EMA a anunţat oficial că trombozele vor incluse pe lista efectelor adverse ale vaccinului AstraZeneca

  • Comitetul de siguranţă al Agenţiei Europene a Medicamentului (EMA) a stabilit miercuri faptul că pot fi listate drept efecte adverse rare ale vaccinului AstraZeneca cheagurile de sânge neobişnuite şi nivel scăzut de tromobocite.
  • Specialiştii le recomandă celor vaccinaţi să rămână vigilenţi timp de două săptămâni.
  • Şi Agenţia Britanică a Medicamentului reacţionează şi spune că tinerii care au între 18 şi 29 de ani ar trebui vaccinaţi cu alt ser.
5493 afișări
Imaginea articolului EMA a anunţat oficial că trombozele vor incluse pe lista efectelor adverse ale vaccinului AstraZeneca

Decizie privind listarea efectelor Astrazeneca

Agenţia Europeană a Medicamentului  (EMA) a efectuat un studiu pe 86 de cazuri de tromoboză venoasă. 18 dintre acestea au dus la deces. 

Una dintre posibilele cauze ale apariţiei cheagurilor de sânge este un răspuns imun asemător celui care apar după administrarea de medicamente pentru coagulare, arată EMA.
 
Pacienţii trebuie să semnaleze imediat dacă au una dintre următoarele simptome: dificultate de respiraţie, durere în piept, umflarea picioarelor, durere abdominală persistentă, simptome neurologice, inclusiv dureri de cap persistente sau vedere înceţoşată, vase sparte sau vânătăi în locul injectării.
 
Riscurile par a fi mai pregnante la cei care au mai puţin de 60 şi în special pentru femei. 
 
Agenţia mai spune că trombozele au apărut mai ales la femei tinere, care luau contraceptive sau erau însărcinate.
 
Emer Cooke, directoare executivă EMA: „Riscul de mortalitate din cauza COVID este mult mai mare decât decl din cauza acestor efecte adverse. Beneficiile sunt mai mari decât riscurile. (...) Teoretic, ne gândim că ar trebuie să funcţioneze combinarea vaccinurilor (administrarea de doze de vaccin diferit), dar nu avem date în acest sens. Majoritatea cazurilor de tromboză au fost după prima doza, dar asta poate fi legat şi că nu au fost atât de mulţi oameni vaccinaţi cu a doua doză”. 
 
EMA recomandă ca medicii să nu folosească heparina până când nu vor fi disponibile mai multe studii şi recomandă folosirea altor coagulante.
 
Şi la Johnson&Johnson au fost raportate trei cazuri de tromboză venoasă asemănătoare cu cele apărute la AstraZeneca.
 

Agenţia Britanică a Medicamentului, noi concluzii după analizarea cazurilor de tromboză 

 
Specialiştii britanici spun că tinerii care au între 18 şi 29 de ani ar trebui vaccinaţi cu alt vaccin, dacă este disponibil. Apoi, cei care au fost vaccinaţi cu prima doză ar trebui să îşi facă rapelul tot cu AstraZeneca. Agenţia britanică mai spune că doar cei care au făcut tromboze ar trebui, la rapel, să fie vaccinaţi cu un ser pe bază de ARN mesager.
 
20 de milioane de doze de vaccin AstraZeneca au fost administrate în Marea Britanie. 79 de persoane au făcut cheaguri de sânge după vaccinarea cu AstraZeneca. 19 dintre ele au murit, dintre care două aveau sub 30 de ani. 
 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici