Alegeri mai liniştite decât în 2014. MAI spune că au fost cu 30% mai puţine sesizări privind incidente la vot decât în urmă cu cinci ani

Ministerul Afacerilor Interne a transmis că în timpul desfăşurării alegerilor prezidenţiale au fost înregistrate 210 sesizări privind posibile incidente electorale, cu 30% mai puţine faţă de prezidenţialele din 2014. Poliţiştii au dat 16 amenzi în valoare de 17.200 lei.

237 afișări
Imaginea articolului Alegeri mai liniştite decât în 2014. MAI spune că au fost cu 30% mai puţine sesizări privind incidente la vot decât în urmă cu cinci ani

Alegeri mai liniştite decât în 2014. MAI spune că au fost cu 30% mai puţine sesizări privind incidente la vot decât în urmă cu cinci ani

Monica Dajbog, purtător de cuvânt al MAI a transmis că din totalul sesizărilor înregistrate în timpul procesului electoral, 102 nu se confirmă.

„Conform centralizării realizate la nivelul Centrului Naţional de Conducere Integrată al MAI, de la deschiderea secţiilor de votare şi până la finalizarea operaţiunilor de vot, au fost înregistrate 210 sesizări de posibile incidente electorale, cu aproape 30% mai puţine faţă de primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014. Din totalul sesizărilor înregistrate ieri, în urma verificărilor efectuate, poliţiştii au stabilit deja că 102 evenimente nu se confirmă”, spune Dajbog.

Cele mai multe posibile incidente au fost sesizate în Bucureşti şi în judeţul Dolj, respectiv câte 22, potrivit sursei citate.

În judeţul Argeş, un observator a sesizat IPJ că într-o localitate oamenii sunt transportaţi la secţiile de votare cu un microbuz. În urma cercetărilor, poliţiştii au stabilit că Primăria din localitate a încheiat un contract cu o societate, pentru a fi puse la dispoziţie a două curse de transport special pentru cetăţenii care doresc să voteze şi locuiesc la o distanţă de circa 4 km de locul în care este amplasată secţia de votare.

În judeţul Brăila, poliţiştii au fost sesizaţi prin Sistemul informatic de monitorizare a prezentei la vot si de prevenire a votului ilegal că o persoană care nu avea dreptul să voteze s-a dus la urne. În acest caz a fost întocmit dosar penal pentru tentativă de fraudă la vot.

În judeţul Constanţa, poliţiştii s-au sesizat din oficiu după ce în spaţiul public au apărut informaţii potrivit cărora o persoană ar fi oferit bani preşedintelui unei secţii de votare. În cauză se fac cercetări pentru coruperea alegătorilor.

Tot în Constanţa, poliţiştii au fost sesizaţi prin Sistemul informatic de monitorizare a prezentei la vot si de prevenire a votului ilegal că o persoană, aflată într-o secţie de votare, încearcă să voteze pentru a doua oară. Poliţiştii au constatat că respectiva persoană deţinea două cărţi de identitate şi a folosit prima carte la o secţie de votare după care a încercat să voteze cu cea de-a doua la o altă secţie. Şi în acest caz a fost întocmit dosar penal pentru fraudă la vot.

În judeţul Dolj, un reprezentant al unui partid a depus o sesizare la un post de poliţie cu privire la faptul că preşedintele şi locţiitorul unei secţii de votare au permis mai multor persoane să intre în cabina de vot, violând în acest fel secretul votului. După verificări, s-a stabilit că niciun membru al comisiei de votare nu a intrat în interiorul cabinelor cu alegatorii, iar cei care au solicitat sa fie însoţiţi, din diferite motive în interiorul cabinelor de vot, au fost însoţiţi de alţi alegători pe care i-au ales personal fără sa le fie indicată vreo persoană anume.

În judeţul Vaslui, o persoană încarcerată în Penitenciarul din localitate a votat prin intermediul urnei mobile, fără a avea acest drept. În acest caz s-a întocmit dosar penal pentru fraudă la vot.

„Până la acest moment, poliţiştii au aplicat 14 avertismente scrise şi 16 amenzi în valoare de 17.200 lei, cu 30% mai puţine sancţiuni contravenţionale faţă de 2014. Poliţiştii efectuează verificări cu privire la 42 de posibile infracţiuni: 12 cazuri în care alegătorii au votat fără a avea acest drept în Galaţi, Giurgiu, Caraş - Severin, Maramureş, Sibiu, Satu Mare, Suceava, Vaslui, 9 infracţiuni de corupere a alegătorilor în Argeş, Buzău, Constanţa, Dâmboviţa, Ialomiţa, Prahova, 4 infracţiuni de vot multiplu în Argeş, Constanţa, Giurgiu şi Olt, o infracţiune de fraudă la votul electronic în Braşov; 6 infracţiuni de violare a confidenţialităţii votului în Bacău, Constanţa, Dolj şi Galaţi, o infracţiune de împiedicare a liberului exerciţiu al dreptului de a alege în Sibiu, o infracţiune referitoare la nerespectarea regimului urnei de vot în Vaslui, o infracţiune de falsificare a documentelor în Giurgiu. Alte posibile 7 infracţiuni circumscrise contextului electoral sunt în cercetare în Bucureşti, Brăila Botoşani, Braşov, Ialomiţa”, a mai spus Dajbog.

Sursa citată a mai arătat că numărul de posibile infracţiuni, înregistrat duminică este cu aproximativ 40% mai mic faţă de primul tur al alegerilor din 2014.

Taguri:
mai,
vot,
incident

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici