Alianţa Bugetarilor va ataca OUG privind salarizarea la CC şi ameninţă cu proteste

Alianţa Bugetarilor va cere Avocatului Poporului să atace la Curtea Constituţională ordonanţa de urgenţă privind aplicarea Legii salarizării unitare şi solicită premierului Emil Boc o întâlnire de urgenţă, ameninţând cu proteste după 10 februarie.

182 afişări

Imaginea articolului Alianţa Bugetarilor va ataca OUG privind salarizarea la CC şi ameninţă cu proteste

Preşedintele "Alma Mater", Anton Hadăr (Imagine: Andreea Balaurea/Mediafax Foto)

Preşedintele "Alma Mater", Anton Hadăr, a spus,joi, la finalul şedinţei Alianţei Bugetarilor, care a durataproximativ o oră, că sindicaliştii au hotărât să îi ceară oîntâlnire de urgenţă premierului, pentru a discuta ultimelelegi care au fost elaborate fără consultareasindicatelor.

De asemenea, sindicaliştii vor trimite scrisori cătreparlamentari şi partide politice, cerându-le sprijinul pentru asesiza Curtea Constituţională privindneconstituţionalitatea ordonanţei de urgenţă privindaplicarea Legii salarizării unitare.

Hadăr a spus că această ordonanţă îngrădeşte dreptul denegociere a contractelor colective de muncă şi încalcă astfelprincipii fundamentale ale Uniunii Europene.

Alianţa Bugetarilor se va întâlni din nou pe 10 februarie,pentru a hotărî protestele la care vor recurge în cazul în care nuvor primi un răspuns la cererile lor.

Preşedintele Federaţiei "Spiru Haret", Gheorghe Isvoreanu, adeclarat, joi, că sindicaliştii din educaţie vor începe mairepede protestele, separat, printr-o pichetare aMinisterului Educaţiei, miercuri, privind aplicarea OUG 114/2009,care duce la o disponibilizare în masă în educaţie.

Şi sindicaliştii din asistenţă socială sunt foarte nemulţumiţide disponibilizările preconizate.

Preşedintele Federaţiei din Asistenţă Socială, GabrielChifu, spune că salariaţii din acest domeniu suntdisperaţi că primesc salarii de mizerie şi lucrează în condiţii demuncă inumane, iar, cu toate acestea, sunt ameninţaţi cu pierderealocului de muncă.

Ordonanţa de urgenţă care stabileşte modul de aplicare a Legiide salarizare unitară a fost publicată, miercuri seara, înMonitorul Oficial şi abrogă o serie de prevederi privindacordarea anumitor sporuri salariale, incluse în prezentîn alte acte normative decât Legea salarizării.

Ordonanţa, aprobată luni seara de Guvern, abrogă astfel o seriede prevederi care stabilesc în prezent, printre altele, salarizareapersonalului din instituţii care au fost finanţate integral dinvenituri proprii şi sporul de doctorat în învăţământulpreuniversitar.

Actul normativ publicat în Monitor menţine prevederile anunţate,vineri, de MEDIAFAX, conform cărora contractele colective de muncădeja încheiate şi cu termene de până în luna octombrie suntpăstrate în vigoare până la pierderea valabilităţii, inclusiv înceea ce priveşte drepturile salariale aflate în plată.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Taguri:
alianta bugetarilor ,
SINDICATE CC ,
proteste sindicalisti ,
proteste sindicale
Versiunea: mobil  |  completa

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax SA.