Al doilea transplant pediatric de cord din România a fost realizat la Târgu Mureş

O echipă de medici de la Institutul de Boli Cardiovasculare şi Transplant Târgu Mureş a realizat, marţi seara, al doilea transplant pediatric de cord din acest an la un pacient de 10 ani din Tulcea, cu insuficienţă cardiacă în stare avansată. Operaţia a durat cinci ore şi jumătate şi a decurs bine.

915 afișări
Imaginea articolului Al doilea transplant pediatric de cord din România a fost realizat la Târgu Mureş

Al doilea transplant pediatric de cord din Români a fost realizat la Târgu Mureş

Dr. Horaţiu Suciu, şeful Institutului de Boli Cardiovasculare şi Transplant Târgu Mureş, a declarat, presei, că donatorii copii sunt foarte rari, atât în ţară, cât şi în străinătate.

”Operaţia a decurs bine. O echipă din centrul nostru s-a deplasat la Oradea de unde a prelevat cordul. Acesta a ajuns pe calea aeriana cu un elicopter SMURD. Operaţia a durat cinci ore şi jumătate, a decurs bine şi suntem încrezători”, a spus Horaţiu Suciu.

Băieţelul, care a primit inima unei fetiţe de opt ani aflată în moarte cerebrală, avea insuficienţă cardiacă în stare avansată.

La rândul ei, mama copilului, Marieta Turlica, a spus că băiatul era pe lista de aşteptare de trei ani, iar alte două şanse le-a ratat după ce s-au răzgândit părinţii.

”El s-a bucurat foarte mult pentru că ştia că e singura lui şansă la viaţă, la viaţă lungă şi când a aflat ca totul a fost bine a fost foarte fericit. Le mulţumim părinţilor care au avut curajul să facă acest lucru. Nu stiu ce le-aş putea spune, pentru că durerea lor, bineînţeles, este imensă, îmi imaginez, am fost şi noi în starea respectivă. Le doresc putere să treacă peste şi le mulţumim din suflet să ştie că acolo, undeva, fetiţa lor încă mai trăieşte în copilaşul nostru”, a spus Marieta Ţurlică.

La prelevarea de organe a participat medicul Marius Harpa, care a declarat presei că echipa pe care a condus-o a fost contracronometru din cauza vremii, însă s-a încadrat în timp, iar transplantul a avut loc în condiţii foarte bune.

”După o zi de muncă, după un drum lung, după o vreme nu prea prietenoasă, eram la limită şi cu transportul cordului din cauza vremii, dar ne-am încadrat în timp, cordul a ajuns bine, operaţia a decurs excelent. Evoluţia pare bună, receptorul reacţionează bine la cordul implantat, nu are suport special, deci evoluţia e bună”, a spus medicul Marius Harpa.

Acesta este al doilea transplant pediatric de cord din acest an, realizat în România.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici