Alexandru Rafila: ”Testăm în continuare puţin. Am atins limita de tratare în spitale”

  • Prof.dr. Alexandru Rafla a spus că nu înţelege de ce se testează atât de puţin, în condiţile în care Ministerul Sănătăţii a transmis că ţara noastră are o capacitate de testare „nelimitată”.
  • Rafila atrage atenţia că România a atins capacitatea maximă de tratare a persoanelor cu COVID-19.
133 afișări
Imaginea articolului Alexandru Rafila: ”Testăm în continuare puţin. Am atins limita de tratare în spitale”

Alexandru Rafila: testăm în continuare puţin. Am atins limita de tratare în spitale”

Deputatul PSD, Alexandru Rafila, spune că este de neînţeles de ce România testează în continuare foarte puţin, în condiţiile în care Ministerul Sănătăţii a transmis că ţara noastră are o capacitate de testare „nelimitată” şi s-a atins capacitatea de tratare, mai ales în secţiile ATI.

„Testăm în continuare puţin, cu toate că astăzi (joi – n.r.) am aflat de la Ministerul Sănătăţii un lucru în premieră mondială, că România are o capacitate nelimitată de testare. Lucrul acesta nu ştiu cum se poate întâmpla în realitate, dar probabil că dânşii ştiu mai bine decât înţelegem noi. Atunci ne întrebăm de ce avem 40.000 de teste cel mult, care se raportează zilnic, dintre care doar 30.000 de teste de biologie moleculare, în condiţiile în care ştim că avem o capacitate instalată de 50.000 de teste pe biologie moleculară care se pot face zilnic. S-au achiziţionat milioane de teste rapide şi totuşi oamenii nu au acces la testare”, a declarat Rafila într-o conferinţă de presă organizată joi.

Acesta atrage atenţia că România a atins capacitatea maximă de tratare a persoanelor cu COVID-19.

„Numărul de cazuri înregistrate zilnic nu depăşeşte cu mult 6.000 (...), dar, ceea ce se întâmplă în spitale, numărul de pacienţi internaţi în secţiile COVID şi mai ales numărul de pacienţi de la secţiile de ATI, sunt într-o creştere permanentă. Cred că s-a ajuns la o limită a capacităţii de tratare în condiţii spitaliceşti şi totuşi nu ştim ce se întâmplă cu pandemia din ţara noastră, pentru că nu există niciun fel de plan legat de creşterea accesibilităţii la testare”, a mai spus specialistul de la OMS.

În privinţa proiectului privind testarea în farmacii, Rafila se arată neîncrezător, însă spune că ar fi bine să intre în acest proiect de testare medicii de familie, care să primească teste gratuite din partea Guvernului. Potrivit deputatului PSD, medicii de familie pot să selecteze cu mare uşurinţă toţi pacienţii simptomatici, toţi contacţii persoanelor care au fost deja infectate, aşa încât să poată să ajute autorităţile de sănătate publică în identificarea focarelor, în uşurarea anchetelor epidemiologice şi în controlul pandemiei.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici