Accidentul din Salina Praid: Directorul firmei ce deţine autocarul spune că a fost eroare umană

Poliţia, ITM Harghita şi Societatea Naţională a Sării anchetează accidentul din Salina Praid, în urma căruia 14 persoane au ajuns la spital, fiind deschis dosar penal pentru vătămare corporală din culpă, în timp ce directorul firmei ce deţine autocarul spune că accidentul s-a produs din eroare umană.

1055 afișări
Imaginea articolului Accidentul din Salina Praid: Directorul firmei ce deţine autocarul spune că a fost eroare umană

Accidentul din Salina Praid: Directorul firmei ce deţine autocarul spune că a fost eroare umană (Imagine: Mircea Rosca/Mediafax Foto)

Purtătorul de cuvânt al Poliţiei Judeţene Harghita, subcomisarul Incze Miklos, a declarat, marţi, că ancheta care a fost declanşată în urma accidentului petrecut în Salina Praid este una complexă, la care participă poliţişti, inspectori de muncă şi reprezentanţi ai Societăţii Naţionale a Sării.

El a spus că s-a deschis dosar penal pentru vătămare corporală din culpă, nefiind vizată în mod direct nicio persoană, până ce rezultatele cercetărilor nu vor oferi informaţii concrete în acest sens.

"Urmărim un ansamblu de activităţi care cuprind efectuarea expertizei tehnice a autocarului, audirerea persoanelor implicate în accident şi analizarea expertizelor medicale ale persoanelor rănite", a precizat Incze Miklos.

Potrivit acestuia, luni seară, după accidentul din salină, au fost transportate cu elicopterul şi cu ambulanţele, la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Târgu Mureş, nouă persoane.

"Potrivit datelor oficiale, 14 persoane au ajuns la spitalul din Târgu Mureş, nouă fiind transportate din Praid, cu elicopterul şi cu ambulanţele, alte cinci din autocar deplasându-se cu maşinile proprii, pentru investigaţii de specialitate", a precizat subcomisarul Incze.

Potrivit sursei citate, în Spitalul Judeţean de Urgenţă din Târgu Mureş mai erau internate, marţi dimineaţă, şase persoane, dintre care trei cu fracturi la membrele inferioare şi superioare, răni care nu le pun viaţa în pericol.

Autocarul implicat în accidentul din Salina Praid a fost dus la Odorheiu Secuiesc, pentru a fi supus expertizei tehnice.

Şoferul acestuia, C.A, un bărbat în vârstă de 62 de ani, cu o experienţă de 30 de ani de conducător auto profesionist, a rămas internat la secţia Chirurgie a spitalului din Târgu Mureş, diagnosticat cu fracturi ale omoplatului şi claviculei stângi şi cu multiple excoriaţii şi hematoame la nivelul capului şi în zona abdominală.

La rândul său, inspectorul şef al Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Harghita, Dorin Male, a declarat, după aflarea diagnosticului conducătorului autocarului implicat în accident, că ancheta va fi efectuată, în acest caz, de Salina Praid şi de firma transportatoare, rezultatele acesteia urmând să fie avizate de ITM.

"Şoferul autocarului va fi ţinut în spital toată săptămâna şi, potrivit legislaţiei în vigoare, dacă perioada de spitalizare depăşeşte trei zile, se consideră accident cu incapacitate temporară de muncă, cercetarea urmând să fie efectuată de cele două societăţi implicate, Salina Praid şi societatea transportatoare - SC Gas-Tours SRL din Goagiu. La finalul anchetei, ei vor depune dosarul la noi, pentru a fi avizat de inspectorii de muncă", a explicat Dorin Male.

La Salina Praid a ajuns, marţi, şi o echipă de la Societatea Naţională a Sării (SNS) care, potrivit directorului tehnic al salinei, va efectua o anchetă internă.

Totodată, delegaţi ai Salinei Praid şi ai SNS vor ajunge, în cursul zilei, la spitalul din Târgu Mureş, pentru a se interesa de starea de sănătate a victimelor şi, în limita posibilităţilor, pentru a sta de vorbă cu acestea.

Directorul tehnic al Salinei Praid, Sebestyen Jozsef, a declarat că serviciul de transport al turiştilor în subteran a fost externalizat de mai mult de un deceniu, el fiind preluat, în baza unui contract de prestări servicii, de firma transportatoare Gas-Tours SRL.

Directorul acesteia, consilierul judeţean Palffy Domokos, a declarat că, marţi, specialişti din cadrul Registrului Auto Român (RAR) au stabilit că accidentul s-a produs din cauza unei erori umane.

"Accidentul nu s-a produs din cauze tehnice, autobuzul a fost verificat de un specialist autorizat de la RAR, care a spus că sistemul de frânare şi sistemul de direcţie sunt în stare perfectă. Dacă ele sunt în regulă, atunci altă posibilitate nu e decât că şoferul a greşit cu ceva, toţi suntem oameni şi greşim câteodată", a afirmat Palffy Domokos.

Potrivit acestuia, până la accidentul de luni nu au mai existat astfel de evenimente în Salina Praid, adăugând că şoferul implicat în accident trecuse cu brio, în urmă cu două luni, atât examenul medical, cât şi testarea psihologică.

Palffy Domokos a spus că va merge personal la Târgu Mureş să stea de vorbă cu angajatul său spitalizat, atunci când medicii îi vor permite.

Luni după-amiază, şoferul unui autocar, în care se aflau 25 de turişti care călătoreau în subteran către baza de tratament din Salina Praid, a pierdut controlul volanului, vehiculul izbindu-se de mai multe ori de pereţii galeriei şi oprindu-se, după aproximativ 150 de metri, într-un perete de sare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici