Adrian Streinu - Cercel, primul român vaccinat în campania împotriva gripei porcine

Campania de vaccinare contra virusului A/H1N1 a început, vineri, la Institutul Matei Balş din Capitală, prima persoană vaccinată din România fiind managerul instituţiei, secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Adrian Streinu - Cercel.

909 afișări
Imaginea articolului Adrian Streinu - Cercel, primul român vaccinat în campania împotriva gripei porcine

Adrian Streinu - Cercel, primul român vaccinat în campania împotriva gripei porcine (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Întrebat fiind în legătură cu faptul că mai mulţi medici din Iaşi nu vor să se vaccineze, Streinu a declarat că medicii care au studiat atât nu pot vorbi despre vaccin în această manieră.

"Vaccinul este o ştiinţă care însumează ani de studii şi de cercetare, iar Institutul Cantacunzino produce de 20 de ani vaccin antigripal, România fiind în primele 11 ţări ale lumii care face această imunizare", a spus Streinu-Cercel.

Acesta a precizat că vaccinul este sigur şi bine tolerat, medicul susţinându-şi afirmaţiile pe faptul că ştie cum a fost făcut la Cantacuzino. Medicul a subliniat că vaccinul pandemic nu are adjuvanţi.

Streinu-Cercel a precizat că "vorbim despre tulpini moarte şi nu despre virus activ şi de aceea nu există risc pentru sănătate".

Potrivit lui Streinu-Cercel, vaccinul se deosebeşte de vaccinul gripal sezonier prin faptul că are o singură tulpină, iar celălalt trei.

Secretarul de stat a subliniat că vaccinul este contraindicat persoanelor care sunt alergice la ouă sau care au alergii la diverse produse sau alimente. În cazul acestora nu se face vaccin, dar dacă se îmbolnăvesc, li se administrează tratament antiviral, a spus medicul.

Tot vineri au mai fost vaccinate câteva cadre medicale de la "Matei Balş" şi primul jurnalist, Valentin Popescu de la Antena 3.

Campania continuă vineri în zonele unde a ajuns vaccinul care a fost transportat, joi, de la Cantacuzino spre zonele din Moldova. Streinu a spus că până duminică, vaccinul va ajunge în toată ţara.

Vaccinul folosit împotriva gripei pandemice asigură protecţie şi în cazul mutaţiilor suferite de virusul A/H1N1, până acum şapte ţări semnalând prezenţa acestora, respectiv Norvegia, Brazilia, China, Statele Unite, Japonia, Mexic şi Ucraina, a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, Viorel Alexandrescu, directorul Centrului Naţional de Referinţă pentru Gripă, din Institutul Cantacuzino.

Ministerul Sănătății a demarat, joi, campania de vaccinare împotriva virusului A/H1N1, primele 250.000 doze de vaccin pandemic de la Institutul Cantacuzino, producător al vaccinului, fiind livrate către direcțiile de Sănătate Publică din zonele cu focare (București și regiunea Moldova).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici