Alpinistul Horia Colibăşanu, aproape de cucerirea Everestului fără şerpaşi şi oxigen suplimentar

Alpinistul Horia Colibăşanu a ajuns în tabăra de bază avansată, în munţii Himalaya, aflată la 6.400 de metri altitudine, şi îşi propune să înceapă ascensiunea spre vârful Everest (8.848 metri), fără şerpaşi şi fără oxigen suplimentar, peste patru săptămâni, transmite corespondentul MEDIAFAX.

3078 afișări
Imaginea articolului Alpinistul Horia Colibăşanu, aproape de cucerirea Everestului fără şerpaşi şi oxigen suplimentar

Alpinistul Horia Colibăşanu, aproape de cucerirea Everestului fără şerpaşi şi oxigen suplimentar (Imagine: Arhiva Mediafax Foto)

Horia Colibăşanu a pornit, în luna aprilie, în cea mai performantă expediţie românească pe Vârful Everest, având în vedere că nu va folosi oxigen suplimentar şi ajutorul şerpaşilor.

Potrivit unui comunicat de presă, transmis, miercuri, de reprezentanţii alpinistului timişorean, Horia Colibăşanu a ajuns în tabăra de bază avansată, în munţii Himalaya, aflată la 6.400 metri altitudine, de unde va începe organizarea ascensiunii spre vârf. Aceasta este programată să aibă loc peste aproximativ patru săptămâni.

Conform ultimelor testări pe care le-a făcut în tabăra de bază, condiţia fizică a sportivului este foarte bună.

„Am ajuns în tabăra de bază avansată de unde începe organizarea pentru ziua/zilele de vârf. O să mă aclimatizez aici în următoarea perioadă, voi face aproape zilnic urcări pentru antrenament şi o să mai cobor în tabăra de bază înainte de ziua de vârf ca să mă odihnesc. Pentru mine este foarte important acum să aflu care sunt expediţiile mai mari, cu şerpaşi şi în care se foloseşte oxigen suplimentar, ca să organizez plecarea spre vârf înaintea acestora. Eu neavând oxigen şi ajutor suplimentar e important să nu fiu în coada expediţiilor pentru că expunerea la această altitudine îmi va consuma resursele. Împreună cu Ralf Dujmovits, pentru că amândoi urcăm în aceleaşi condiţii de performanţă, o să pregătim plecarea şi o să discutăm cum abordăm traseul. Mă simt bine şi sunt încrezător în obiectivul din acest an”, a spus Horia Colibăşanu.

Referitor la traseu, alpinistul timişorean a menţionat că va avea în total patru tabere intermediare la mare înălţime.

„În aceste tabere ne odihnim şi ne alimentăm. Chiar mi-am propus să-mi fac un ceai în ultima tabără, la 8.300 de metri. Nu pentru că sună grozav, ci pentru că trebuie să mă încălzesc şi să mă hidratez”, a precizat Horia Colibăşanu.

Horia Colibăşanu este cel mai performant alpinist din istoria României, având în prezent în palmares ascensiuni de succes pe şapte din cele 14 vârfuri montane de peste 8.000 de metri din lume.

Succesul lui Horia Colibasanu pe Muntele K2 (8.611m) din Pakistan, fără oxigen suplimentar şi fără şerpaşi, în 2004, este considerată cea mai mare performanţă individuală din alpinismul românesc.

Munţii pe care a urcat până acum Colibăşanu sunt: K2 (8.611m), Manaslu (8.163m), Dhaulagiri (8.167m), Shishapangma (8.027m), Annapurna (8.091m), Makalu (8.463m), Lhotse (8.516m).

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici