Ambasadorul Rusiei la Bucureşti: În România trăiesc persoane care au experimentat pe propria piele blocada Leningradului

Ambasadorul Rusiei, Oleg Malghinov, a declarat, marţi, la aniversarea a 70 de ani de la ridicarea blocadei Leningradului, că în România mai trăiesc câteva persoane care au experimentat pe propria piele acest eveniment.

1323 afișări
Imaginea articolului Ambasadorul Rusiei la Bucureşti: În România trăiesc persoane care au experimentat pe propria piele blocada Leningradului

Oleg Malghinov, ambasadorul Rusiei la Bucureşti (Imagine: Octav Ganea/ Mediafax Foto)

"În urmă cu 70 de ani, după trei ani istorici, Leningrad (Sankt Petersburg - n.r.) a putut să respire liber şi a căpătat speranţa în viitor iar locuitorii care au rămas în oraş să-au născut pentru a doua oară", a declarat ambasadorul Rusiei la Bucureşti, Oleg Malghinov, la seara comemorativă dedicată aniversării a 70 de ani de la ridicarea blocadei fasciste asupra acestui oraş.

"Aici, în România, mai trăiesc câteva persoane care au experimentat pe propria lor piele dezastrul blocadei. Până acum nu se ştie numărul exact al pierderilor de vieţi omeneşti, dar vorbim de sute de mii de pierderi de vieţi omeneşti, iar unii oameni de ştiinţă consideră că cifra aceasta s-ar ridica chiar la un milion", a mai precizat diplomatul rus.

Malghinov a precizat că data de 18 februarie 1944 este foarte importantă pentru "spiritul şi caracterul rus".

"Caracterul rus nu a permis ca oraşul să fie predat şi consider că strămoşii lipovenilor care sunt acum în România ştiu că acest caracter are trăsătură distinctivă de bază: rezistenţa. Această rezistenţă nu a fost doborâtă nici de foame, nici de gloanţele fasciste, de nimic", a spus ambasadorul Federaţiei Ruse.

Oleg Malghinov a mulţumit ruşilor lipoveni din România că poartă "amintirea acestui eveniment şi o transferă din generaţie în generaţie".

Printre vorbitori, s-a aflat şi generalul în rezeră Badea Dragnea Marin, preşedintele Comitetului român pentru cinstirea eroilor.

"Noi, veteranii şi invalizii de război ai Armatei Române savurăm această zi în care Leningrad a intrat în normalitate (...) Eroii nu au graniţe, eroii nu au naţionalitate", a declarat generalul Badea Dragnea Marin, rănit la Stalingrad, la 6 august 1942.

Cu sprijinul Parlamentului României, Ambasada Rusiei, Agenţia Federală Rossotrudnicestvo şi Comunitatea ruşilor lipoveni au organizat, marţi, la Palatul Parlamentului, o seară comemorativă consacrată aniversării a "70 de ani de la ridicarea blocadei Leningradului".

La eveniment au participat parlamentari, reprezentanţi ai corpului diplomatic, veterani de război, oameni de stiinţă şi cultură, studenţi şi elevi.

În cadrul serii comemorative au avut loc diverse evenimente culturale dedicate ridicării blocadei: expoziţie de fotografii, prezentarea unui film documentar, un concert prezentat de elevii Şcolii Ruse de pe lângă Ambasada Federaţiei Ruse la Bucureşti şi elevii ruşi lipoveni din judeţul Tulcea.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici