Agresorul de la Nana, ARESTAT preventiv în dosarul în care este acuzat de delapidare la CE Oltenia

Ştefan Fileaţă, bărbatul din comuna călărăşeană Nana aflat în arest la domiciliu după ce a agresat o femeie în timpul unei vizite a Elenei Udrea, a fost arestat preventiv în dosarul în care este acuzat de complicitate la delapidare, partea vătămată fiind Complexul Energetic Oltenia.

496 afișări
Imaginea articolului Agresorul de la Nana, ARESTAT preventiv în dosarul în care este acuzat de delapidare la CE Oltenia

Agresorul de la Nana, ARESTAT preventiv în dosarul în care este acuzat de delapidare la CE Oltenia (Imagine: Mediafax Foto)

Ştefan Fileaţă trebuia să se prezinte, miercuri, la audieri, la Judecătoria Târgu Jiu, pe rolul căreia se află dosarul în care a fost trimis în judecată pentru delapidare în detrimentul Complexului Energetic Oltenia.

Fileaţă nu a venit însă la audieri, ulterior motivând că a mers la Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu Jiu pentru că avea probleme de sănătate.

În aceste condiţii, magistraţii au emis mandat de arestare preventivă în lipsă, pentru 30 de zile, pe numele lui Fileaţă, mai mulţi poliţişti mergând la spital pentru a-l ridica şi duce în arestul Poliţiei Judeţene Gorj.

Fileaţă a fost trimis în judecată în acest dosar alături de doi angajaţi ai Complexului Energetic Oltenia, Marin Vătuiu şi Dan Liviu Popescu, după ce, la începutul anului au fost implicaţi într-un furt de fier vechi produs la cariera Peşteana.

Fileaţă şi Popescu au fost arestaţi preventiv în 19 ianuarie, după ce poliţiştii au documentat implicarea lor în furtul a 40 de tone de fier vechi, în acelaşi caz fiind arestat preventiv ulterior şi Marin Vătuiu, complice al celor doi şi şef în cadrul exploatării miniere de la Peşteana.

În 20 februarie, procurorii de la Parchetul Judecătoriei Târgu Jiu au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a lui Marin Vătuiu pentru delapidare în formă continuată şi a lui Ştefan Fileaţă şi Liviu Dan Popescu pentru complicitate la delapidare, fapte săvârşite în formă continuată.

Potrivit datelor furnizate la solicitarea MEDIAFAX de Parchetul Judecătoriei Târgu Jiu, "inculpatul Fileaţă Ştefan l-a ajutat pe numitul Vătuiu Marin, care avea calitatea de gestionar de drept şi de fapt al mijloacelor fixe aparţinând Sectorului 3 al unităţii prejudiciate, să-şi însuşească, la datele de 07.12.2013 şi 18.01.2014, elemente (materiale feroase) de la transportorul de mare capacitate T 73, aflat în gestiune. În urma probatoriului administrat în cauză, s-a stabilit că cei trei inculpaţi, potrivit unor înţelegeri prealabile, au sustras repere metalice în data de 07.12.2013, o cantitate de 30.680 de kilograme, iar în data de 18.01.2014 cantitatea de 41.280 kilograme de fier".

Prejudiciul creat a fost estimat la suma de 117.920,19 lei, fiind nerecuperat.

În 12 martie, Judecătoria Târgu Jiu a înlocuit măsura arestării preventive cu cea a controlului judiciar pentru Ştefan Fileaţă.

Procesul celor trei a început în luna aprilie la Judecătoria Târgu Jiu, dar la primele două termene din dosar magistraţii au fost nevoiţi să amâne audierile în baza cererilor depuse de apărătorul lui Ştefan Fileaţă.

De asemenea, Ştefan Fileaţă, acuzat că a agresat o bătrână în comuna Nana din Călăraşi, în timpul unei vizite a Elenei Udrea, a fost reţinut în 8 mai de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Olteniţa, care au cerut instanţei arestarea preventivă a bărbatului. În 9 mai, instanţa a decis ca bărbatul să fie cercetat în arest la domiciliu, decizia nefiind definitivă.

Ulterior, procurorii de la Parchetul Judecătoriei Olteniţa au cerut înlocuirea arestului la domiciliu cu arestarea preventivă în cazul lui Fileaţă. În 15 mai, Tribunalul Călăraşi va judeca recursul procurorilor la măsura arestului la domiciliu.

Fileaţă este urmărit penal pentru săvârşirea infracţiunilor de loviri şi alte violenţe şi tulburarea ordinii şi liniştii publice, a anunţat vineri Parchetul instanţei supreme. Începerea urmăririi penale a fost dispusă de procurori ai Parchetului de pe lângă Judecătoria Olteniţa.

În urma agresiunii, femeia de 62 de ani, din comuna Nana, a suferit leziuni, controlul de specialitate stabilind că aceasta are contuzii la braţe şi la şold, potrivit reprezentanţilor Poliţiei Călăraşi.

Femeia agresată nu a depus până acum plângere la Poliţie.

Partidul Mişcarea Populară preciza într-un comunicat că bărbatul care a agresat-o pe femeie nu este membru PMP şi că formaţiunea condamnă "agresiunea petrecută în comuna Nana împotriva unei doamne inofensive".

Pe de altă parte, premierul Victor Ponta a apreciat că ceea ce s-a întâmplat la Nana poate fi catalogat drept "crimă organizată", "pentru că Udrea este sprijinită în acea zonă de o reţea".

Ştefan Fileaţă a fost, de asemenea, arestat pentru câteva săptămâni în vara anului 2012. El a fost reţinut chiar în ziua alegerilor locale, la care a participat în calitate de candidat pentru funcţia de primar al comunei Curcani, fiind acuzat că, împreună cu mai multe persoane, a distrus urnele pentru buletinele de vot în mai multe secţii de votare din localitate. În urma scandalului, alegerile au fost reluate două săptămâni mai târziu, primar fiind ales Aurică Gazu, candidat din partea USL.

Biroul Electoral Central a decis reluarea alegerilor în localitatea Curcani după scandalul izbucnit în 10 iunie, când scrutinul a fost întrerupt timp de mai multe ore, în condiţiile în care candidatul Ştefan Fileaţă şi alte şapte persoane au pătruns în cele trei secţii de votare şi au distrus urnele cu buletine, invocând o fraudă electorală. Aproximativ 150 de persoane au protestat apoi în faţa şcolii, îmbrâncindu-se cu jandarmii, pe motiv că alegerile sunt ilegale.

Poliţia Călăraşi a deschis o anchetă şi i-a identificat pe cei opt agresori, care au primit mandate de arestare preventivă pentru 29 de zile. Între cele două persoane se afla şi Ştefan Fileaţă, candidatul Alianţei pentru Călăraşi, formată din PDL, UNPR şi PNŢCD.

Ulterior, a fost depusă la BEC o cerere de anulare a alegerilor din comuna Curcani, solicitare care a fost aprobată. BEC a constatat că în urma incidentelor care au avut loc în această comună nu există certitudinea că voturile real exprimate până în momentul producerii incidentelor au fost conservate, ca atare, după distrugerea urnelor. Membrii BEC au apreciat că aceste împrejurări "au denaturat scopul procesului electoral, conducând la vicierea rezultatului alegerilor prin imposibilitatea stabilirii voinţei reale a alegătorilor exprimată prin vot". La scrutinul din 10 iunie fusese declarat câştigător tot primarul Aurică Gazu, care era urmat de Ştefan Fileaţă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici