ACCIDENTUL DIN UNGARIA - Nicolăescu: 11 dintre răniţi vor fi aduşi la Bucureşti. Arafat: Avionul va ajunge până la ora 00.00

Primii răniţi dintre cei implicaţi în accidentul din Ungaria care pot fi transportaţi, în număr de 11, vor fi aduşi la Bucureşti vineri noapte, urmând să fie analizată în continuare situaţia celorlalţi şapte, a declarat pentru MEDIAFAX ministrul Sănătăţii Eugen Nicolăescu.

1017 afișări
Imaginea articolului ACCIDENTUL DIN UNGARIA - Nicolăescu: 11 dintre răniţi vor fi aduşi la Bucureşti. Arafat: Avionul va ajunge până la ora 00.00

ACCIDENTUL DIN UNGARIA - Nicolăescu: 11 dintre răniţi vor fi aduşi la Bucureşti. Arafat: Avionul va ajunge până la ora 00.00 (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

UPDATE Arafat: Avionul cu răniţii din Ungaria va ajunge până la ora 00.00 în Bucureşti

Avionul militar care va aduce în România cei 11 răniţi implicaţi în accidentul din Ungaria care pot fi deocamdată transportaţi pleacă în curând de la Budapesta şi va ajunge în Capitală până la ora 00.00, a declarat pentru MEDIAFAX secretarul de stat Raed Arafat.

Potrivit lui Raed Arafat, care a mers, vineri, la Budapesta cu un avion militar pentru evaluarea situaţiei şi eventualul transfer de pacienţi, cei 11 răniţi care vor fi aduşi în ţară în aproximativ o oră şi jumătate nu au răni foarte grave, unii suferind fracturi care le-au fost deja operate în Ungaria.

Aceştia vor fi intenaţi în spitalele Universitar, Floreasca şi Bagdasar-Arseni, a declarat anterior ministrul Sănătăţii Eugen Nicolăescu pentru MEDIAFAX.

În schimb, ceilalţi şapte răniţi implicaţi în accidentul produs vineri dimineaţă în Ungaria nu vor putea fi aduşi înapoi în ţară mai devreme de marţi, a estimat Arafat.

Cei 11 răniţi vor fi transportaţi cu avionul militar care s-a deplasat vineri la Budapesta şi vor fi internaţi în spitalele bucureştene Universitar, Floreasca şi Bagdasar-Arseni, a mai precizat ministrul.

Trei români au murit şi 18 au fost răniţi într-un accident produs vineri dimineaţă, în Ungaria, după ce microbuzul în care se aflau a fost implicat într-un accident pe autostrada M5, pe sensul spre Budapesta, a informat MAE.

Cele 18 persoane rănite în accidentul din Ungaria au fost internate în cinci spitale, unele dintre acestea fiind în stare gravă.

Un avion militar Spartan s-a deplasat vineri la Budapesta pentru evaluarea situaţiai şi un eventual transfer al pacienţilor, misiunea fiind coordonată de secretarul de stat Raed Arafat.

Secretarul de stat a precizat că Ministerul Sănătăţii, Ministerul de Externe, Ministerul Afacerilor Interne şi Ministerul Apărării Naţionale menţin legătura permanent, astfel încât misiunea să fie coordonată eficient şi să fie acordat ajutorul necesar românilor implicaţi în accident.

Totodată, la faţa locului se ţine legătura cu ataşatul de afaceri interne, precum şi cu consulul României la Budapesta.

Ambasada României la Budapesta s-a autosesizat, vineri, cu privire la un grav accident de circulaţie, care a avut loc în jurul orei 5.40, ora locală, pe autostrada M5, pe direcţia Budapesta, în care au fost implicate mai multe autovehicule, printre care şi un microbuz cu număr de înmatriculare românesc.

"Din primele informaţii obţinute de misiune, este vorba de 3 persoane decedate şi 18 persoane rănite. Se pare că atât persoanele decedate, cât şi cele rănite sunt cetăţeni români. Ambasada României a întreprins de îndată demersuri pe lângă autorităţile statului de reşedinţă pentru a obţine informaţii cu privire la acest eveniment nefericit. Consulul României la Budapesta şi ataşatul de interne se află în acest moment la locul accidentului, beneficiind de sprijinul autorităţilor ungare", menţionează MAE.

"Un consul şi ataşatul de interne, prezenţi la fata locului, au confirmat următoarele: microbuzul românesc implicat în accident se deplasa de la Galaţi la Milano, avea 19 pasageri şi 2 şoferi, toţi cetăţeni români. Din microbuz, 3 persoane sunt decedate, doi bărbaţi şi o femeie. Restul persoanelor din microbuz sunt transportate la diferite spitale din apropiere. Cei doi şoferi sunt internaţi la spitalul din Cegled. Autorităţile competente din România au fost anunţate cu privire la datele celor decedaţi şi răniţi în vederea anunţării familiilor acestora", a precizat MAE

Din datele preliminare rezultă, conform MAE, că "se pare că accidentul a fost provocat de un tir cu numere de Bulgaria, care a intrat practic în spatele microbuzului, cu viteză mare (microbuzul se deplasa cu viteză redusă, în coloană, având în vedere că traficul era lent pe acea porţiune). Din cele 9 maşini afectate, microbuzul a suferit impactul cel mai mare, fiind proiectat de pe autostradă".

Misiunea diplomatică a României la Budapesta este în legătură permanentă cu autorităţile din ţara de reşedinţă referitoare la acest accident. Ambasada României la Budapesta este pregătită să acorde asistenţă şi protecţie consulară în limita competenţelor legale.

Potrivit MTI, trei persoane au murit într-un accident rutier care a avut loc vineri dimineaţa pe autostrada M5, la aproximativ 25 de kilometri sud-vest de Budapesta, soldat cu 33 răniţi, dintre care 18 grav, inclusiv 11 străini, între care cetăţeni români, bulgari, sârbi şi turci.

Accidentul a implicat un camion cu numere de înamtriculare în Ungaria, trei minibuze şi cinci autoturisme cu persoane la bord. Cauza accidentului este face obiectul unei investigaţii, potrivit MTI.

Circulaţia rutieră pe banda spre Budapesta de pe autostradă a fost închisă. Vehiculele care se îndreaptă spre capitala ungară sunt redirecţionate spre autostrăzile 4 şi 5.

Între cele 11 persoane grav rănite se află români, bulgari, sârbi şi turci, a precizat agenţia ungare de presă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici