Agenţia împotriva Traficului de Persoane va fi raportor naţional. Angajaţii, funcţionari publici

Agenţia Naţională împotriva Traficului de Persoane (ANITP) va fi raportor naţional, iar funcţionarii publici vor fi incluşi în rândul personalului, potrivit unui proiect de lege, lansat, vineri, în dezbatere publică de Ministerul Afacerilor Interne (MAI).

108 afișări
Imaginea articolului Agenţia împotriva Traficului de Persoane va fi raportor naţional. Angajaţii, funcţionari publici

Agenţia împotriva Traficului de Persoane va fi raportor naţional. Angajaţii, funcţionari publici

Conform Notei de fundamentare a proiectului, este necesară definirea, cu mai multă concizie şi claritate, a atribuţiilor şi responsabilităţilor ANITP, corelarea cu reglementările europene în domeniu, precum şi asigurarea unui grad de flexibilitate organizaţională necesar adaptării facile la dinamica şi schimbările ce survin în manifestarea traficului de persoane.

Proiectul vizează, în principal, includerea organizaţiilor non-guvernamentale în sfera activităţii de monitorizare şi evaluare realizată ANITP, introducerea precizării că instituţia îndeplineşte rolul de raportor naţional, includerea funcţionarilor publici în rândul personalului, dar şi instituirea competenţei ministrului afacerilor interne de a stabili, prin ordin, numărul de posturi pentru ANITP.

„Agenţia evaluează şi monitorizează, la nivel naţional, activitatea desfăşurată în domeniul luptei împotriva traficului de persoane de către instituţiile publice şi organizaţiile neguvernamentale, îndeplinind rolul de Raportor Naţional. (...) Monitorizează şi evaluează activităţile desfăşurate de instituţiile publice cu atribuţii în domeniul traficului de persoane şi de organizaţiile neguvernamentale, în raport cu obiectivele prevăzute în planurile de acţiune pentru implementarea Strategiei naţionale. (...) Întocmeşte cu participarea celorlalte structuri ale Ministerului Afacerilor Interne şi pe baza datelor furnizate de instituţiile publice cu atribuţii în domeniu şi organizaţiile neguvernamentale, Raportul anual privind evoluţia traficului de persoane şi formulează recomandări instituţiilor cu atribuţii în domeniu cu privire la îmbunătăţirea activităţilor antitrafic”, se arată în documentul publicat de MAI.

Sursa citată mai arată că, la solicitarea Agenţiei, instituţiile abilitate participă cu personal propriu la desfăşurarea activităţilor impuse de îndeplinirea obiectivelor stabilite în planurile naţionale de acţiune.

De asemenea, ANITP mai realizează evaluarea iniţială a situaţiei victimelor traficului de persoane, pentru identificarea nevoilor de asistenţă specializată şi facilitează participarea victimelor traficului de persoane la activitatea de urmărire penală şi judecată în cooperare cu instituţiile cu atribuţii în domeniu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici