Adolescenţii bucureşteni, "obligaţi" sa meargă la film cu părinţii

Adolescenţii bucureşteni cu vârste între 14 şi 18 ani vor fi "obligaţi" să petreacă mai mult timp liber cu părinţii, printr-un program în cadrul căruia Direcţia Generală de Asistenţă Socială va oferi bilete la film pentru întreaga familie, a declarat, marţi, Cosmina Simean, directorul DGASMB.

36 afișări
Imaginea articolului Adolescenţii bucureşteni, "obligaţi" sa meargă la film cu părinţii

Adolescenţii bucureşteni, "obligaţi" sa meargă la film cu părinţii (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Cosmina Simean a spus, marţi, la conferinţa de prezentare a celui de-al patrulea proiect destinat tinerilor din cadrul programului european "Tineri în Europa", că Primăria Capitalei, prin Direcţia Generală de Asistenţă Socială a Municipiului Bucureşti (DGASMB), a avut această iniţiativă pentru că, potrivit statisticilor, foarte puţini adolescenţi îşi petrec timpul liber cu părinţii.

Simean a spus că, potrivit datelor colectate de DGASMB în ultimii doi ani, adolescenţii bucureşteni cu vârste cuprinse între 14 şi 18 ani petrec, în medie, aproximativ 45 de minute pe zi cu părinţii, astfel că aceştia din urmă nu ştiu cum îşi petrec tinerii timpul liber şi nu se pot asigura că aceştia nu dezvoltă comportamente deviante, cum ar fi consum de alcool, tutun, droguri sau tentative de sinucidere.

Beneficiarii proiectului sunt aproximativ 280.000 de tineri, care vor primi bilete gratuite la film, începând din 6 decembrie, cu condiţia ca aceştia să vizioneze filmele cu măcar unul dintre părinţi.

"Nu e suficient să le spui să nu consume droguri, să vadă la televizor. Trebuie să le oferi o alternativă", a spus Cosmina Simean.

Proiectul a fost dezvoltat pe baza rezultatelor cercetării "Tineret şi Asistenţă Socială", realizat în 2008 în 27 de licee din Capitală, în cadrul programului european de prevenire a consumului de droguri în rândul adolescenţilor.

Cosmina Simean a spus că, potrivit rezultatelor, consumul de alcool, tutun sau droguri în rândul tinerilor bucureşteni este destul de ridicat, iar 70 la sută dintre cei care sună la linia TelVerde a DGASMB cu probleme de suicid sunt adolescenţi.

Proiectul va fi derulat în parteneriat cu cinematografele, municipalitatea semnând deja un prim contract cu un cinema dintr-un mall.

Adolescenţii vor putea primi şi abonamente la piscină, unde vor trebui să meargă tot împreună cu părinţii.

Valoarea programului este de aproximativ 20.000 de euro, bani din bugetul local, aprobaţi printr-o hotărâre a CGMB din luna mai.

Conform rezultatelor cercetării "Tineret şi Asistenţă Socială" din 2008, aproape 7,5 la sută din tinerii bucureşteni cu vârste cuprinse între 14 şi 18 ani au spus că au consumat cel puţin o dată canabis, iar 5,3 la sută au folosit somnifere sau tranchilizante fără prescripţie.

De asemenea, o treime din adolescenţi au spus că beau bere, vin sau băuturi slab alcoolizate de cel puţin două ori pe lună, iar o zecime au consumat băuturi spirtoase de cel puţin două ori în 30 de zile. Aproape 4,5 la sută din tineri au recunoscut că beau tărie de cel puţin cinci ori pe lună, deşi peste trei sferturi dintre intervievaţi sunt conştienţi că părinţii se opun consumului de alcool.

Cel mai adesea, consumul de alcool are loc în baruri sau cluburi (aproape 15 la sută), la petreceri sau baluri şcolare (aproape 15 la sută) sau la petreceri sau baluri universitare (peste 13 la sută).

Peste jumătate dintre elevii de liceu au spus, de asemenea, că au fumat ţigări cel puţin o dată în viaţă, iar unul din cinci fumează, în medie, zece ţigări pe zi, la vârsta de 15-16 ani.

Consumul de droguri de mare risc era, în 2008, la un nivel destul de scăzut în Capitală, respectiv 1,8 la sută pentru ecstasy, 1,1 la sută pentru cocaină şi 0,7 la sută pentru heroină.

Vârsta la care un sfert dintre adolescenţi au început să consume substanţe ce creează dependenţă este 15 ani, însă până la acest prag aproape jumătate dintre minori au spus că nu s-au îmbătat vreodată, peste 70 la sută că nu au fumat ţigări, iar peste 90 la sută că nu au luat cannabis.

Tinerii au recunoscut că, în cartier sau în comunitatea lor, există destul de multe posibilităţi de petrecere a timpului liber, însă doar unul din zece participă, efectiv, de două-trei ori pe săptămână la acestea.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici