ACCIDENT GRAV în Brăila: Un autocar cu 38 de oameni s-a răsturnat. Trei persoane au murit / Autorităţile au activat planul roşu de intervenţie

Un autocar în care se aflau 34 de cetăţeni moldoveni şi alte patru persoane s-a răsturnat, miercuri dimineaţă, pe drumul european 87, în zona localităţii Baldovineşti din judeţul Brăila, trei persoane pierzându-şi viaţa. În urma accidentului, autorităţile din judeţul Brăila au activat planul roşu de intervenţie.

4061 afișări
Imaginea articolului ACCIDENT GRAV în Brăila: Un autocar cu 38 de oameni s-a răsturnat. Trei persoane au murit / Autorităţile au activat planul roşu de intervenţie

Brăila: Un autocar cu 38 de turişti ucraineni s-a răsturnat pe E 87. Două persoane au murit (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

UPDATE 12:00 - Numărul morţilor se ridică la 3, un copil fiind găsit decedat sub autocar

Un alt copil a fost găsit decedat, după repunerea pe roţi a autocarului cu cetăţeni moldoveni răsturnat în judeţul Brăila, numărul persoanelor care au murit în accident ajungând astfel la trei, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Brăila, Ştefan Stoian, a spus că, după ce pompierii au ridicat autocarul şi l-au repus pe roţi, sub acesta a fost găsit cadavrul unui copil despre care se cunoştea faptul că a fost pasager în vehicul, însă figura dispărut.

Astfel, numărul morţilor se ridică la trei, fiind vorba de un adult şi doi copii.

Potrivit comisarului şef Bogdan Zotoi, şeful Poliţiei Rutiere Brăila, cu 20 de minute înainte de producerea tragediei, autocarul a trecut prin faţa unui echipaj de Poliţie Rutieră, iar poliţiştii nu au constatat că şoferul ar fi depăşit viteza legală.

Conform lui Zotoi, din cele 38 de persoane aflate în autocar, numai trei au scăpat tefere şi au stat deja de vorbă cu poliţiştii, însă au declarat că nu îşi amintesc decât momentul în care vehiculul s-a răsturnat.

În autocar se aflau 38 de oameni, dintre care 34 cetăţeni moldoveni, doi cu dublă cetăţenie română şi bulgară, iar cei doi şoferi sunt turci.

Potrivit comisarului şef Zotoi, bărbatul care se afla la volan a scăpat cu răni uşoare, în timp ce şoferul de rezervă a suferit răni la cap şi a fost transportat de urgenţă la spital.

În acelaşi timp, poliţiştii care fac cercetarea la locul accidentului au constatat că documentele aflate în bordul maşinii au fost afectate de ploia torenţială şi speră că diagrama înregistrată de aparatul tahograf, care a înregistrat timpii de odihnă ai şoferului şi care a fost ridicată de reprezentanţii Ministerului Transporturilor, nu a fost distrusă de apă.

Între timp, răniţii au fost duşi cu ambulanţele la Spitalul Judeţean Brăila, unde toţi medicii de pe secţii au coborât la Unitatea de Primiri Urgenţe. În plus, trei elicoptere SMURD se află în aşteptare, pregătite să preia răniţii a căror stare se agravează.

Autocarul, înmatriculat în Turcia, făcea curse regulate pe ruta Istanbul-Bucureşti-Chişinău şi s-a răsturnat, miercuri dimineaţă, pe DN 2B (E 87), la Baldovineşti, în apropierea oraşului Brăila.

Conform poliţiştilor, accidentul s-a produs într-o curbă uşoară la stânga, în condiţiile în care în zonă ploua torenţial, iar şoferul nu ar fi schimbat direcţia de mers în curbă, ci ar fi mers înainte, lovind două indicatoare rutiere, după care autocarul s-a răsturnat în şanţ.

UPDATE 11:00 - Autorităţile din Brăila au activat planul roşu de intervenţie

Autorităţile din judeţul Brăila au activat planul roşu de intervenţie în urma accidentului produs la Baldovineşti, unde un autocar plin cu turişti din Republica Moldova s-a răsturnat într-o curbă, iar două persoane au murit şi mai multe au fost rănite, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Brăila, Ştefan Stoian, în urma accidentului de la Baldovineşti, şeful ISU Brăila, cu aprobarea prefectului, a dispus activarea planului roşu.

"Am activat planul roşu de intervenţie la propunerea inspectorului şef al ISU Brăila, cu aprobarea prefectului judeţului. Planul roşu se activează când sunt mai mult de 10 victime, iar capacitatea de intervenţie a judeţului este depăşită, nu este suficientă. Atunci, vin în sprijin judeţele limitrofe. La această oră, la locul accidentului de la Baldovineşti intervin forţe de la Brăila, dar şi de la Galaţi", a declarat Ştefan Stoian.

Autocarul în care se aflau 38 de persoane, între care doi şoferi, un ghid, iar restul turişti din Republica Moldova, s-a răsturnat, miercuri dimineaţă, pe DN 2B, în zona localităţii Baldovineşti din judeţul Brăila.

Iniţial, primele informaţii indicau că în autocar s-ar afla turişti ucraineni. Ulterior, comisarul şef Bogdan Zotoi, şeful Poliţiei Rutiere Brăila, a precizat că în autocarul care s-a răsturnat la Baldovineşti erau doi şoferi turci, un ghid şi 35 de turişti din Republica Moldova.

Turiştii se întorceau din Turcia spre casă, spre Republica Moldova, când, la un moment dat, în zona localităţii Baldovineşti din judeţul Brăila, şoferul aflat la volanul autocarului a scăpat maşina de sub control şi aceasta s-a răsturnat în şanţ.

Conform lui Zotoi, cel mai probabil, şoferul nu a schimbat direcţia de mers spre stânga, ci a mers înainte, totul întâmplându-se pe o ploaie torenţială.

"Circulau dinspre Brăila spre Galaţi, într-o curbă uşoară spre stânga şi în condiţiile unei ploi torenţiale, şoferul nu a schimbat direcţia de mers, a mers înainte, a acroşat două indicatoare, care arătau tocmai faptul că în zonă urmează o curbă, după care autocarul s-a răsturnat în şanţ", a declarat, corespondentului MEDIAFAX, comisarul şef Bogdan Zotoi.

Sursa citată a adăugat că, din cele 38 de persoane din autocar, două persoane, între care un copil, au murit, iar alte trei nu au nicio leziune, restul fiind rănite.

La locul accidentului se află numeroase ambulanţe, pompieri şi poliţişti.

"Nu am reuşit să discutăm cu şoferii pentru că vorbesc limba turcă, aşteptăm un translator pentru a putea începe audierile. De asemenea, urmează a fi adus în zonă un utilaj care să ridice autocarul şi să-l repună pe roţi. Există posibilitatea ca sub autocar să mai fie o persoană, întrucât la numărătoare nu iese o persoană. Nu este exclus însă ca ea să fi fost dusă la spital. Vom vedea după ce ridicăm autocarul", a spus Zotoi.

De altfel, cele două persoane care au murit au fost prinse sub autocar în momentul în care acesta s-a răsturnat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici