AFACERILE CONSILIERILOR JUDEŢENI - Timiş: Doi consilieri i-au acordat consultanţă europarlamentarului Elena Băsescu

Mai mulţi consilieri judeţeni din Timiş, între care şi preşedintele CJ, Constantin Ostaficiuc (PDL), au încasat, direct sau prin intermediul membrilor de familie, sute de mii de lei din contracte cu firmele de stat sau cu cabinetul europarlamentarului Elena Băsescu.

1199 afișări

În luna mai, Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a informat că a început o investigaţie în cazul preşedintelui Consiliului Judeţean Timiş, Constantin Ostaficiuc (PDL), după ce a constatat că acesta se află în conflict de interese. Ancheta ANI a vizat mai multe contracte ale firmei Ornella Design SRL, unde soţia preşedintelui Consiliului Judeţean Timiş, Lucia Valentina Ostaficiuc, deţine 50 la sută din acţiuni şi funcţia de administrator, iar Diana Ornella Andreescu, fiica lui Ostaficiuc, deţine 25 la sută din acţiuni.

Potrivit ANI, firma Ornella Design "a avut relaţii contractuale cu Muzeul de Artă Timişoara, instituţie publică aflată sub autoritatea Consiliului Judeţean Timiş, prin încheierea pe o perioadă nelimitată a contractului de furnizare nr. 14/13.10.2010, având ca obiect servicii de tipărire pe baza comenzilor ferme ale autorităţii contractante".

Directorul Muzeului de Artă din Timişoara, Marcel Tolcea, susţinea, în luna mai, că între această instituţie şi societatea Ornella Design a existat un contract, însă firma familiei Ostaficiuc a furnizat o singură dată afişe şi fluturaşi în valoare de 400 de lei instituţiei pe care o conduce.

Totodată, conform reprezentanţilor ANI, Constantin Ostaficiuc, în calitate de preşedinte al CJ Timiş, a aprobat un raport întocmit de o comisie de evaluare şi selecţie a ofertelor care a negociat direct cu reprezentanţii Ornella Design concesionarea unei parcele 816 metri pătraţi în perimetrul Parcului Industrial. Perioada de concesionare era de 49 de ani, la o valoare de 4,2 euro metru pătrat/an plus TVA. Ulterior, Ostaficiuc a aprobat o modificare a contractului prin care firma unde acţionari sunt soţia şi fiica sa a fost scutită de plata redevenţei.

Consilierul judeţean Nicolae Florin Bîtea (PDL) şi-a deschis, în timpul mandatului, o firmă numită Bitea Industries SRL, la care este acţionar unic. De asemenea, el a încasat în timpul mandatului de consilier judeţean 28.300 de lei de la Parlamentul European.

Contactat de corespondentul MEDIAFAX, consilierul judeţean democrat-liberal a declarat că banii i-a încasat pentru servicii de consultanţă acordate europarlamentarului Elena Băsescu.

"Am încasat acei bani pentru consultanţă la cabinetul europarlamentar al Elenei Băsescu. Contratul a fost încheiat pe persoană fizică, nu pe firmă. Firma am deschis-o în 2009 şi se ocupă de construcţii. Deocamdată nu are activitate. Am vrut să accesez fonduri europene, dar nu a fost să fie", a spus Bîtea, care este şi secretar executiv al Organizaţiei de Tineret a PDL Timiş.

Şi purtătorul de cuvânt al PDL Timiş, consilierul judeţean Oana Gaita, a încasat pentru consultanţă acordată cabinetului europarlamentarului Elena Băsescu, în 2010, 16.900 de lei. Contractul i-a fost acordat prin atribuire directă, în calitate de persoană fizică autorizată.

Preşedintele PSD Timiş, Titu Bojin, care este şi consilier judeţean, este acţionar majoritar la trei firme: SC Lugomet S.A., unde deţine 99,5 la sută din acţiuni, Remodet TMB SRL, unde este acţionar unic, şi Temadi TMB SRL, unde deţine 70 la sută din acţiuni. Pe lângă funcţia de consilier judeţean, pentru care a încasat unde a încasat un venit anual de aproape 10.000 de lei în ultimii trei ani, Titu Bojin a fost, până în urmă cu câteva luni, şi director al Direcţiei Apelor Banat (DAB), unde a avut un venit anual de peste 102.000 de lei, conform ultimei declaraţii de interese, completată în luna iunie a acestui an.

Bojin a demisionat, recent, din funcţia de director al DAB şi a anunţat că va ocupa funcţia de şef al Serviciului Exploatare şi Întreţinere a Sistemelor din cadrul Apelor Naţionale Române.

Potrivit ultimei declaraţii de avere, vicepreşedintele PSD Timişoara Horea Băcanu, consilier judeţean, deţine jumătate din acţiuni la SC Staff SRL şi o treime din părţile sociale la HR Capital SRL. De asemenea, el este administrator la firma S.C. Ora Medianet SRL, care deţine şi un site de ştiri. Conform documentului citat, firmele unde Horea Băcanu este acţionar sau administrator nu au derulat afaceri cu statul.

Consilierul judeţean Dorin Hehn (PNŢCD) a încasat, potrivit ultimei declaraţii de interese completate, aproape 20.000 de lei în calitate de membru în Consiliul de Administraţie al SC Retim S.A., societate care se ocupă de salubrizare în întreg municipiul Timişoara.

Consilierul judeţean Daniel Preunca (PDL) este acţionar la SC Premid SRL, unde deţine jumătate din acţiuni, şi preşedinte al Consiliului de Administraţie al firmei Alcom S.A Timişoara. Soţia lui, Ionela Preunca, este acţionar la firma S.C. Inter Conecter SRL, care se ocupă de distribuirea de produse alimentare. Societatea a câştigat mai multe contracte după ce a participat la licitaţii electronice pentru Direcţia Judeţeană de Tineret Timiş, Spitalul Municipal din Timişoara, Spitalul de Copii Timişoara, Universitatea Politehnică Timişoara şi Cantina Socială. Valoarea totală a contractelor, potrivit declaraţiei de avere completată în luna mai, este de aproape 478.000 de lei, din 2009 şi până în prezent.

Consilierul judeţean Viorel Sasca (PNŢCD) a câştigat, din contracte cu firme de stat, din 2008 şi până în 2011, 200.000 de lei. El a câştigat o competiţie a Consiliului Naţional al Cercetării Ştiinţifice din Învăţământul Superior (CNCSIS) şi a primit un contract pe trei ani cu Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Electrochimie şi Materie condensată în valoare de 200.000 de lei. De asemenea, el a încheiat, în 2011, un contract de parteneriat cu National Development Agency of Hungary, în valoare de 137.500 de euro.

Firma Elidan Sante SRL, unde consilierul judeţean Elisabeta Spătaru (PDL) este asociat şi administrator a câştigat, din 2000, două contracte pentru prestări de servicii medicale la firmele Drumco şi Administraţia Domeniului Public Timişoara. Majoritatea acţiunilor la firma Drumco, care are ca activitate construcţia de drumuri, este deţinută de compania Strabag, însă Consiliul Judeţean Timiş încă mai are aproximativ o treime din acţiuni. Administraţia Domeniului Public din Timişoara se ocupă în special de gestionarea parcărilor din municipiu şi este deţinută de Consiliul Local Timişoara. Valoarea celor două contracte, conform unei declaraţii de interese completate de Elisabeta Spătaru în 2010, este de 36.000 de lei pe an, din care circa 24.000 de lei este valoarea contractului cu Drumco.

(Material realizat de Bogdan Marta, corespondenti@mediafax.ro).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici