ACCIDENTUL de pe Autostrada Soarelui: Primele date din anchetă arată că şoferul a respectat timpul de odihnă

Primele date ale anchetei privind cauza accidentului de pe Autostrada Soarelui, în care o adolescentă şi o femeie din Ucraina au murit şi alţi peste 50 de ucraineni au fost răniţi, indică faptul că şoferul autocarului răsturnat a respectat timpii de conducere şi de odihnă.

1159 afișări
Imaginea articolului ACCIDENTUL de pe Autostrada Soarelui: Primele date din anchetă arată că şoferul a respectat timpul de odihnă

ACCIDENTUL de pe Autostrada Soarelui: Primele date din anchetă arată că şoferul a respectat timpul de odihnă (Imagine: Captura Video)

Specialiştii Inspectoratului de Stat pentru Controlul Traficului Rutier (ISCTR) au stabilit că şoferul bulgar care a condus autocarul răsturnat, duminică dimineaţă, pe Autostrada Soarelui, a respectat timpii de conducere şi de odihnă, se arată într-un răspuns al Ministerului Transporturilor transmis marţi, la solicitarea agenţiei MEDIAFAX.

Conform Ministerului Transporturilor, la locului accidentului a fost prezentă şi o echipă de inspectori ISCTR, cărora anchetatorii le-au predat diagramele tahograf.

"Din verificarea acestora s-a constatat că acestea au fost introduse în aparatul tahograf în jur de ora 22.00 şi nu au fost constatate abateri cu privire la legislaţia cu privire la timpii de conducere şi de odihnă", a precizat Ministerul Transporturilor în răspunsul transmis la solicitarea MEDIAFAX.

Reprezentanţii ministerului au mai arătat că, în cazul în care la locul accidentului au fost găsite şi înregistrările tahograf din zilele precedente, acestea au fost ridicate de poliţişti.

Autocarul în care se aflau 53 de ucraineni, adulţi şi copii, şi care se îndrepta spre Bucureşti s-a răsturnat, în noaptea de sâmbătă spre duminică, în jurul orei 02.00, pe Autostrada Soarelui. În urma accidentului, o adolescentă de 17 ani şi o femeie au decedat, 48 de persoane, dintre care 21 de copii, au fost trasportate la mai multe spitale din Capitală, iar trei au refuzat transferul spre unităţile medicale.

Luni au fost externaţi majoritatea cetăţenilor ucraineni, aceştia plecând cu autocare spre Ucraina. Şoferul autocarului şi un alt bărbat sunt în continuare internaţi la Spitalul de Urgenţă Floreasca, primul având un traumatism cranio-cerebral grav şi fiind în comă, iar celălalt suferind o amputaţie de braţ.

Directorul Direcţiei de Informare şi Relaţii Publice din Poliţia Română, Ramona Dabija, a spus că la locul producerii accidentului nu sunt urme de frânare. Autocarul a fost transportat la sediul Poliţiei Autostrăzi pentru a fi efectuată o expertiză şi pentru a se stabili care au fost cauzele accidentului.

Anchetatorii au audiat, la spitale sau la Poliţia Autostrăzi, mai mulţi cetăţeni ucraineni răniţi în accident, majoritatea declarând că dormeau şi s-au trezit abia după ce autocarul s-a răsturnat, au declarat pentru MEDIAFAX surse din Poliţie.

Anchetatorii iau în calcul, ca ipoteze principale de lucru, fie o defecţiune tehnică la autocar, fie culpa şoferului bulgar, în vârstă de 33 de ani, printre care şi posibilitatea ca acesta să fi adormit la volan. În acelaşi timp, nu este exclusă nici varianta ca şoferul să fi încercat să evite un accident rutier.

Potrivit unor surse judiciare, anchetatorii au deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă. Ancheta este coordonată de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Lehliu Gară.

Conform anchetatorilor, până în acest moment, mai mulţi răniţi au formulat deja plângere, însă au existat şi cazuri în care pasagerii au refuzat să depună plângere.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici