Alba: Grupul infracţional specializat în trafic de persoane racola fete din familii sărace

Grupul infracţional organizat specializat în trafic de persoane în scopul exploatării sexuale racola fete care proveneau din familii fără posibilităţi materiale sau dezorganizate, unele dintre acestea având sub 14 ani.

764 afișări
Imaginea articolului Alba: Grupul infracţional specializat în trafic de persoane racola fete din familii sărace

Alba: Grupul infracţional specializat în trafic de persoane racola fete din familii sărace (Imagine din arhiva Mediafax Foto)

Şeful Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Alba Iulia, comisarul şef Traian Berbeceanu, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, că gruparea infracţională era bine organizată, poliţiştii stabilind că membrii acesteia făceau trafic de persoane, trafic de minori, proxenetism şi prostituţie, atât pe teritoriul ţării, cât şi în Italia, Germania, Spania şi Franţa.

Potrivit sursei citate, proxeneţii racolau fete care proveneau din familii fără posibilităţi materiale, dezorganizate, de multe ori tinerele racolate fiind minore, cu vârste între 14 şi 17 ani.

În unele situaţii, tinerele obligate să practice prostituţia proveneau din familii ai căror membri au practicat sau practică încă prostituţia sau proxenetismul.

Potrivit sursei citate, proxeneţii stabiliseră reguli stricte: orarul în care tinerele practicau prostituţia, tarifele percepute în funcţie de client, de serviciul sexual prestat, de timpul pe care clientul dorea să îl petreacă cu prostituata sau de locul unde clientul dorea să se consume actul sexual, în maşină, pe câmp sau într-o cameră de hotel.

Proxeneţii supravegheau zonele şi locurile în care operau prostituatele cu autoturisme sau motoscutere personale sau cu ajutorul unor taximetrişti particulari racolaţi în acest sens. Proxeneţii acţionau "în contrapartidă", adică îşi furnizau unul altuia prostituatele atunci când existau mai mulţi clienţi sau când prostituatele lor erau ocupate sau bolnave.

Multe dintre prostituate au apelat la întreruperi de sarcină, iar altele, minore şi fără o minimă educaţie sexuală, au depistat mult prea târziu faptul că sunt însărcinate şi neputând face avort au devenit mame la numai 16 - 17 ani.

Proxeneţii monitorizau zonele şi punctele de acces în locurile în care se practica prostituţia şi se anunţau între ei dacă apărea o maşină a poliţiei, a jandarmeriei sau un poliţist sub acoperire.

Gruparea acţiona şi în străinătate, în Italia spre exemplu dezvoltând o reţea în oraşul Cerignola - Foggia. Tinerele se prostituau în parcări, fiind supravegheate de proxeneţi, aveau locuri bine stabilite şi erau obligate să plătească taxe de protecţie unor cetăţeni italieni de naţionalitate albaneză care controlează piaţa de prostituţie din oraş.

Sumele erau plătite de proxeneţii români şi taxa de protecţie varia între 70 şi 150 de euro, pentru fiecare "post" în care proxeneţii români îşi plasau prostituatele.

Potrivit poliţiştilor, gruparea din Italia era coordonată de Sorin Constantin, Dan Pavel Borca, Petru Alin Lupu, Ioan Mailat, zis Neluţu, Dorel Alexandru Mailat, zis Doru.

În Franţa, structura s-a format în oraşul Beziers Mont Blanc, unde reţeaua a reuşit să adune sume importante de bani pe care le trimitea în ţară printr-un serviciu de plată online.

În Germania, membrii grupării infracţionale au acţionat pe două segmente distincte - unul prin intermediul unui cetăţean german de naţionalitate turcă, Murat Bakiner, iar cel de-al doilea segment era coordonat de cetăţeanul german Andreas Reiher.

În vara anului 2008, Ioan Alberto Bacrău, proxenet român, le-a transportat pe prostituatele Isaura Maria Barcău şi Andreea Elena Sârbu, ambele din judeţul Hunedoara, în Germania, pentru a practica prostituţia în cluburile de noapte. Cele două fete au fost preluate de cetăţeanul german de naţionalitate turcă Murat Bakiner, iar proxenetul român a primit în schimb o recompensă în bani pentru recrutarea fetelor.

Tinerele au ajuns, apoi, să practice prostituţia în cluburile din două localităţi din Germania, iar în perioada sărbătorilor de iarnă au revenit în ţară.

Cea de-a doua grupare s-a format în jurului lui Andreas Reiher, bărbatul racolând tinerele prostituate în timpul unor vizite în România, din zona localităţilor Deva, Orăştie, Geoagiu, judeţul Hunedoara, şi din Cugir, judeţul Alba.

Tinerelor racolate le-au fost încheiate contracte de muncă fictive pentru a nu atrage atenţia autorităţilor române şi germane, iar în momentul în care au ajuns în Germania au fost cazate într-un apartament de unde, zilnic, erau transportate de cetăţeanul german şi de soţia acestuia în diferite zone, pentru practicarea prostituţiei.

Banii proveniţi din aceste activităţi erau luaţi aproape în totalitate de cetăţeanul german, iar fetele erau obligate uneori să întreţină raporturi sexuale în apartamentul închiriat şi cu prieteni ai cetăţeanului german.

Berbeceanu a spus că zece dintre victime sunt minore şi au fost duse în centre de ocrotire, urmând să fie consiliate şi totodată audiate ca martori.

Potrivit sursei citate, în total, în acest caz, sunt 90 de învinuiţi, dintre care şi cetăţeni străini şi români aflaţi în afara graniţelor ţării.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici