Accidentele rutiere - cauza numărul unu de deces în lume. 57% dintre români nu se simt în siguranţă în trafic

Peste 1,3 milioane de oameni mor anual în lume în accidente rutiere, iar alte 50 de milioane sunt rănite, potrivit datelor prezentate la lansarea Decadei acţiunii pentru siguranţa rutieră, campanie care ar trebui să reducă la jumătate numărul victimelor, până în 2020.

601 afișări
Imaginea articolului Accidentele rutiere - cauza numărul unu de deces în lume. 57% dintre români nu se simt în siguranţă în trafic

Accidentele rutiere - cauza numărul unu de deces în lume. Bicicliştii şi motocicliştii sunt principalele victime (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)

Campania lansată miercuri, la nivel mondial, a fost iniţiată de Organizaţia Naţiunilor Unite, care speră ca astfel să atragă atenţia tuturor categoriilor de participanţi la trafic asupra importanţei adoptării unui comportament rutier corect şi să mobilizeze factorii răspunzători de siguranţa rutieră să dezvolte strategii şi să intensifice eforturile pe parcursul celor 10 ani în vederea reducerii victimizării rutiere.

La fiecare şase secunde o persoană moare sau este accidentată grav în urma unui accident de circulaţie, care reprezintă cauza numărul unu de deces în lume, a declarat preşedintele Federaţiei Internaţionale a Drumurilor, la lansarea campaniei în România.

El a precizat că peste 90 la sută dintre decese se înregistrează în ţări în curs de dezvoltare, care au înmatriculate mai puţin de 50 la sută dintre autoturismele din întreaga lume.

La nivel mondial, cele mai multe victime provin din rândul bicicliştilor şi motocicliştilor.

Federaţia Internaţională a Drumurilor s-a angajat, în cadrul campaniei, să contruiască drumuri mai sigure şi să facă un plan de acţiune cu obiective clare, care să ducă, până în 2020, la reducerea cu cinci milioane a numărului de victime.

Comisarul şef Marian Motoc, adjunctul Poliţiei Rutiere, a declarat că Poliţia Română urmăreşte atingerea obiectivelor generale prin toate măsurile dispuse, precizând că în ultimii doi ani s-a reuşit reducerea numărului persoanelor decedate în timpul accidentelor rutiere.

Motoc a spus că preocupările Poliţiei Române sunt, în principal, de a identifica fenomene, de a stabili cauzele lor dar şi locurile nesigure, care pun probleme.

Adjunctul Poliţiei Rutiere a mai precizat că trebuie pus accent pe educarea tinerilor, pentru ca aceştia să cunoască mai bine pericolele din trafic.

În cadrul evenimentului a fost proiectat un film "In memoriam", pentru comemorarea artiştilor, oamenilor de cultură, sportivilor care şi-au pierdut viaţa în accidente rutiere, printre aceştia fiind Laura Stoica, Teo Peter, Cristian Nemescu, Grigore Vieru şi Maria Cioncan.

Potrivit unui studiu realizat la cererea Direcţiei Rutiere, pe un eşantion de 1.119 conducători auto activi, în România, 57 la sută dintre subiecţi se simt în nesiguranţă în trafic, principalele motive fiind starea precară a drumurilor şi comportamentul celorlalţi şoferi.

Un sfert dintre şoferi spun că depăşesc frecvent limita legală de viteză pe drumurile din afara localităţii, 18,3 la sută depăşesc frecvent viteza legală pe autostrăzi, iar unul din zece respondenţi admit că încalcă frecvent restricţiile de viteză din localităţi.

De asemenea, 21,7 la sută dintre şoferii chestionaţi au recunoscut că, ocazional, conduc sub influenţa băuturilor alcoolice iar 1,2 la sută că fac acest lucru în mod frecvent.

"Aproape unul din patru şoferi a condus cel puţin o dată sub influenţa băuturilor alcoolice. Cei mai mulţi dintre ei au făcut acest lucru în mod ocazional", rezultă din centralizarea datelor obţinute în cadrul sondajului de opinie.

În ceea ce priveşte purtarea centurii de siguranţă, majoritatea susţin că fac acest lucru pe autostrăzi şi în afara localităţii, trei din zece şoferi admit că o folosesc doar ocazional în localităţi, unul din şapte o foloseşte rar în afara localităţii, iar unul din cinci spune că nu o poartă deoarece îl incomodează.

Astfel, doar 52,1 la sută au spus că îşi pun centura de siguranţă atunci când sunt în localităţi, 70,4 la sută în afara localităţii şi 77,4 la sută pe autostradă.

Din sondajul de opinie mai rezultă că 36 la sută dintre conducătorii auto cred că traficul aglomerat îi obligă să facă manevre riscante, 23 la sută consideră că pot să conducă în stare de oboseală dacă sunt destul de atenţi, 15 la sută susţin că o maşină puternică permite manevre riscante în trafic, iar 13 la sută declară că le place să simtă adrenalina când conduc.

Pe de altă parte, aproape 60 la sută recunosc că vorbesc la telefonul mobil fără hands-free în timp ce conduc, iar 48,5 la sută că se apropie prea mult de vehiculul din faţă.

La întrebarea "În ultimele şase luni aţi fost victima unor comportamente agresive în trafic din partea celorlalţi şoferi?", 78,7 la sută au reclamat flash-urile sau claxoanele, 48,8 la sută gesturi ameninţătoare sau obscene, 43,5 la sută - agresiuni verbale, 39,1 la sută - blocarea maşinii în parcare, şase la sută - urmăriri în trafic iar 3,3 la sută agresiunile fizice.

La lansarea campaniei "Decada acţiunii pentru siguranţa rutieră, 2011 - 2020" a participat şi şeful Inspectoratului General al Poliţiei Române, chestorul Liviu Popa.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici