Video Aglomeraţie la DNA: Preşedintele PSD Liviu Dragnea, cercetat în dosarul fostei soţii / Deputatul PSD Constantin Niţă, audiat într-un dosar de trafic de influenţă. La intrare s-a format coadă - VIDEO

Liviu Dragnea, preşedintele PSD, a ajuns luni dimineaţa la Direcţia Naţională Anticorupţie unde este audiat în dosarul în care este cercetat pentru instigare la abuz în serviciu şi la fals intelectual, cauză în care este cercetată şi fosta lui soţie, Bombonica Prodana.

3209 afișări

UPDATE 11:13 -  Liviu Dragnea a fost înştiinţat, luni dimineaţa, că a fost pusă în mişcare acţiunea penală în dosarul în care este cercetat alături de fosta sa soţie, după audieri preşedintele PSD precizând că "e o regie frumoasă, chiar astăzi de ziua preşedintelui Iohannis".

"Aşa cum se stătea la coadă la pâine, se stă la coadă la DNA astăzi. E o regie frumoasă, chiar astăzi de ziua preşedintelui Iohannis. E un cadou frumos. Chiar luni, pe 06 iunie, s-a pus în mişcare acţiunea penală, bineînţeles că este o coincidenţă, nu are niciun fel de legătură cu rezultatul alegerilor. Singura mea durere şi supărare e şi că soţia mea e târâtă în acest dosar. Este mama copiilor mei (..) Lupta împotriva adevăratei corupţii trebuie să existe permanent. Şi crimele odioase pentru care eu sunt chemat aici, două angajate care nu prea veneau la serviciu, trebuie pedepsite cu închisoarea pe viaţă", a declarat Liviu Dragnea după audieri.

Liviu Dragnea a fost nevoit să aştepte câteva minute la intrarea în sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, întrucât se formase coadă la filtrul unde se face verificarea celor care merg la audieri.

Întrebat dacă se teme că noul dosar îl va afectea, având în vedere condamnarea la doi ani de închisoare cu suspendare, preşedintele PSD a precizat: "Am înţeles că numai de la condamnare încoace dacă mai fac vreo crimă, dar s-a depăşit nivelul de teamă. După atâţia ani grei pentru mine şi familia mea, să plătesc pentru un referendum care l-a ţinut pe Băsescu, s-a depăşit toată asta. Eu merg înainte, am toate şansele să rămân liber până la alegerile parlamentare, vreau să câştigăm alegerile. Trebuie să vadă dacă preferă cătuşe în loc de pâine, românii decid, nu e o luptă împotriva justiţiei, ci pentru adevăr şi bunăstare".

Preşedintele PSD a precizat că nu l-a sunat pe Klaus Iohannis să îi facă urări cu ocazia zilei de naştere, pentru că i le-a făcut în faţa camerelor de filmat: "Nu l-am sunat. Eu nu îl sun să îi spun să îşi dea demisia că are probleme cu casa".

Anterior, preşedintele PSD nu a făcut declaraţii în momentul în care a ajuns la DNA, precizând doar că prezenţa lui la sediul parchetului este "un cadou pentru cineva". Liviu Dragnea a fost nevoit să aştepte câteva minute la intrarea în sediul instituţiei, întrucât se formase coadă la filtrul unde se face verificarea celor care merg la audieri.

Potrivit procurorilor, "în perioada iulie 2006 - decembrie 2012, Dragnea Nicolae Liviu, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman, respectiv de preşedinte al organizaţiei judeţene a unui partid politic, cu intenţie, a determinat-o pe inculpata Alesu Floarea, la acea vreme director executiv al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Teleorman să îşi încalce atribuţiile de serviciu prin menţinerea în funcţie şi implicit plata drepturilor salariale pentru două angajate ale aceleiaşi instituţii. În realitate cele două persoane şi-au desfăşurat activitatea la sediul organizaţiei judeţene Teleorman a partidului politic al cărui preşedinte era suspectul Dragnea Nicolae Liviu, aspect cunoscut de acesta din urmă".

Astfel, precizează DNA, persoanele angajate formal au primit în total 91.362 lei precum şi operarea în carnetul de muncă a vechimii în muncă corespunzătoare.

În aceeaşi cauză este cercetată pentru abuz în servicu şi fosta soţie a lui Liviu Dragnea, Bombonica Prodana, faptă pe care ar fi comis-o în perioada în care ocupa funcţia de şef serviciu Secretariat din cadrul Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Teleorman.

Alături de Bombonica Prodana mai sunt cercetaţi Floarea Alesu, la data faptelor director general al Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Teleorman şi Jenica Dumitru, şef Serviciu Resurse Umane, Juridic şi Contencios. Procurorii îi acuză pe cei doi de abuz în serviciu şi instigare la fals intelectual.

În acelaşi dosar au mai fost puşi sub urmărire penală Claudiu Balaban şi Remus Boboc, amândoi şefi de servicii, la data comiterii faptelor, în cadrul Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Teleorman.

“ În perioada iulie 2006 – 2013, inculpatele Alesu Floarea şi Dumitru Jenica, cu încălcarea atribuţiilor de serviciu, au dispus în mod ilegal menţinerea în funcţii şi implicit plata drepturilor salariale pentru un număr de patru angajaţi din cadrul Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Teleorman”, în condiţiile în care aceştia nu au prestat vreo activitate şi nu s-au prezentat la serviciu, precizează DNA într-un comunicat de presă.

Cei patru angajaţi ar fi încasat sume necuvenite în cuantum total de peste 150.000 lei, prejudiciind astfel bugetul de stat şi bugetul local, mai transmit procurorii anticorupţie.

Pentru ca salariile celor patru persoane să fie justificate, Floarea Alesu şi Jenica Dumitru Jenica i-ar fi determinat pe doi dintre subordonaţii lor să falsifice documente.

“În perioadele 3 martie - 1 august 2008 şi 3 iulie 2009 – 1 august 2010, suspecta Prodana Bombonica, în calitate de coordonator al Complexului de servicii destinate copilului şi familiei şi în calitate de şef Serviciu secretariat din cadrul DGASPC Teleorman, prin încălcarea cu ştiinţă atribuţiilor de serviciu, deşi a cunoscut faptul că două subordonate, încadrate în funcţia de referent la instituţiile pe care le conducea, nu s-au prezentat la serviciu şi nu au respectat prevederile contractului individual de muncă şi fişa postului, nu a întreprins niciun demers de sancţionare a persoanelor respective”, se arată în comunicat.

Fostul ministru al Energiei, Constantin Niţă, în prezent deputat PSD, a fost audiat de procurorii anticorupţie în dosarul în care este cercetat sub control judiciar pentru trafic de influenţă

"Din punctul meu de vedere, nu ar trebui să am nicio legătură cu acest dosar însă respect munca procurorilor după cum şi eu am dreptul să mă apăr şi o voi face până în pânzele albe, fie la instanţele naţionale fie internaţionale", a declarat deputatul Constantin Niţă după ce a fost audiat la DNA.

"În cursul anului 2013, Niţă Constantin, deputat în Parlamentul României şi, la data faptei, ministru al Energiei, i-a solicitat unui om de afaceri (denunţător) un comision de 5% din valoarea unui contract încheiat de societatea comercială a acestuia cu primăria unui municipiu. Comisionul a fost pretins de Niţă Constantin în schimbul exercitării influenţei sale asupra primarului de municipiu şi a promisiunii că interveni pe lângă acesta pentru a-l determina să agreeze semnarea şi buna derulare a contractului cu firma omului de afaceri", susţine DNA.

Comisionul de 5% din valoarea contractului însemna aproximativ 3,4 milioane de lei , bani pe care i-ar fi solicitat atât cash cât şi printr-un contract de consultanţă fictiv, încheiat de omul de afaceri cu o persoană apropiată lui Constantin Nită, susţin procurorii.

În luna iulia a anului 2013, Constantin Niţă ar fi primit 30.000 de euro de la omul de afaceri, la un restaurant cu specific libanez, dintr-un hotel din Bucureşti. De asemenea, prin intermediul contractului fictiv, "reprezentanţii omului de afaceri au remis firmei indicate de Niţă Constantin suma totală de 303.118 lei, în tranşe lunare, în perioada mai 2013-iunie 2014", explică DNA.

Potrivit sursei citate, "sumele au fost folosite, în mare parte, pentru diverse cheltuieli ale organizaţiei judeţene de partid, la solicitarea lui Niţă Constantin".

În luna aprilie, când i-a expirat mandatul la conducerea PSD Braşov, Constantin Niţă, s-a retras din viaţa politică, anunţând că nu va mai candida pentru un mandat de deputat în viitorul Parlament.

Constantin Niţă a precizat atunci că se retrage şi din conducerea centrală a PSD. "Am fost onorat să fac parte din conducerea celui mai mare partid din România, un partid care a scris istorie, cu momente extraordinare, dar şi perioade mai puţin bune”, a spus acesta.

În luna februarie a acestui an, Constantin Niţă era principalul candidat pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Naţional al PSD. Surse din PSD susţin că acesta a fost înlăturat de Liviu Dragnea, în urma unei discuţii avute cu câteva ore înainte de alegerile pentru Consiliul Naţional.

Constantin Niţă este de profesie economist, specializat în marketing. El a fost ministru al IMM-urilor în 2009, în Cabinetul PSD-PDL. De asemenea, în Guvernul Ponta II, Niţă a condus departamentul pentru Energie, iar în Guvernul Ponta III a fost ministru al Economiei.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici