.

Potrivit acestuia, mai mulţi miniştri au mers la faţa locului imediat după producerea accidentului. „Miniştrii s-au deplasat la locul accidentului pentru o mai bună coordonare. Şi atunci s-a luat decizia ca o parte din membrii Cabinetului să se deplaseze acolo, domnul ministru Bodog a asigurat din Bucureşti coordonarea pe linie de servicii medicale”, a spus Tudose.

Vineri dimineaţă, de la ora 8.30, vor fi organizate în unităţile militare din ţară ceremonii de comemorare a militarilor morţi.

”Conducerea Ministerului Apărării Naţionale este alături de familiile îndoliate şi transmite, în numele întregului personal, sincere condoleanţe", arată MApN.

Un camion cu 13 militari aparţinând unităţii Vânători de munte Câmpulung Muscel a căzut, joi seară, într-o râpă din localitatea argeşeană Dâmbovicioara. Intervenţia a fost dificilă din cauza terenului accidentat şi a prăpastiei adâncă în care a căzut camionul.

Premierul Mihai Tudose s-a arătat nemulţumit de modul în care s-a intervenit la accidentul în care a fost implicat un camion cu militari, spunând că echipajele, care intervin de câteva ore, nu au fost dotate cum trebuie, în timp ce Raed Arafat încă se află în elicopter spre locul accidentului.

”Nu reuşesc să iau legătura cu domnul Arafat, înţeleg că este încă în elicopter. (...) Oamenii au făcut tot ce e omeneşte posibl. Îi mulţumesc domnului ministru al Apărării, Ţuţuian, care a ajuns repede şi a plecat tot din Bucureşti. Înţeleg că domul Arafat încă e pe drum”, declara premierul Mihai Tudose, la Digi24.

O slujbă de comemorare a celor trei militari morţi în accidentul din Argeş - Mihai Ionuţ Toma, Petre Cristian Toader şi  George-Emilian Catană - are loc, vineri dimineaţa, în incinta Ministerului Apărării Naţionale (MApN).

Un sobor de trei preoţi susţine slujba în sediul MApN, la aceasta asistând mai mulţi angajaţi ai instituţiei, precum şi cadre militare.

În paralel, la toate unităţile din ţară au fost organizate comemorări, au fost susţinute discursuri despre cei trei militari şi unul sau mai mulţi preoţi au ţinut o slujbă în memoria victimelor.

O astfel de ceremonie a fost organizată, de la 8.30, şi la Unitatea Militară Vânători de munte Câmpulung Muscel, din care făceau parte cei trei militari.

Klaus Iohannis a transmis condoleanţe familiilor militarilor morţi în accidentul din Argeş

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis vineri un mesaj prin care îşi exprimă compasiunea pentru familiile militarilor care şi-au pierdut viaţa în accidentul de la Dâmbovicioara, subliniind că armata este o instituţie fundamentală, care ”merită recunoştinţă şi preţuire”.

”Îmi exprim întreaga compasiune pentru pierderea vieţii celor trei militari, vânători de munte, care participau la activităţi de pregătire profesională şi pentru rănirea altor nouă, într-un accident de circulaţie din judeţul Argeş. Armata este şi va continua să fie o instituţie fundamentală a naţiunii noastre, care merită recunoştinţa şi preţuirea tuturor românilor. Condoleanţe familiilor îndoliate şi însănătoşire grabnică tuturor celor răniţi”, a transmis Iohannis.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici