Adrian Năstase va fi chemat la instanţa supremă săptămânal, începând din martie

Preşedintele completului de judecată care dezbate dosarul "Trofeul calităţii", în care fostul premier Adrian Năstase şi alte persoane sunt acuzaţi de fapte de corupţie, a anunţat la termenul de marţi că din luna martie în această cauză vor avea loc audieri săptămânal.

42 afișări
Imaginea articolului Adrian Năstase va fi chemat la instanţa supremă săptămânal, începând din martie

Adrian Năstase va fi chemat la instanţa supremă săptămânal, începând din martie (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

Judecătorul Ionuţ Matei, preşedintele completului de trei magistraţi de la instanţa supremă care dezbate dosarul "Trofeul calităţii", a anunţat, în finalul şedinţei, că începând din martie în această cauză se vor da termene de judecată săptămânal, motivând că în acest fel cei aproape 900 de martori propuşi de procurorii DNA vor fi audiaţi într-un termen rezonabil.

Adrian Năstase a cerut permisiunea să ia cuvântul şi a arătat că pe rolul instanţei supreme există trei dosare penale în care el are calitate de inculpat, toate deferite justiţiei de procurorii anticorupţie şi că dacă ar fi citat săptămânal în toate trei, acest lucru i-ar bloca activitatea de politician.

Magistratul Ionuţ Matei i-a răspuns că nu doreşte "să ajungă la bătrâneţe" cu acest dosar, arătând că măsura dispusă de el rămâne în vigare, astfel că în dosarul "Trofeul calităţii" vor fi date termene săptămânale.

La termenul de marţi, instanţa l-a audiat pe Bogdan Popovici, care le-a arătat magistraţilor că în perioada la care fac referire procurorii anticorupţie în cazul său s-a ocupat de o campanie de imagine a Inspectoratului Teritorial de Construcţii, la cererea Paulei Irina Jianu. El a susţinut în faţa judecătorilor că acuzaţiile procurorilor la adresa sa sunt nefondate şi că tot ce a făcut a fost legal.

Judecătorii au stabilit următor termen de judecată în 18 februarie, dată pentru care instanţa supremă va cita primii martori propuşi de procurorii anticorupţie în acest dosar.

În acest dosar, Adrian Năstase a fost trimis în judecată în ianuarie 2009, fiind acuzat de folosirea influenţei sau a autorităţii funcţiei de preşedinte al unui partid în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase.

În dosar mai sunt inculpaţi Irina Paul Jianu, fost inspector general de stat în cadrul Inspectoratului de Stat în Construcţii, Diana Gasparovici, fost inspector general de stat adjunct în cadrul Inspectoratul de Stat în Construcţii (ISC), Mihail Cristian Vasile, director general al SC Eurografica SRL şi soţii Marian Ioana şi Bogdan Popovici.

Potrivit rechizitoriului, în cursul anului electoral 2004, ISC, sub conducerea Irinei Jianu, "a iniţiat organizarea unui simpozion intitulat «Trofeul calităţii în construcţii»".

"În realitate, simpozionul reprezenta un cadru în care, prin instituirea unor taxe de participare, se masca strângerea unor sume de bani pentru campania electorală prezidenţială a inculpatului Adrian Năstase", potrivit DNA

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici