Alexe anunţă că Primăria Capitalei şi primăriile de sector au fost amendate de inspectorii de mediu. Firea îi cere demisia ministrului

  • Primăria Capitalei şi primăriile de sector din Bucureşti au fost amendate de inspectorii Gărzii de Mediu.
  • Autorităţile au primit o amendă de 75.000 de lei.
  • Decizia a fost luată pentru că nu au implementat corect măsurile pe care şi le-au asumat în Planul Integrat de Calitate a Aerului, a anunţat ministrul interimar al Mediului, Costel Alexe.
1308 afișări

„Sursa principală pentru poluarea aerului din Bucureşti o reprezintă traficul auto. Toate măsurile asumate de PMB sunt zero sau aproape de zero. Comisarii de mediu au sancţionat Primăria Capitalei şi primăriile de sector pentru neimplementarea acestor măsuri pe care şi le-au asumat în Planul Integrat de Calitate a Aerului”, a declarat, sâmbătă, ministrul Costel Alexe.

Prezent în Parcul Natural Văcăreşti pentru plantarea de puieţi, Alexe a spus că „Dacă am avea control asupra traficului din Bucureşti, dacă am avea o salubrizare eficientă şi un control mai bun al acestor arderi necontrolate, calitatea aerului ar fi mult, mult mai bună”.

„Planul integrat de calitate a aerului din Bucureşti are 20 de măsuri, dintre care 6 ar fi trebuit să fie deja implementate, dar nici nu s-au apucat de ele. Comisarii de mediu au evaluat că doar 40% din tot ce şi-a asumat Primăria ca măsuri pentru reducerea poluării din Bucureşti au fost operaţionalizate şi implementate. Nu avem modernizarea centralelor de cvartal, nu avem modernizarea infrastructurii rutiere, nu avem transport public modern, prietenos cu mediul, nu avem suprafeţe verzi din ce în ce mai mari”, a enumerat ministrul Mediului problemele care cauzează creşterea valorilor de poluare în aerul Capitalei.

Alexe: Ministerul a făcut o scrisoare către CSAT pentru a include pe agendă calitatea aerului

Ministrul Mediului Costel Alexe a afirmat, referitor la solicitarea Gabrielei Firea ca problema poluării să fie discutată în CSAT, că o scrisoare a fost trimisă deja pentru a fi inclusă pe agenda discuţiilor această temă, precum şi cea despre starea pădurilor.

El i-a cerut primarului general al Capitalei să lase scrisorile şi să facă ceva pentru poluarea din Bucureşti.

„Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor a făcut o scrisoare către CSAT pentru a include dincolo de managementul pădurilor şi starea pădurilor şi calitatea aerului pe agenda CSAT. Doamna Firea în loc să facă scrisori ar fi trebuit să îşi citească planul integrat de calitate a aerului şi să îl implementeze pentru că are şi resurse financiare, are putere, trebuie doar să vrea şi să poată”, a afirmat Costel Alexe, sâmbătă, la evenimentul „România plantează pentru mâine”, prima plantare din campania OMV Petrom.

El a adăugat că de vină pentru poluarea aerului este chiar Gabriela Firea.

„Astăzi doamna Firea spune că Ministerul Mediului ştie cine este cel care a provocat poluarea e duminică spre luni. Da, aşa cum Ministerul Mediului a afirmat şi în ianuarie şi în februarie şi în martie, cel care a eşuat în ceea ce priveşte calitatea aerului din Bucureşti este primăria Capitalei şi doamna primar Firea pentru că dacă ar fi implementat toate acele măsuri pe care şi le-a asumat în şedinţa de Consiliu general nu am fi avut poluarea nici de luna trecută nici de acum două luni şi evident nu am fi avut aceste valori din ce în ce mai mari în ultimii 3-4 ani de zile”, a conchis Alexe.

Primarul general, Gabriela Firea, a anunţat, marţi, că i-a solicitat preşedintelui Klaus Iohannis ca situaţia poluării din Bucureşti să fie analizată în cadrul unei şedinţe a CSAT.

Gabriela Firea cere demisia ministrului Mediului

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a cerut, sâmbătă, demisia ministrului interimar al Mediului, Costel Alexe, pe care l-a acuzat că îi protejează pe adevăraţii vinovaţi pentru poluarea excesivă din Bucureşti de duminică noaptea.

„Eu îi cer demisia domnului Alexe pentru minciunile pe care le spune în fiecare zi. El este în campanie electorală pentru CJ Iaşi şi este extrem de supărat pe colegii săi că nu l-au lăsat să candideze la Primăria Iaşi şi au preferat să-l susţină pe actualul primar, domnul Chirica”, a declarat Firea într-o intervenţie telefonică la Antena 3.

Reacţia edilului vine după ce ministrul interimar al Mediului a declarat sâmbătă că Primăria Capitalei este vinovată de nivelul ridicat de poluare din Bucureşti, deoarece nu implementează Planul Integrat de Calitate a Aerului.

„Ca să-şi facă campanie electorală la Iaşi, domnul ministru îi terorizează pe bucureşteni! Domnul ministru avea raportul pentru poluarea de duminică spre luni. A trecut la secret acele documente pentru a nu fi văzute de jurnalişti, de toţi bucureştenii. Pe cine protejează domnul Alexe? Vă spun eu pe cine protejează şi îmi asum ceea ce spun! Domnul Alexe îl protejează pe colegul său de partid Virgil Popescu, pentru că poluarea de duminică spre luni a fost cauzată de CET Grozăveşti! Vreau să vă spun că toate CET-urile din Bucureşti sunt extrem de poluante. Ei folosesc păcură în perioada în care sunt -10 grade, dar au vrut să scape de ea. Iniţial au încercat să acopere această mizerie pe care au făcut-o şi au zis că n-au ars păcura. Ulterior, ministrul Virgil Popescu, pentru că noi aveam documentele, a fost nevoit să recunoască că poluarea vine de la CET Grozăveşti şi CET Progresul”, a mai spus primarul general.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici