Alţi cinci membri ai grupării "Spumă şi Bibanu", condamnaţi definitiv la închisoare, s-au predat

Alţi cinci dintre membrii grupării "Spumă şi Bibanu" s-au predat Poliţiei, după ce pe numele lor au fost emise mandate de executare a pedepsei cu închisoarea, ei fiind condamnaţi definitiv de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

257 afișări
Imaginea articolului Alţi cinci membri ai grupării "Spumă şi Bibanu", condamnaţi definitiv la închisoare, s-au predat

Alţi cinci membri ai grupării "Spumă şi Bibanu", condamnaţi definitiv la închisoare, s-au predat (Imagine: Tibi Bologh/Mediafax Foto)

Potrivit purtătorului de cuvânt al IPJ Hunedoara, inspectorul pricipal Bogdan Niţu, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a emis în total 14 mandate de executare a pedepsei cu închisoarea pentru membrii grupării "Spumă şi Bibanu".

"Până miercuri, la ora 10.00, au fost emise în total 14 mandate de executare a pedepsei cu închisoarea, dintre care 11 au fost puse în executare, persoanele predându-se. Poliţiştii încercă să-i anunţe pe ceilalţi trei, iar dacă nu sunt găsiţi la adrese în câteva zile vor fi puşi în urmărire naţională", a spus inspectorul Bogdan Niţu.

Surse judiciare susţin că printre cei care nu s-au predat încă se numără Lucian Sârbu, zis "Spumă", care în prezent se află în străinătate şi care i-ar fi anunţat pe alţi membri ai grupării că va reveni în ţară în cursul zilei de vineri pentru a se preda.

Marţi, şase dintre membrii grupării "Spumă şi Bibanu", printre care şi un fost şef al Poliţiei Deva, Ioan David, s-au predat Poliţiei, după ce pe numele lor au fost emise mandate de executare a pedepsei cu închisoarea întrucât au fost condamnaţi definitiv de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la patru-cinci ani de detenţie pentru constituire de grup infracţional, şantaj, înşelăciune, favorizarea infractorului şi ultraj contra bunelor moravuri.

Fostul şef al Poliţiei Deva Ioan David s-a predat la Poliţia Aninoasa şi a fost dus direct la Penitenciarul Bârcea, iar alţi cinci dintre condamnaţi, printre care şi Constantin Bumbaru, zis Bibanu, unul dintre capii reţelei, s-au predat la Poliţia Judeţeană Hunedoara.

Constantin Bumbaru, zis Bibanu, a mers să se predea însoţit de Ovidiu Petru Ioiescu, zis Pera, despre care procurorii spun că era conducătorul "aripii dure" a grupării.

"Mă predau, asta este. Trebuie să fac şi restul de pedeapsă. Am făcut trei ani, două luni şi două săptămâni în arest preventiv şi mai am o lună şi jumătate până în comisie. Sentinţa nu e normală, pentru că nu există şantaj. Acuzaţiile au fost şantaj, favorizarea infractorului, înşelăciune, alba-neagra pe care eu nici nu ştiu să o joc, astea au fost ale mele şi trei s-au prescris", a declarat Constantin Bumbaru, înainte de a intra în sediul Poliţiei Judeţene Hunedoara.

Pe numele lui Ioiescu nu a fost emis mandat de executare a pedepsei, întrucât el şi-a ispăşit deja pedeapsa cu închisoarea.

"Recunosc că am greşit. Sunt multe capete de acuzare care, recunosc, sunt adevărate, le-am recunoscut şi în instanţă, mi le-am asumat. Am fost pedepsit pentru ele. Mi-am făcut pedeapsa, nu am mai făcut recurs. Cu un singur lucru nu am fost de acord, cu acuzaţia de proxenetism. N-am avut nicio legătură. Am avut mai multe fapte la un loc şi au mai adunat una. Eu cred că am stat cel mai mult la închisoare - patru ani şi jumătate, că mi-au mai dat şi un spor de un an. Nu am mai făcut recurs după prima sentinţă şi am executat pedeapsa. Asta e. Am greşit, am plătit. Sper pe viitor să nu mai am probleme. M-am cuminţit, îmi văd de treaba mea", a spus Ovidiu Petru Ioiescu.

El a susţinut că membrii grupării au executat deja cea mai mare parte din pedeapsă, cât timp au stat în arest preventiv.

"Fiecare după cât mai are de executat. O să intre la comisia de eliberare condiţionată în funcţie de cât mai au de executat: o lună, două luni. Câţiva dintre ei, cum e fostul şef al Poliţiei Deva, intră acum repede în comisie, poate chiar marţi, pentru că are peste 60 de ani", a spus Ioiescu.

Potrivit inspectorului principal Bogdan Niţu, printre persoanele condamnate definitiv se află şi un agent de poliţie găsit vinovat de aderarea la un grup infracţional, şantaj şi favorizarea infractorului.

În dosarul "Spumă şi Bibanu" au fost arestate preventiv, începând din noiembrie 2004, 22 de persoane, acestea fiind trimise în judecată prin rechizitoriu, în 28 decembrie 2004. În timp, aceste persoane au fost eliberate, pe rând, ultimele 11 în 2008.

Anchetatorii au stabilit că membrii acestei grupări au săvîrşit mai multe fapte specifice crimei organizate - reglări de conturi, taxe de protecţie, incendieri de autoturisme şi de bunuri, şantaj, proxenetism. De asemenea, în acelaşi dosar au mai fost cercetate alte 28 de persoane, pentru diverse infracţiuni (constituire şi aderare la un grup infracţional organizat, şantaj, proxenetism, prostituţie, ultraj contra bunelor moravuri, violare de domiciliu, distrugere vătămare corporală, sustragere de înscrisuri, înşelăciune, jocuri de noroc).

Potrivit Ministerului Public, o grupare condusă de Ovidiu Petre Ioiescu activa din 2003 şi includea 40-50 de persoane condamnate penal, impunându-se prin "executarea" mai multor patroni care nu le recunoşteau autoritatea. În grupare a fost cooptat şi sportivul de performanţă Marian Diaconu, spre care erau dirijaţi patronii care acceptau protecţia.

Treptat, membrii grupării au aderat la un grup condus de Constantin Bumbaru şi Lucian Sârbu, cunoscuţi pentru puterea financiară obţinută din schimburi valutare ilegale, cămătărie, obţinerea unor credite preferenţiale.

Liderii grupului infracţional, preocupaţi de asigurarea protecţiei activităţii infracţionale pe care o desfăşurau, au racolat, în 2003, prin oferte de servicii sexuale şi plata unor taxe de protecţie, pe şeful de atunci al Poliţiei municipiului Deva - comisarul şef Ioan David, pe şoferii acestuia - agenţii Nicolae Stăiculescu, Ioan Florin Pasc, pe un ofiţer din cadrul Biroului Ordine Publică - Emilian George Igna, şi pe agentul Sorin Precup din cadrul Biroului Violenţe, potrivit sursei citate.

Cei cinci poliţişti au aderat la gruparea infracţională furnizând informaţii despre grupurile adverse, acţiunile poliţieneşti ce urmau a fi organizate ori favorizînd infractorii cu ocazia instrumentării dosarelor privind plângerile penale depuse de victime.

Grupul infracţional organizat de Bumbaru, Sârbu şi Ioiescu era specializat pe şantaj, taxe de protecţie, proxenetism, trafic de droguri, trafic de valută falsă, practicarea jocului de noroc "alba-neagra", precum şi pe stabilirea de legături cu alte reţele din ţară şi străinătate, tendinţa de a pune în dependenţă funcţionari publici şi poliţişti şi de a ameninţa magistraţi care instrumentau dosarele în care erau implicaţi. În desfăşurarea jocurilor de noroc, inculpaţii au avut sprijinul lui Ioan David, care a dispus, în calitate de comisar şef, mai multe schimbări printre poliţiştii care asigurau ordinea în zona Autogării Deva, unde acţionau membrii grupării.

Potrivit procurorilor, în grupare a intrat şi fiul acestuia, Adrian David, student la Universitatea din Timişoara.

Potrivit rechizitoriului, David încerca să aplaneze conflictele dintre membrii grupării şi victimele lor - tratativele ducându-se chiar în sediul Poliţiei municipiului Deva - şi se implica personal în tergiversarea dosarelor în care erau cercetaţi liderii grupului infracţional.

În acest dosar, David a fost cercetat şi pentru sustragerea şi deţinerea fără drept a 31 de cartuşe pentru pistol Makarov, el fiind acuzat şi de furt şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor.

Emilian George Igna a aderat la grupul infracţional încă din 2003, ofiţerul fiind specializat pe impunerea taxelor de protecţie reţelei de infractori specializaţi în jocul fraudulos "alba-neagra". Poliţiştii îi informau, prin intermediul agenţilor Precup şi Pasc, pe membrii grupului în legătură cu raziile planificate de organele de poliţie, mediile prielnice desfăşurării activităţiilor infracţionale, locurile unde parcau autocarele cu turişti străini, noi localităţi unde acţiunile infracţionale se puteau desfăşura în condiţii de siguranţă şi de eficacitate maximă, potrivit sursei citate.

Cei 22 de inculpaţi în dosarul "Spumă şi Bibanu" au fost condamnaţi, în 26 iunie 2007, la pedepse cu închisoarea între doi şi nouă ani, de către Curtea de Apel Piteşti. Decizia a fost contestată la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care a decis, în ianurie 2008, retrimiterea dosarului la instanţa de fond, Tribunalul Argeş.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici