Amânarea semnării contractului-cadru privind asistenţa medicală, un risc de blocare a sistemului

Patronatul Furnizorilor de Servicii Medicale Private (PALMED) avertizează că amânarea semnării Contractului-cadru privind asistenţa medicală asigurată de CNAS înseamnă un risc ridicat de blocaj a sistemului începând cu 1 iulie 2016 şi solicită implicarea activă a ministrului Sănătăţii.

912 afișări
Imaginea articolului Amânarea semnării contractului-cadru privind asistenţa medicală, un risc de blocare a sistemului

Amânarea semnării contractului-cadru privind asistenţa medicală, un risc de blocare a sistemului

Patronatul Furnizorilor de Servicii Medicale Private (PALMED) solicită implicarea activă a ministrului Sănătăţii, Vlad Voiculescu, în rezolvarea problemei privind semnarea Contractului-cadru care reglementează condiţiile în care sunt acordate asistenţa medicală, medicamentele şi dispozitivele medicale în sistemul de asigurări sociale de sănătate pentru 2016-2017, se arată într-un comunicat de presă remis marţi agenţiei MEDIAFAX.

Ministerul Sănătăţii ar fi trebuit să aplice prevederile Contractului-cadru de la 1 aprilie, însă a iniţiat un proiect de hotărâre de guvern pentru amânarea până la 1 iulie.

„Schimbările survenite la nivelul conducerii ministerului şi Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, modificările aduse proiectului Contractului-cadru, au dus la amânarea promulgării şi semnării acestuia, până la 1 iulie 2016. Deşi disponibilitatea partenerilor de dialog social a fost totală, amânarea semnării Contractului-cadru înseamnă un risc ridicat de blocaj a sistemului începând cu 1 iulie 2016, susţine Cristian Hotoboc, preşedintele Patronatului Furnizorilor de Servicii Medicale Private şi al Alianţei Pentru Sănătate din România.

De asemenea, Patronatul Furnizorilor de Servicii Medicale Private avertizează că amânarea definirii şi reglementării noţiunii de „contribuţie personală” poate bloca în orice moment activitatea din mediul privat, care este forţat să găsească diverse forme de plată pentru a acoperi costurile reale ale serviciilor medicale prestate.

„Tarifele la care sunt decontate serviciile medicale de către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate fiind sub costul real, determină furnizorii privaţi să facă încasări suplimentare pentru a acoperi valoarea reală a acestora. Nu este vorba despre o „contribuţie personală” în adevăratul sens al cuvântului, ci despre servicii conexe, cum sunt cele de cazare, ori analize suplimentare. Ne aflăm într-o situaţie imposibilă, întrucât potrivit legii, accesul unui asigurat la serviciile medicale din pachetul de bază, foarte generos în România, nu trebuie să fie taxat suplimentar. În acest context, devine tot mai greu pentru o unitate privată să îşi acopere costurile, riscând permanent să fie acuzată de nerespectarea legii, tocmai pentru că există o lacună legislativă”, a mai spus Cristian Hotoboc.

Ministerul Sănătăţii a iniţiat un proiect de hotărâre de Guvern pentru amânarea până la data de 1 iulie 2016 a termenului de aplicare a prevederilor Hotărârii Guvernului 161/2016. Prin această hotărâre, sunt aprobate pachetele de servicii şi Contractul-cadru care reglementează condiţiile în care sunt acordate asistenţa medicală, medicamentele şi dispozitivele medicale, în sistemul de asigurări sociale de sănătate pentru 2016-2017. Hotărârea a fost aprobată de Guvern şi publicată în Monitorul Oficial în 23 martie pentru intrarea în vigoare la 1 aprilie.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici