Al doilea val de cenuşă ar putea ocoli România

Un al doilea val de cenuşă emisă de vulcanul Eyjafjallajokull din Islanda se îndreaptă spre Europa, însă există şanse să ocolească România, a declarat marţi, pentru MEDIAFAX, directorul Administraţiei Naţionale de Meteorologie, Ion Sandu.

74 afișări
Imaginea articolului Al doilea val de cenuşă ar putea ocoli România

Al doilea val de cenuşă ar putea ocoli România (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Potrivit lui Sandu, acest al doilea val de cenuşă vulcanică va fi de dimensiuni mai mici decât cel care a paralizat zilele trecute transportul aerian în toată Europa, inclusiv în România şi va circula la o altitudine mai mică.

"Este incorect să spunem al doilea nor, căci vulcanul Eyjafjallajokull emite neîncetat. Diferenţa este că cenuşa emisă în atmosferă este purtată din Islanda de curenţii de aer în trei direcţii, fie către nord, fie către vest, fie către sud-est, adică spre Europa", a spus Sandu.

Directorul Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM) a arătat că date oficiale despre cel de-al doilea val de cenuşă vulcanică nu au apărut încă de la Centrul European cu atribuţii în domeniu, însă este deja o certitudine formarea şi traiectoria lui.

"Nu ştim exact pe unde va trece. Ştim doar că s-a format şi că este purtat de curenţii de aer către Europa", a mai spus Sandu.

Potrivit directorului ANM, noul val de cenuşă vulcanică va fi de dimensiuni mai mici decât cel care a survolat în ultimele trei zile Europa.

"În prezent există nişte curenţi mediteraneeni care circulă către nord şi aceştia ar putea împinge acest al doilea val spre zona de nord, ţinându-l departe de ţara noastră", a mai spus Sandu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici