Agricultorii cer demisia ministrului Agriculturii. "Bani se dau agriculturii doar la televizor, nu şi în realitate"

Aproximativ o mie de producători agricoli pichetează, miercuri, sediul Guvernului, aceştia reclamând faptul că agricultura este lăsată de izbelişte şi cerând demiterea ministrului Agriculturii, Daniel Constantin.

762 afișări
Imaginea articolului Agricultorii cer demisia ministrului Agriculturii. "Bani se dau agriculturii doar la televizor, nu şi în realitate"

Agricultorii cer demisia ministrului Agriculturii (Imagine: Marius Ionuţ / MediafaxFoto)

Protestatarii au adus cu ei un utilaj pe care a fost amplasată o machetă înfăţişând o vacă, precum şi o orchestră. De asemenea, au venit cu o oaie care trage după ea un trenuleţ improvizat pe care sunt agăţate mai multe bannere cu ciulini, cultura de bază a agriculturii: "Mâncarea este puterea omului", "Să vă fie ruşine că aţi distrus agricultura".

Pe trenuleţul tras de oaie protestatarii au mai pus şi un craniu de berbec cu mesajul "Atât a mai rămas din zootehnie".

Protestatarii poartă pe ei veste verzi inscripţionate cu mesajul "SOS, salvaţi agricultura României" şi au în mâini bannere inscripţionate "Dezinteresul guvernanţilor plus seceta egal dezastrul zootehniei", "Munca noastră este sudoare şi nu şpagă", "Respectaţi legile nu mai prelungiţi taxarea inversă", "Jos ministrul visător, puneţi un agricultor", "Cerem demisia ministrului Agriculturii", "Aţi promis investiţii în agricultură. V-am votat, ne-aţi înşelat!".

Protestatarii au venit din mai multe judeţe ale ţării precum Teleorman, Braşov, Bacău, Botoşani, Ialomiţa, Covasna, Constanţa.

Protestul este organizat în parcarea Guvernului, aceasta fiind împrejmuită de garduri de protecţie. dar şi de un cordon de jandarmi.

Preşedintele Ligii Asociaţiei Producătorilor Agricoli din România, Baciu Aurel, susţine că guvernanţii neglijează de ani buni agricultura, deşi ar putea fi unul dintre puţinele sectoare economice care ar putea salva situaţia financiară a României

"Cei care sunt la conducerea ministerului Agriculturii şi doar cei cre sunt acum ci de mai multă vreme pur şi simplu neglijează acest sector de activitate foarte important pentru economia naţională. Unul din sectoarele care ar mai putea salva, cât de cât, situaţia financiară a României, însă, nimeni nu pare preocupat de acest lucru. N-aş putea spune că ridicăm pretenţii să cerem subvenţii europene ţinând cont de faptul că România are cea mai mică subvenţie din Europa, dar nici măcar subvenţia aprobată şi notificată la Bruxelles nu ne este acordată. Sunt bani care se dau doar la televizor nu şi în realitate şi tot la televizor se spune că pentru agricultă s-au depus eforturi extraordinare şi că s-au alocat o grămadă de bani, lucru neadevărat. De fapt vorbim de o sumă de 400 de milioane de lei, ceea ce înseamnă 100 de milioane de euro, ceea ce înseamnă pentru suprafaţa României zece euro pe hectar, adică 40 de lei pe hectar. Trageţi şi dumneavosatră concluzia cam ce ajutoare primim", a mai spus Baciu Aurel.

Baciu Aurel, preşedintele LAPAR, mai spune că oamenii sunt nemulţumiţi şi de faptul că începând de anul viitor producătorii nu vor mai primi nici accize pentru motorină, întrucât ar fi trebuit să se dea o hotărâre de guvern în acest sens, lucru care nu s-a întâmplat.

"Cei care ar trebui să se ocupe de acest lucru au alte treburi", a încheiat Baciu Aurel.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici