Alina Bica, suspendată din funcţia de procuror al Parchetului general

Fosta şefă a DIICOT, Alina Bica, a fost suspendată, marţi, din funcţia de procuror al Parchetului general, măsura fiind luată de Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), ca urmare a trimiterii sale în judecată în dosarul despăgubirilor pentru un teren supraevaluat.

294 afișări
Imaginea articolului Alina Bica, suspendată din funcţia de procuror al Parchetului general

Alina Bica (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)

"În şedinţa din data de 16 decembrie 2014, Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât suspendarea din funcţie a doamnei Alina Mihaela Bica, procuror la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, şi ca urmare a trimiterii în judecată pentru săvârşirea, cu intenţie, a unor infracţiuni, începând cu data de 16 decembrie 2014. Hotărârea Secţiei pentru procurori a Consiliului a fost luată în temeiul dispoziţiilor art. 40 lit. j) din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, republicată cu modificările şi completările ulterioare şi art. 62 alin. (1) lit. a) şi alin. (2) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată cu modificările şi completările ulterioare", informează CSM.

În 24 noiembrie, preşedintele Traian Băsescu a semnat decretul privind eliberare din funcţia de procuror-şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) a Alinei Bica, în urma demisiei acesteia din funcţie.

Bica a demisionat de la conducerea DIICOT şi din funcţia de procuror al Direcţiei în 21 noiembrie, după ce a fost reţinută de procurorii DNA, o zi mai târziu fiind arestată preventiv.

Ea a fost trimisă în judecată de procurorii anticorupţie, luni, fiind acuzată că, în calitate de reprezentant al Ministerului Justiţiei în Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), i-a aprobat omului de afaceri Gheorghe Stelian despăgubiri pentru un teren supraevaluat cu peste 62 de milioane de euro.

Alături de Bica vor judecaţi Crinuţa Dumitrean, fost preşedinte al ANRP şi şefă a comisiei, fostul vicepreşedinte ANRP Sergiu Ionuţ Diacomatu, deputatul Cătălin Florin Teodorescu, fost vicepreşedinte al ANRP, Remus Virgil Baciu, tot fost vicepreşedinte al ANRP, Oana Vasilescu, fost şef de birou la Ministerul Justiţiei, Dragoş George Bogda, fost vicepreşedinte al ANAF, Lăcrămioara Alexandru.

Toţi cei opt sunt acuzaţi de abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

În acelaşi dosar urmează să fie judecaţi şi evaluatorul Emil Nuţiu şi omul de afaceri Gheorghe Stelian, acuzaţi de complicitate la abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici