ALEGERI LOCALE 2016. Mii de persoane votează duminică în spitale. Pacienţii care solicită urna mobilă trebuie să aibă domiciliul în localitatea în care se află unitatea sanitară

Mii de persoane care sunt internate în spitale s-au înscris pe listele pentru urnele mobile, unde vor putea vota, potrivit legii în vigoare.

686 afișări
Imaginea articolului ALEGERI LOCALE 2016. Mii de persoane votează duminică în spitale. Pacienţii care solicită urna mobilă trebuie să aibă domiciliul în localitatea în care se află unitatea sanitară

ALEGERI LOCALE 2016. Mii de persoane votează duminică în spitale. Pacienţii care solicită urna mobilă trebuie să aibă domiciliul în localitatea în care se află unitatea sanitară

Mii de pacienţi internaţi duminică în spitalele din ţară vor vota la alegerile locale prin intermediul urnei mobile. Managerii de spital au explicat pentru MEDIAFAX că până în ziua alegerilor au fost alcătuite liste cu persoanele internate care doresc să-şi exercite dreptul de vot.

Managerul Spitalului de Urgenţă Floreasca, Sorin Păun, a explicat că întotdeauna se solicită urna mobilă la spital, destul de mulţi pacienţi dorind să-şi exercite dreptul de a vota.

„În fiecare an electoral solicităm urna de vot, sunt mulţi care vor să voteze, doar că trebuie să aibă domiciliul sau reşedinţa în Sectorul 1 din Bucureşti”, a explicat Păun. Asta fiindcă legea prevede ca persoanele internate în spital care solicită urna de vot trebuie să aibă domiciliul sau reşedinţa în sectorul pe raza căruia se află spitalul.

De asemenea, şi reprezentanţii Institutului Clinic Fundeni au explicat acelaşi lucru. „De alegeri, de obicei în jur de 40% din pacienţii internaţi, care au drept de vot, solicită urna mobilă. Însă, legea prevede că aceştia trebuie să locuiască în sectorul în care este şi spitalul, în cazul nostru fiind vorba de Sectorul 2”, au spus reprezentanţii spitalului.

Într-o hotărâre a Biroului Eletoral Central scrie exact cum este reglementată situaţia votanţilor care nu se pot deplasa până la o secţie de votare.

„Alegătorii care nu se pot deplasa la sediul secţiei de votare din cauză de boală sau invaliditate pot depune cereri de exercitare a dreptului de vot prin intermediul unei urne speciale numai la secţia de votare la care este arondat imobilul unde solicită să se deplaseze urna specială, sub condiţia de a avea domuciliul sau reşedinţa în localitatea sau sectorul municipiului Bucureşti în care se află secţia de votare”, se arată în Hotărârea privind unele măsuri referitoare la exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei speciale la alegerile pentru autorităţile administraţiei publice locale din anul 2016.

De acest drept beneficiază şi alegătorii care, la data scrutinului, „sunt internaţi într-o unitate sanitară publică sau privată, cămin pentru persoane vârstnice ori alte asemenea aşezăminte sociale publice sau private, pot solicita exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei speciale, dacă au domiciliul sau reşedinţa în localitatea sau, în cazul municipiului Bucureşti, în sectorul pe raza căruia se află unitatea respectivă”.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici