Alpinista dată dispărută în Munţii Făgăraş a fost găsită moartă

Alpinista în vârstă de 41 de ani, din Cluj, care a fost dată dispărută în zona de creastă a Munţilor Făgăraş, a fost găsită moartă într-o prăpastie din zona Vârfului Buda, salvamontiştii reuşind să recupereze trupul acesteia, a declarat şeful Salvamont Argeş, Ion Sănduloiu.

372 afișări
Imaginea articolului Alpinista dată dispărută în Munţii Făgăraş a fost găsită moartă

Alpinista dată dispărută în Munţii Făgăraş a fost găsită moartă (Imagine: Robert Ionescu/Mediafax Foto)

Potrivit acestuia, zona în care a fost găsită femeia se află la o altitudine de aproximativ 2.400 de metri, cadavrul fiind găsit într-o prăpastie adâncă de 70 de metri.

Salvamontiştii spun că este posibil ca femeia să fi fost suprinsă de o avalanşă în zona respectivă şi aruncată de pe creastă în prăpastie.

"Am adescoperit-o în zona Vârfului Bud. Este într-o prăpastie şi urmează să o scoatem de aici şi să o transportăm undeva la baza muntelui, iar operaţiunile vor mai dura câteva ore", a declarat Ion Sănduloiu.

Acţiunea de recuperare a trupului alpinistei a durat aproximativ trei ore.

Femeia a fost preluată de lucrătorii Serviciului Medico Legal Argeş şi transportată la morga Spitalului Judeţean de Urgenţă din Piteşti pentru efectuarea necropsiei şi stabilirea cauzelor morţii.

Potrivit şefului Serviciului Salvamont Argeş, femeia avea leziuni grave la cap şi pe tot corpul, în urma cărora nu ar fi putut supravieţui.

"A fost o acţiune dificilă din cauză că zona nu este un traseu turistic, este o zonă dificilă, de creastă, cu pericol mare de avalanşă, pe care nici eu nu am curaj să o abordez şi în niciun caz singur, aşa cum a făcut-o femeia. A durat aproximativ cinci ore până am găsit-o şi apoi trei ore până am scos-o de acolo, pe targă şi cu ajutorul corzilor. Practic s-a rostogolit lovindu-se aproximativ 70 de metri, iar apoi a mai căzut 80 de metri, în total la o aproximare cam 150 de metri. Era echipată corespunzător, singurul aspect care mă miră este că nu avea parazăpezile, accesoriile care nu permit intrarea zăpezii în bocanci şi în echipament, avea în schimb nişte pungi de plastic. Oricum nu avea ce să caute acolo, mai ales singură în abordarea unui traseu de creastă", a declarat Ion Sănduloiu.

Şeful Serviciului Salvamont Argeş a spus că nişte tineri alpinişti care se pregăteau în zonă în vederea unei expediţii în Himalaya au văzut câteva accesorii, respectiv o bandană, o pereche de ochelari de soare şi o şapcă, şi i-au anunţat pe membrii echipelor de căutare aflaţi în zonă.

Ulterior, opt salvamontişti ai Serviciului Salvamont Argeş au reperat-o pe femeie şi au recuperat corpul acesteia.

Femeia, Anda Goleanu, era din Cluj-Napoca şi a încercat să facă un traseu de creastă, traversând Munţii Făgăraş din judeţul Argeş până în judeţul Sibiu. Ea a plecat în munţi singură, încă de vineri, iar dispariţia acesteia a fost anunţată abia luni de către prietenul său, care nu a mai putut să ia legătura cu ea pe telefonul mobil.

Şeful Salvamont Argeş spunea că zona în care a dispărut aceasta este una extrem de periculoasă, chiar şi pentru alpinişti, iar riscul de producere a unor avalanşe este foarte mare.

"Este o zonă periculoasă, care şi pentru un alpinist şi un salvamontist cu experienţă este dificilă şi ar fi fost bine să fi fost însoţită de prieteni în parcurgerea unui traseu de creastă", declara şeful Serviciului Salvamont Argeş.

Preşedintele Club Montan Apuseni, Dan Moisa, a declarat, luni, că o ştie pe Anda Goleanu, cu care a participat la o expediţie în Munţii Apuseni.

"Am cunoscut-o pe Anda Goleanu în urmă cu şase-şapte ani, când am participat împreună la o expediţie în Apuseni. Dar nu am mai ţinut legătura cu ea de atunci şi nu ştiu să fi fost membră a unui club alpin clujean", a spus Moisa.

Şeful formaţiei Salvamont Cluj, Vasile Cipcigan, a declarat, la rândul său, că Goleanu nu era membră a niciunui club alpin din Cluj.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici