AFACERILE CONSILIERILOR JUDEŢENI - Braşov: Prin firmele lor, cinci dintre consilieri au contracte cu statul de peste 1,6 mil.lei

Din cei 33 de consilieri judeţeni din Braşov, 75 la sută au firme sau sunt asociaţi într-o societate comercială. Doar cinci dintre ei declară însă că au avut contracte, în 2010, cu instituţii ale statului, valoarea acestora depăşind 1,6 milioane de lei.

768 afișări

Conform declaraţiilor de interese postate pe site-ul Consiliului Judeţean (CJ) Braşov, din cei 33 de consilieri judeţeni doar opt nu sunt asociaţi în nicio societate comercială.

Restul consilierilor judeţeni braşoveni apar ca asociaţi în peste 60 de firme, dar doar cinci dintre aleşi au declarat că au încheiat contracte cu autorităţile locale prin intermediul societăţilor pe care le reprezintă. Valoarea totală a contractelor declarate încheiate cu organizaţii finaţate de la bugetul de stat, local sau din fonduri externe sau încheiate cu societăţi comericale unde statul este acţionar majoritar este de peste 1,6 milioane lei.

Preşedintele CJ Braşov, Aristotel Căncescu, lider al PNL, este unic acţionar al societăţii Canaris SRL, un trust de media cu post de televiziune şi radio. În declaraţia sa de interese nu menţionează niciun contract încheiat cu autorităţile locale în 2010.

De asemenea, cei doi vicepreşedinţi, Kovacs Attila (preşedinte UDMR Braşov) şi Ion Ochi (vicepreşedinte PSD Braşov), sunt acţionari la două, respectiv o societate comercială. Cei doi nu declară contracte cu statul.

Contractul cu valoarea cea mai mare, încheiat pe o periaodă de 49 de ani, aparţine unei societăţi la care este asociat consilierul judeţean Gheorghe Duţu,
membru PSD Braşov. El este asociat la şase firme şi este preşedinte al Fundaţiei pentru Dezvoltare Regională Transilvania Braşov.

Una dintre firmele la care este asociat, SC Onco Card Invest SRL, la care are doar cinci acţiuni în valoare de 50 de lei, a semnat un contract de asociere în participaţiune cu Primăria Braşov în vederea construirii unui spital de oncologie, printr-o Hotărâre de Consiliu Local din iunie 2010. Contractul este pe o perioadă de 49 de ani şi are o valoare totală de 1.390.400 de lei.

În 2010, societatea a raportat o cifră de afaceri zero şi o pierdere netă de 41.317 de lei. Firma are datorii de peste 2,6 milioane lei şi creanţe de 1,9 milioane lei. În 2010, firma a avut cheltuieli totale de 102,483 lei şi venituri totale de 61,166 de lei.

Duţu a declarant că rolul său în firma respectivă nu are nicio legătură cu semnarea contractului cu Primăria Braşov, "mai ales că Primăria are altă culoare politică".

"În plus, contractual a fost semnat cu Consiliul Local, iar eu sunt consilier judeţean", a spus Duţu.

Un alt consilier judeţean, Cristian Gabriel Drăghici, membru al PDL Braşov, este acţionar în două societăţi, dar profesează şi ca avocat în Baroul Braşov. Prin cabinetul său de avocatură, Drăghici a încheiat, în cursul anului 2010, 20 de contracte de asisteţă juridică cu şase primării din judeţ (Făgăraş, Drăguş, Recea, Viştea, Lisa, Mândra), în valoare totală de 46.400 de lei.

Drăghici a declarat pentru că a încheiat contracte cu primăriile din judeţ înainte de a intra în politică, iar funcţia sa de consilier judeţean i-a adus prejudicii întrucât multe dintre primării au renunţat la contractele cu el.

"Nu a contat deloc funcţia mea de consilier judeţean. Dimpotrivă, din cauza aceasta multe primării cu care aveam contracte înainte de a intra în politică s-au retras tocmai din această cauză. Cele mai vechi contracte cu primăriile le-am încheiat în 2005 - 2006, iar eu am intrat în politică în 2008", a spus Drăghici.

Eugenia Maria Secară, secretar general adjunct PDL Braşov, este acţionar într-o societate comercială şi membru Alma Mater, al Asociaţiei Naţionale a Evaluatorilor din România şi al Corpului Experţilor Tehnici Judiciari.

În calitate de membru Alma Mater, a obţinut, în numele Universităţii "Transilvania" Braşov, o încredinţare de cercetare ştiinţifică, în decembrie 2010, pe o
perioadă de trei luni, în valoare de 63.000 de lei.

Claudiu Coman, vicepreşedinte al organizaţiei judeţene Braşov a PNL, este asociat unic al SC Soprad Grup SRL Braşov, iar în această calitate a încheiat, în martie 2010, un contract cu Electrica Distribuţie Transilvania Sud pentru "prestări servicii sociologice", pe o perioadă de 30 de zile, pentru suma de 15.000 lei + TVA, potrivit declaraţiei sale de interese.

Silviu Ştefan Hârşovescu, membru al PDL Făgăraş, este acţionar în două societăţi comerciale, dintre care una, SC Fidelitas Invest SRL Făgăraş, a câştigat prin licitaţie un contract de asociere în participaţiune, în septembrie 2010, cu Primăria din Făgăraş pentru administrarea parcărilor din oraş, pentru 58,5% din încasările lunare.

Hârşovescu a declarat că procentul este, de fapt, de 45%, şi nu 58,5%, aşa cum a menţionat în declaraţia de interese, din greşeală.

"O sumă exactă a încasărilor nu vă pot spune pentru că în fiecare lună sunt alte sume, în funcţie de încasări. Funcţia mea nu a contat în atribuirea contractului pentru că acesta a fost câştigat prin licitaţie la care au participat încă cinci firme, s-a desfăşurat cu plic închis şi a câştigat cea care a oferit cel mai bun procent. Procentul a fost de 45%, nu ţin minte să fie 58%... Firma are ca unic obiect de activitate administrarea parcărilor", a spus Hârşovescu.

(Material realizat de Departamentul Corespondenţi, corespondenti@mediafax.ro).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici