Adevărul despre Sodoma şi Gomora s-a aflat după 15 ani de săpături: oricine s-a uitat în acel moment a orbit instantaneu!

  • Povestea biblică a fost inspirată, ştiinţific, de impactul unui asteroid, găsindu-se urme, dar şi alte dovezi ale unui impact stelar în Tall el-Hamman.
  • A existat un val de şoc foarte puternic provocat de explozia unui obiect, la o înălţime de 4 kilometri, care a pătruns în atmosferă cu o viteză de 61.000 de kilometri pe oră.
  • Devastarea pe care au observat-o cei din împrejurimile Tall el-Hammam a fost transpusă în povestea biblică, asta după ce niciun localnic n-a supravieţuit.
8033 afișări
Imaginea articolului Adevărul despre Sodoma şi Gomora s-a aflat după 15 ani de săpături: oricine s-a uitat în acel moment a orbit instantaneu!

Săpături în Tall el-Hamman

Un studiu publicat de prestigioasa revistă Nature leagă relatarea biblică a pedepsei Sodomei şi Gomorei (şi eventual a distrugerii zidurilor Ierihonului) cu distrugerea unui sat la nord de Marea Moartă de un obiect plouat din cer, un asteroid mic sau mai probabil o cometă (ori un fragment al acesteia), care a avut loc în jurul anului 1.600 î.Hr. C. în oraşul care acum este cunoscut sub numele de Tall el-Hammam, Iordania.

După 15 ani de săpături, un grup de 21 de oameni de ştiinţă din Statele Unite, Canada şi Republica Cehă au ajuns la o concluzie susţinută de date solide: Tall el-Hamman a fost rapid distrus de un obiect care a venit din spaţiu, similar cu cel care în 1908 a provocat mari devastări în zona Tunguska din Siberia.

Arheologii, geologii, geochimiştii, geomorfologii, mineralogii, paleobotanicii, sedimentologii, experţii în impact cosmic şi medicii au găsit dovezi care nu pot fi explicate prin incendii, erupţii vulcanice sau cutremure, variantele de până acum.

Într-un strat de 1,50 metri grosime există dovezi de cenuşă, rămăşiţe carbonizate, metale, ceramică şi cărămizi lichefiate: niciun foc, nici măcar cel mai cumplit, nu este capabil să topească cărămizile, decât dacă atingi temperaturi de 1.500 de grade. În plus, s-au găsit microdiamante şi boabe de cuarţ cu structuri datorate presiunilor ridicate, tipice zonelor afectate de unde de şoc intense.

Ipoteza este că, într-o zi, satul a fost lovit de unda de şoc provocată de explozia unui obiect la o înălţime de 4 kilometri care a pătruns în atmosferă cu o viteză de 61.000 de kilometri pe oră.

Mii de bombe de puterea celei de la Hiroshima: 8.000 de morţi!

Puterea exploziei este egală cu cea a mii de bombe atomice precum cea din Hiroshima. Oricine se uita în direcţia exploziei în acel moment a fost orbit instantaneu de fulger.

Oraşul a fost lovit de un val de şoc care a călătorit cu 1.200 de kilometri pe oră şi a provocat o presiune de 50 de tone pe centimetru pătrat, temperatura a crescut rapid la 2.000 de grade. Totul a luat foc: metalele şi cărămizile s-au topit în câteva minute. Întregul oraş a fost distrus, aproape niciunul dintre cei 8.000 de locuitori ai săi nu a reuşit să scape.

Câteva minute mai târziu, valul de şoc a ajuns la Ierihon, care se află la doar 22 de kilometri distanţă, şi ar fi putut deteriora sau distruge faimoasele sale ziduri. El-Hammam a fost abandonat timp de secole, poate pentru că unda de şoc a ridicat sărurile sedimentelor din jurul Mării Moarte, ceea ce a făcut zona sterilă timp de aproximativ 600 de ani.

Toate acestea seamănă foarte mult cu distrugerea biblică a Sodomei şi Gomorei. Autorii studiului lansează ipoteza că poveştile celor care se aflau în împrejurimile Tall el-Hammam au transmis de-a lungul anilor devastarea pe care au observat-o în direct şi că atunci relatarea orală a fost transpusă în povestea biblică.

Sodoma şi Gomora au fost două cetăţi la sud de Marea Moartă care, conform Bibliei, au fost distruse din porunca lui Dumnezeu, din cauza fărădelegilor de acolo. Deşi asociată de publicul larg cu homosexualitatea, păcatul Sodomei ar fi fost că era fi neospitalieră cu străinii. Sfântul Iuda nu afirma că păcatul Sodomei ar fi fost homosexualitatea.

Variantele ştiute până acum

Ce se ştia până acum? Explicând ştiinţific cauza ploii de pucioasă şi foc din cer, este probabil să fi fost o erupţie vulcanică sau o explozie a acumulărilor de gaze naturale şi de petrol din pământ, datorită unui foc.

O altă cauză ar mai fi fost un cutremur care a dus tot la o explozie sau incendii. Totul ar fi fost ars în câteva minute, nimic nemaiputând fi salvat. O posibilă explozie de asemenea proporţii corespundea descrierilor din Biblie. Dar nimic nu era sigur în privinţa distrugerii celor două cetăţi.

Sodoma putea fi fosta cetate din actualul sit arheologic de la Bad edh-Dhra din Iordania, iar Gomora s-ar fi putut afla pe situl de la Numeira. Ambele cetăţi sunt din Epoca Bronzului şi sigur se află în sudul Mării Moarte, în actualul stat Iordania.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici