Administratorul Avicola Călăraşi, cercetat în dosarul evaziunii de peste 50 milioane euro: Suspiciunea de salmonella din septembrie nu s-a confirmat

Administratorul Avicola Călăraşi, Orlando Daher, cercetat în dosarul evaziunii de peste 50 de milioane euro, susţine că suspiciunea de salmonella din septembrie nu s-a confirmat, carnea fiind atunci "pusă în consum", şi a adăugat că situaţia creată acum "provoacă pierderi care vor duce la faliment".

1388 afișări
Imaginea articolului Administratorul Avicola Călăraşi, cercetat în dosarul evaziunii de peste 50 milioane euro: Suspiciunea de salmonella din septembrie nu s-a confirmat

Administratorul Avicola Călăraşi, cercetat în dosarul evaziunii de peste 50 milioane euro: Suspiciunea de salmonella din septembrie nu s-a confirmat (Imagine: Octav Ganea/ Mediafax Foto)

Olando Daher a afirmat, joi, că Avicola Călăraşi este "într-o criză economică, dar în niciun caz în lichidare" şi că în prezent la societate au loc controale ale Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), transmite corespondentul MEDIAFAX.

"A fost în luna septembrie o suspiciune de salmonella, iar după zece zile rezultatele analizelor nu au confirmat situaţia şi carnea a fost pusă în consum. Suntem o firmă mare, cu tradiţie, care nu face ilegalităţi, iar produsele Avicola Călăraşi sunt foarte bune, de încredere. Nu suntem în lichidare, suntem într-o criză economică, dar în niciun caz în lichidare. Avem control de la ANSVSA şi DSV, aşteptăm rezultatele, problema e că situaţia creată acum provoacă pierderi care ne vor duce la faliment", a spus Orlando Daher.

De asemenea, directorul economic al Avicola Călăraşi, Traian Bulearcă, a declarat, joi, că marfa returnată de la supermarket "nu a fost reambalată şi nu a fost repusă pe piaţă", iar în ambalajele cu produse din carne ale firmei "nu au fost niciodată şoareci".

"Orice lot de carne de pasăre la care există suspiciuni de salmonella se sacrifică în locuri separate, se congelează şi numai după ce ies buletine de analiză în care să se specifice că lotul este bun pentru consum şi cu ordinul DSV, numai atunci se livrează. La noi nu au fost distruse loturi cu salmonella improprii consumului uman, buletinele de analiză se fac la ferme, în abatoare, la ieşirea din abator, în lanţurile de magazine, la achiziţie şi recepţie, se verifică fiecare lot. Noi când ne sesizează comerciantul că sunt loturi de carne cu produse dispunem retragerea de la vânzare şi trimiterea mărfii în cauză la Protan la distrugere. E vorba de aproape 18 tone din trei magazine Selgros, dar loturile sunt în depozite, nu ne-au fost restituite. Cât priveşte prezenţa şoarecilor în paleţi se poate întâmpla, deşi noi facem permanent deratizare, dar a fost ceva accidental şi acele loturi au fost retrase de la vânzare, dar niciodată nu am avut şoareci în ambalaj şi nu este adevărat că marfa retrurnată de la supermarket a fost reambalată şi repusă pe piaţă", a declarat directorul economic al Avicola Călăraşi, Traian Bulearcă.

El a precizat că Avicola Călăraşi nu face parte dintr-un grup infracţional, "nu face evaziune fiscală" şi nu realizează exporturi în Irak.

"Avicola Călăraşi nu face parte dintr-un grup infracţional de evaziune fiscală, se va dovedi că noi nu am efectuat vreodată operaţiuni de evaziune fiscală, sunt informaţii neadevărate. Cât priveşte exportul, noi nu facem export de carne de pasăre, facem doar comerţ intracomunitar sau am făcut doar comerţ intracomunitar şi nu export. Nu am făcut export de carne de pasăre în Irak, s-a pus o dată problema, dar nu deţineam certificat de sacrificare tip halal, specific poporului musulman şi nu a mai fost realizat. Iar acuzaţiile că am trimis spre vânzare tone de carne stricată, sunt informaţii neadevărate", a mai spus Traian Bulearcă.

Peste 13.500 de kilograme de carne de pasăre au fost retrase în Bucureşti şi Braşov, cu ocazia verificărilor vizând lanţul de supermarket-uri Selgros, până în prezent nefiind depistate loturi infestate cu salmonella periculoasă pentru om, potrivit reprezentanţilor ANSVSA.

Preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Vladimir Mănăstireanu, a precizat miercuri, într-o conferinţă de presă, că instituţia pe care o conduce s-a autosesizat în urma informaţiilor privind livrarea de carne de pui alterată de către Avicola Călăraşi, la "un lanţ de supermarket-uri", destinatar fiind Selgros, conform informaţiilor anchetatorilor din dosarul evaziunii de peste 50 de milioane de euro.

Mănăstireanu a spus că au fost demarate verificări toată ţara în lanţul de supermarket-uri şi că managementul acestuia a decis să retragă de la vânzare toate loturile provenind de la Avicola Călăraşi.

Vladimir Mănăstireanu a mai spus, referitor la Avicola Călăraşi, că atât abatorul, cât şi ferma societăţii sunt "în lichidare".

Compania Selgros a informat, în acelaşi context, că în septembrie a refuzat în mai multe magazine livrări de la furnizorul Avicola Călăraşi din cauza aspectului şi calităţii necorespunzătoare.

"În data de 11.09.2013 magazinul Selgros din Brăila a trimis direct la distrugere o cantitate importantă de carne de pasăre de la Avicola Călăraşi. Dată fiind situaţia furnizorului Avicola Călăraşi, compania Selgros a decis retragerea tuturor produselor livrate de către acesta din magazine şi stoparea oricăror livrări viitoare de marfă până la clarificarea situaţiei. Această măsură a fost luată pentru a garanta tuturor clienţilor Selgros calitatea şi siguranţa alimentelor comercializate", a mai precizat compania, într-un comunicat de miercuri.

Orlando Daher este cercetat în dosarul evaziunii de peste 50 de milioane de euro, el primind interdicţia de a părăsi ţara pe o perioadă de 30 de zile. În acest dosar au fost arestate 16 persoane, între care procurorul Angela Nicolae, fiul acesteia, Daniel Nicolae, liderul grupării evazioniste, Moubarak Mahmoud Sleiman, şi funcţionarul ANAF Antonio Burlacu, în urma unei decizii de miercuri a ICCJ.

Potrivit rezoluţiei de începere a urmăririi penale în acest dosar, reţelele de firmă fantomă constituite de Moubarak Mahmoud Sleiman au fost utilizate în favoarea unor beneficiari precum Avicola Mihăileşti SRL, Avicola Crevedia SA, Avicola Tărtăşeşti SA, Avicola Călăraşi SA, Palrom Inter SRL, Palrom SRL, Lacto Food SRL, Lactmar SRL, Atifco Internaţional SRL, Caliprix International SRL şi Carmistin SRL, controlate de membri ai grupării.

Mai mult, potrivit anchetatorilor, unul dintre inculpaţii din dosar, Orlando Daher, a dispus reambalarea unor cantităţi importante de pui grill, de ordinul zecilor de tone, returnate din hypermarket. Astfel el i-a cerut adminstratorului unei firme care presta servicii către SC Avicola Călăraşi SA să îl ajute să găsească o soluţie prin care se pot reambala cantităţi de pui, fără ca activitatea să fie supravegheată sau verificată de persoane specializate, respectiv de medici veterinari.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici