Ambasadorul Canadei despre proiectul Roşia Montană: Decizia să fie luată într-un timp util

Ambasadorul Canadei în România, Philippe Beaulne, a declarat, joi, la Alba Iulia, referindu-se proiectul de la Roşia Montană, că în orice proiect minier este important ca decizia să fie luată de autorităţi într-un timp util şi în urma unui proces echitabil.

406 afișări
Imaginea articolului Ambasadorul Canadei despre proiectul Roşia Montană: Decizia să fie luată într-un timp util

Ambasadorul Canadei despre proiectul Roşia Montană: Decizia să fie luată într-un timp util (Imagine: Haaz Sandor/Mediafax Foto)

La finalul unei întrevederi cu primarul din Alba Iulia, Mircea Hava, ambasadorul Canadei în România, Philippe Beaulne, a fost întrebat de jurnalişti ce părere are despre stadiul în care se află proiectul de la Roşia Montană, iar acesta a răspuns că "este important ca decizia să fie luată într-un timp util şi în urma unui proces echitabil”.

"Poziţia noastră întotdeauna a fost că decizia pentru proiecte aparţine autorităţilor şi acţionarilor, dar este important să fie într-un timp util şi în urma unui proces echitabil. Mineritul poate fi benefic pentru o ţară, în Canada este un important sector, sunt aproximativ 300.000 de oameni angajaţi în sectorul minier în Canada. Aşa că mineritul responsabil poate fi benefic pentru o ţară. Cu referire directă la proiectul de la Roşia Montană, am spus, în general despre proiectele miniere, că este important ca decizia să fie luată într-un timp util şi în urma unui proces echitabil şi aceasta se aplică tuturor proiectelor", a spus Philippe Beaulne.

Întrebat cât de interesantă este România pentru companiile miniere din Canada, Beaulne a spus că este interesantă atât din punct de vedere geologic, cât şi pentru istoria sa în domeniul minier.

Întrebat şi dacă Guvernul român se teme să ia o decizie cu privire la proiectul Roşia Montană, Philippe Beaulne a răspuns că nu el este cel care ar trebui să răspundă la această întrebare.

Ambasadorul Canadei în România a adăugat că încurajează autorităţile să ia o decizie privind această investiţie într-un timp util.

Totodată, Philippe Beaulne a avut şi o întâlnire privată cu primarul municipiului Alba Iulia Mircea Hava, în cadrul căreia cei doi au discutat despre mineri şi situaţia proiectului de la Roşia Montană, potrivit unui comunicat de presă al Primăriei Alba Iulia.

Conform sursei citate, în cadrul acestei întâlniri Philippe Beaulne s-a arătat dezamăgit şi de modul în care a decurs încercarea de privatizare a companiei Cuprumin Abrud deoarece "s-a deraiat inexplicabil”, însă şi-a manifestat încrederea ca "următoarea dată să fie de bun augur".

Ambasadorul Canadei în România, Philippe Beaulne, s-a aflat, joi, într-o vizită la Alba Iulia. Diplomatul canadian a susţinut o conferinţă la Universitatea "1 Decembrie 1918” despre "Responsabilitatea socială corporatistă în domeniul exploatării resurselor naturale şi asigurarea dezvoltării durabile”.

La Roşia Montană, judeţul Alba, se află cel mai important zăcământ de aur din România. Acesta, evaluat la aproximativ 300 de tone de aur şi 1.600 de tone de argint, a fost concesionat în vederea exploatării către compania RMGC. Compania este controlată de firma canadiană Gabriel Resources, care deţine 80,46% din capitalul social. Statul, prin firma Minvest Deva, are o participaţie de 19,31% în RMGC. În spatele companiei canadiene Gabriel Resources se regăsesc nume mari din business-ul mondial, precum miliardarii John Paulson, Beny Steinmetz şi Thomas Kaplan.

În decembrie, Consiliul Judeţean Alba a organizat un referendum în 35 de comune şi oraşe, în mare parte din zona Munţilor Apuseni, unde cetăţenii cu drept de vot au avut de răspuns cu "Da" sau "Nu" la întrebarea "Sunteţi de acord cu repornirea mineritului în zona Munţilor Apuseni şi a exploatării de la Roşia Montană?". Referendumul a fost, însă, invalidat din cauza prezenţei reduse.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici