Alianţa Bugetarilor va ataca OUG privind salarizarea la CC şi ameninţă cu proteste

Alianţa Bugetarilor va cere Avocatului Poporului să atace la Curtea Constituţională ordonanţa de urgenţă privind aplicarea Legii salarizării unitare şi solicită premierului Emil Boc o întâlnire de urgenţă, ameninţând cu proteste după 10 februarie.

186 afișări
Imaginea articolului Alianţa Bugetarilor va ataca OUG privind salarizarea la CC şi ameninţă cu proteste

Preşedintele "Alma Mater", Anton Hadăr (Imagine: Andreea Balaurea/Mediafax Foto)

Preşedintele "Alma Mater", Anton Hadăr, a spus, joi, la finalul şedinţei Alianţei Bugetarilor, care a durat aproximativ o oră, că sindicaliştii au hotărât să îi ceară o întâlnire de urgenţă premierului, pentru a discuta ultimele legi care au fost elaborate fără consultarea sindicatelor.

De asemenea, sindicaliştii vor trimite scrisori către parlamentari şi partide politice, cerându-le sprijinul pentru a sesiza Curtea Constituţională privind neconstituţionalitatea ordonanţei de urgenţă privind aplicarea Legii salarizării unitare.

Hadăr a spus că această ordonanţă îngrădeşte dreptul de negociere a contractelor colective de muncă şi încalcă astfel principii fundamentale ale Uniunii Europene.

Alianţa Bugetarilor se va întâlni din nou pe 10 februarie, pentru a hotărî protestele la care vor recurge în cazul în care nu vor primi un răspuns la cererile lor.

Preşedintele Federaţiei "Spiru Haret", Gheorghe Isvoreanu, a declarat, joi, că sindicaliştii din educaţie vor începe mai repede protestele, separat, printr-o pichetare a Ministerului Educaţiei, miercuri, privind aplicarea OUG 114/2009, care duce la o disponibilizare în masă în educaţie.

Şi sindicaliştii din asistenţă socială sunt foarte nemulţumiţi de disponibilizările preconizate.

Preşedintele Federaţiei din Asistenţă Socială, Gabriel Chifu, spune că salariaţii din acest domeniu sunt disperaţi că primesc salarii de mizerie şi lucrează în condiţii de muncă inumane, iar, cu toate acestea, sunt ameninţaţi cu pierderea locului de muncă.

Ordonanţa de urgenţă care stabileşte modul de aplicare a Legii de salarizare unitară a fost publicată, miercuri seara, în Monitorul Oficial şi abrogă o serie de prevederi privind acordarea anumitor sporuri salariale, incluse în prezent în alte acte normative decât Legea salarizării.

Ordonanţa, aprobată luni seara de Guvern, abrogă astfel o serie de prevederi care stabilesc în prezent, printre altele, salarizarea personalului din instituţii care au fost finanţate integral din venituri proprii şi sporul de doctorat în învăţământul preuniversitar.

Actul normativ publicat în Monitor menţine prevederile anunţate, vineri, de MEDIAFAX, conform cărora contractele colective de muncă deja încheiate şi cu termene de până în luna octombrie sunt păstrate în vigoare până la pierderea valabilităţii, inclusiv în ceea ce priveşte drepturile salariale aflate în plată.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici