AJUTOARE PENTRU SINISTRAŢI: Tone de alimente trimise în zonele afectate de ninsoare - FOTO

Tone de alimente greu perisabile, apă şi pâine au fost trimise către zonele afectate de căderile masive de zăpadă, iar în Braşov şi Prahova au fost asigurate cazarea şi hrana pentru vârstnici şi femei cu copii.

1331 afișări
Imaginea articolului AJUTOARE PENTRU SINISTRAŢI: Tone de alimente trimise în zonele afectate de ninsoare - FOTO

AJUTOARE PENTRU SINISTRAŢI: Tone de alimente trimise în zonele afectate de ninsoare (Imagine: Alexandru Mihaescu/Mediafax Foto)

  • Bistriţa: Patru tone de alimente şi produse de igienă, trimise într-o localitate vrânceană

Patru tone de alimente şi produse de igienă vor ajunge în localitatea vrânceană Gura Caliţei, la peste trei sute de familii, prin intermediul unei organizaţii din Bistriţa-Năsăud şi al Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (ISU).

Potrivit unui comunicat transmis, luni, de Asociaţia Tăşuleasa Social, un camion pus la dispoziţie de ISU şi încărcat cu patru tone de alimente va pleca, în noaptea de luni spre marţi, spre judeţul Vrancea în localitatea Gura Caliţei.

"Voluntarii îşi propun să ajungă în judeţul Vrancea, localitatea Gura Caliţei. Ajutoarele oferite de Tăşuleasa Social constă în produse de strictă necesitate: alimente neperisabile, ciocolată, multivitamine, produse de igienă personală şi băuturi energizante", se arată în comunicat.

Potrivit sursei citate, drumul de acces spre comuna Gura Caliţei este practicabil după mai bine de trei săptămâni în care localitatea afectată de viscol a fost izolată complet.

Acţiunea este sprjinită de o organizaţie umanitară din Germania şi de o societate care a donat sucuri naturale şi mere.

"Prin această intervenţie se doreşte ajutoarea a aproximativ 300 de familii din această zonă", se arată în comunicat.

Asociaţia Tăşuleasa Social, condusă de Alin Ulhmann Uşeriu, activează în domeniul ecologiei, al tineretului, dar şi socială.

În Vrancea, luni la ora 12.00 a fost instituită starea de alertă, care este valabilă până marţi la ora 14.00.

  • Buzău: TIR-urile cu ajutoare nu vor fi lăsate să ajungă până în localităţile izolate de zăpadă

TIR-urile care transportă ajutoare pentru sinistraţii din judeţul Buzău nu vor fi lăsate să îşi continue traseul până în localităţile izolate de zăpadă, dacă starea drumurilor nu va permite deplasarea în siguranţă, alimentele urmând să fie depozitate în spaţii special amenajate de ISU Buzău.

"În momentul în care se starea drumurilor va permite accesul fiţi siguri că le vor da drumul. Nu putem periclita viaţa nimănui", a declarat, luni, într o conferinţă de presă, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Judeţene Buzău, comisar Florina Crucianu.

De asemenea, purtătorul de cuvânt al Prefecturii Buzău, Roxana Robu, a declarat că atât timp cât drumurile sunt închise nu se poate permite accesul TIR-urilor care transportă ajutoare.

Ea a precizat că ajutoarele care vor ajunge în Buzău vor fi depozitate în spaţii pregătite deja de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, iar când drumurile vor fi deblocate, vor fi împărţite sinistraţilor.

  • Crucea Roşie a trimis peste 12 tone de alimente, apă şi pâine în zonele afectate de ninsoare

Peste 12 tone de alimente greu perisabile, apă şi pâine au fost trimise către zonele afectate de căderile masive de zăpadă, iar în Braşov şi Prahova au fost asigurate cazarea şi hrana pentru 20 de vârstnici şi a zeci de femei cu copii, informează, luni, Crucea Roşie Română.

Crucea Roşie a trimis în zonele afectate peste 12 tone de alimente în cadrul campaniei umanitare "Apel de urgenţă pentru persoanele afectate de căderile masive de zăpadă".

Astfel, sâmbătă şi duminică, 4,5 tone de alimente au fost direcţionate cu un elicopter al Ministerului Administraţiei şi Internelor în judeţul Ialomiţa, comuna Valea Măcrişului, şi în judeţul Vrancea, în comuna Ciorăşti.

De asemenea, 1,6 tone de alimente şi apă au fost distribuite de filiala de Cruce Roşie Buzău în satul Arcanu, comuna Scutelnici, iar alte şase tone de alimente de bază au fost distribuite în localitatea Garoafa, judeţul Vrancea, cu sprijinul voluntarilor din filiala Bacău.

"Prin intermediul filialei de Cruce Roşie Braşov, Fundaţia Dumbrava Minunată din acceaşi localitate oferă cazare şi masă timp de 30 de zile pentru 20 de persoane în vârstă din zonele afectate. De asemenea, subfiliala de Cruce Rosie Buşteni oferă găzduire pentru 40 - 50 de femei cu copii minori", se arată în comunicatul remis agenţiei MEDIAFAX.

Crucea Roşie a lansat, sâmbătă, un apel umanitar de urgenţă pentru colectarea de alimente greu perisabile. Acestea se pot dona prin intermediul Băncii de Alimente a organizaţiei neguvernamentale în toate magazinele din reţelele: Carrefour, Real, Mega Image şi Metro, alimentele de bază fiind: mălai, făina, ulei, zahăr, orez, paste făinoase, conserve de carne, conserve de peşte, apă.

De asemenea, se pot face donaţii online pe site-ul oficial al Crucii Roşii Române www.crucearosie.ro sau în conturile special deschise la BRD - Agenţia Piaţa Romană:

LEI : RO36BRDE410SV51618614100; EUR : RO71BRDE410SV51618884100; USD : RO29BRDE410SV18793954100

Potrivit sursei citate, sumele colectate prin campania umanitară vor fi folosite pentru achiziţionarea de alimente, apă, pături, produse de igiena necesare persoanelor sinistrate.

Totodată, organizaţia pune la dispoziţia persoanelor interesate să ajute cu bani sau alimente numerele de telefon: 0762.866.370 sau 0762.866.315 unde pot fi solicitate informaţii suplimentare.

  • Peste 80 tone de alimente, haine, lemne de foc, trimise în Vrancea din Bistriţa-Năsăud şi Harghita

Peste 80 de tone de alimente, apă minerală, haine, lemne şi brichete de rumeguş pentru foc au fost trimise, luni, din judeţele Bistriţa-Năsăud şi Harghita către Vrancea, pentru a fi distribuite persoanelor afectate de ninsori şi viscol.

Din Bistriţa-Năsăud au plecat, luni după-amiază, spre judeţul Vrancea, trei camioane încărcate cu alimente şi lemne destinate persoanelor afectate de zăpadă şi viscol.

Prefectul judeţului Bistriţa-Năsăud, Cristian Florian, a declarat, că într-un autovehicul sunt patru tone de alimente donate de persoane fizice şi juridice, în altul 15 tone de lemne de foc, iar în al treilea 22 de tone de brichete de rumeguş.



"Am luat legătura cu domnul prefect din Vrancea şi am organizat un transport de ajutoare în localităţile Chiojdeni şi Vintileasca. În primă fază, trimitem un camion cu lemne de foc, în total 15 tone, şi altul de brichete de rumeguş, de 22 de tone, respectiv un camion cu alimente. Sunt donaţii ale persoanelor fizice şi juridice. S-au adunat în două zile în urma apelului pe care Instituţia Prefectului Bistriţa-Năsăud l-a făcut sâmbătă. A fost un timp scurt, dar suntem foarte mulţumiţi de cum au reacţionat semenii noştri", a declarat prefectul Cristian Florian.

Convoiul a plecat spre judeţul Vrancea, alimentele neperisabile fiind încărcate într-o maşină pusă la dispoziţie de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Bistriţa-Năsăud după ce au fost adunate de la toate hipermarket-urile unde oamenii au putut să le doneze în containere special amenajate.

Acţiunile de strângere de ajutoare umanitare vor continua şi în perioada următoare.

Din Harghita, 40 de tone de alimente şi alte produse donate de localnici, societăţi, producători şi de fundaţii umanitare vor fi transportate, luni, către persoanele izolate de ninsori şi viscol din Vrancea.

Astfel, la centrul deschis la Cercul Militar din Miercurea Ciuc au fost colectate, luni, peste cinci tone de alimente de bază, apă minerală, suc, haine de iarnă şi bocanci, plăpumi şi pături, donate de localnici.

Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare a Cartofului din Miercurea Ciuc şi alţi doi producători din Tuşnad şi Cozmeni au donat 16 tone de cartofi, iar societăţile de îmbuteliere a apei minerale au pus la dispoziţia celor aflaţi în nevoie 12 tone de apă minerală.


La rândul lor, jandarmii din Harghita au achiziţionat, prin intemediul fundaţiei umanitare proprii, aproximativ două tone de alimente, în valoare de 3.000 de lei.

"Am cumpărat conserve din carne, din peşte, paste făinoase, orez, biscuiţi, ciocolată, apă minerală şi alte produse necesare persoanelor izolate, ca să poată trece peste perioada aceasta deosebit de grea" a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Harghita, Gheorghe Suciu.

Din Miercurea Ciuc va mai pleca, luni, un camion încărcat cu cinci tone de brichete din rumeguş pentru foc.

Convoiul, format din şase autocamioane militare, va porni cu ajutoarele colectate către judeţul Vrancea, în municipiul Focşani, urmând să fie puse la dispoziţia autorităţilor judeţene pentru distribuirea lor persoanelor afectate.

De asemenea, Prefectura Mureş a anunţat iniţierea unei colecte pentru sinistraţii din Vrancea, Buzău, Ialomiţa şi Brăila, primul ajutor, în valoare de 25.000 de lei, bani din care s-au achiziţionat alimente, venind din partea Asociaţiei Crescătorilor de Bovine din judeţ.

Donaţiile sunt aşteptate la punctul de colectare de la Cercul Militar din Târgu Mureş.

Şi Prefectura Sălaj a iniţiat, luni, o campanie de strângere de ajutoare umanitare, purtătorul de cuvânt al instituţiei, Sebastian Olaru, afirmând că localnicii, firmele şi instituţiile publice pot dona alimente, apă minerală, lemne, benzină, motorină.

Potrivit sursei citate, ajutoarele vor fi colectate la sediul ISU Sălaj.

În Vrancea, luni la ora 12.00 a fost instituită starea de alertă, care este valabilă până marţi la ora 14.00.

  • Braşovenii au trimis şase camioane cu alimente, lemne şi medicamente pentru sinistraţii din Buzău

Şase camioane cu alimente, medicamente şi lemne de foc au fost trimise, luni, de la Braşov către sinistraţii din Buzău, judeţ afectat grav de ninsori, iar în perioada următoare vor mai fi trimise încă patru camioane cu ajutoare.

Prefectura Braşov a trimis, luni, aproximativ 13 tone de alimente către judeţul Buzău, dintre care cinci tone de apă minerală, 1.100 de pâini, 200 de
cozonaci, 72 de sticle de ulei, 940 de kilograme de mezeluri, 3.000 de conserve de legume şi carne, 1.200 de kilograme de brânzeturi, 3.200 de kilograme de carne de pui şi 2.000 de ouă.

Produsele au fost primite de la diferiţi agenţi economici, dar şi de la locuitori din judeţul Braşov.

Pe lângă alimente, au fost trimise şi două camioane cu lemne de foc primite de la ocoalele silvice din Râşnov şi Vama Buzăului. Alte patru camioane cu lemne de foc vor fi trimise, marţi, către Buzău.

Subprefectul Carol Ambrus a anunţat că marţi vor fi trimise şi medicamente de primă necesitate, respectiv antigripale şi vitamine, în urma discuţiilor
purtate cu producătorii de medicamente din Braşov.

"Azi (n.r- luni) am făcut apel la cei doi producători de medicamente din Braşov, iar donaţiile vor fi trimise spre Buzău şi spre Focşani-Vrancea, probabil prin intermediul Crucii Roşii", a spus subprefectul.

Subprefectul a precizat că a purtat discuţii şi cu furnizorii de combustibil din Braşov în vederea donării de benzină şi motorină pentru utilajele de dezăpezire
din judeţele afectate, însă nu a primit niciun răspuns până în prezent.

De asemenea, tot luni Consiliul Local Braşov a aprobat, într-o şedinţă de urgenţă, un ajutor de 100.000 de lei din fondul de rezervă bugetară, destinat achiziţiei de alimente pentru sinistraţi, precum şi o cantitate de 500 de metri cubi de lemn de foc de la Regia Publică Locală a Pădurilor Kronstadt.

"Solicitarea a venit de la nivelul Guvernului. Ieri (duminică - n.r.) am participat la Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă şi ni s-a solicitat acest sprijin. Era nevoie de aceste hotărâri de Consiliu Local pentru a întruni criteriul legal, iar pe baza lor mă voi consulta cu Prefectura pentru a vedea unde este mai mare nevoie de ele. Avem în vedere în special judeţe limitrofe Braşovului, mai ales pentru transportul de lemne", a spus primarul Braşovului, George Scripcaru.

În Braşov au fost amenajate două puncte de colectare a alimentelor, la Academia Forţelor Aeriene "Henri Coandă", unde pot face donaţii cetăţenii, şi în parcarea hypermarketului Selgros, pentru agenţii ecomonici care vor să facă donaţii.

  • Pompierii de la ISU Buzău care au plecat cu alimente într-o localitate izolată au rămas înzăpeziţi

Douăzeci de pompieri ai ISU Buzău care au plecat, luni, cu alimente şi motorină către localitatea buzoiană Valea Salciei, izolată de peste două săptămâni, au rămas înzăpeziţi la patru kilometri de destinaţie, fiind nevoiţi să lase ajutoarele într-o localitate învecinată.

Potrivit plutonierului Vasile Prahoveanu de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Buzău, cei 20 de militari îmbarcaţi într-o maşină 6x6 a Ministerului Apărării Naţionale au plecat dimineaţă către localitatea Valea Salciei, unde oamenii sunt izolaţi de peste două săptămâni, nu mai au mâncare şi apă şi nici tratament pentru cei bolnavi.

Conform sursei citate, maşina era încărcată cu conserve, apă, pâine şi ulei, dar şi cu 400 de litri de motorină. Autovehiculul a înaintat extrem de greu pe toată durata misiunii, din cauza viscolului şi a zăpezii abundente, iar la patru kilometri de localitatea Valea Salciei maşina a rămas înzăpezită.

Cei 20 de pompieri au descărcat alimentele şi motorina şi au încercat să le care până la Valea Salciei, însă primarul localităţii izolate cu care s-a ţinut legătura tot timpul le-a transmis că-şi risdcă viaţa în aceste condiţii. Acelaţi primar le-a spus pompieirlor să lase ajutoarele în localitatea în care s-a creat blocajul, la Buda, de unde va veni să le ia personal zilele viitoare, când se vor opri ninsorile.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici