Ambasadorul SUA la Bucureşti: Lupta împotriva corupţiei este vitală pentru viitorul României

Lupta împotriva corupţiei este "importantă şi vitală” pentru România, spune ambasadorul SUA la Bucureşti, Hans Klemm, în opinia căruia fenomenul reprezintă "o otravă pentru orice democraţie”.

Share pe Facebook 799 afişări

Ambasadorul SUA la Bucureşti: Lupta împotriva corupţiei este vitală pentru viitorul României (Imagine: Octav Ganea/ Arhiva Mediafax Foto)

Hans Klemm a declarat, joi, la Cluj-Napoca, la o prelegere ţinută în faţa studenţilor de la Facultatea de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării a Universităţii “Babeş-Bolyai” (UBB), că lupta împotriva corupţiei este o mare provocare şi a felicitat România pentru că luptă "din greu" împotriva acestui fenomen, transmite corespondentul MEDIAFAX.

“Corupţia este o otravă pentru orice democraţie, fie că este în SUA sau în România şi trebuie eliminată la toate nivelele vieţii publice. Este o mare provocare şi felicit România pentru ce a făcut şi pentru că luptă din greu împotriva corupţiei, este o luptă care nu se termină niciodată şi trebuie susţinută. Această luptă nu există numai în România, inclusiv vecinii dumneavoastră se confruntă cu provocări serioase, cum ar Ucraina, Republica Moldova, dar şi SUA are o problemă cu corupţia, în condiţiile în care au fost cazuri de foşti guvernatori şi senatori anchetaţi, sau preşedinţi care au părăsit funcţia din cauza corupţiei”, a spus Klemm.

Citeşte şi: Ambasadorul SUA, despre eliminarea vizelor: Un subiect complicat, dar România merge în direcţia bună

Acesta a afirmat că anul trecut a fost martorul unor evenimente remarcabile în Bucureşti şi alte oraşe mari din ţară petrecute după tragedia de la Colectiv.

“Am văzut zeci de mii de oameni care s-au unit într-o solidarizare paşnică împotriva corupţiei, am văzut sloganul <Corupţia ucide> şi am fost impresionat de acei cetăţeni de pe străzile Bucureştiului. Mulţi dintre voi aţi participat la aceste demonstraţii şi aţi văzut un viitor luminos pentru România, unde legea domneşte şi lupta împotriva corupţiei este foarte mare”, a spus diplomatul american.

Acesta şi-a manifestat speranţa că mulţi dintre cei care au protestat vor vota la alegerile din iunie şi decembrie lideri responsabili pentru ţară şi care se vor afla în slujba poporului.

“Sunteţi noua generaţie şi vă întreb dacă veţi contribui ca România să ajungă în locul în care merită să fie, o ţară liberă de corupţie şi unde să guverneze legea. Să alegeţi candidaţi corecţi, care să reprezinte poporul”, i-a îndemnat Hans Klemm pe studenţi.

Ambasadorul american a menţionat că, prin corupţie înţelege furtul bunurilor publice şi folosirea lor în scop personal, fie că se petrece acest lucru în statul american Illinois sau în judeţul Cluj.

“Resursele trebuie să fie folosite pentru educaţie, sănătate, transport, pentru eficietizarea administraţiei publice, dar aceste lucruri sunt luate şi beneficiază de aceste resurse doar un cetăţean şi familia sa. Acest lucru este furt, iar banii plătitorilor de taxe trebuie alocate în folosul cetăţenilor, pentru a le oferi o viaţă mai bună”, a declarat diplomatul american.

Întrebat de către studenţi cum poate să sprijine România, de la nivelul Ambasadei SUA, în lupta împotriva corupţiei, Klemm a spus că România este cea care trebuie să lupte, în condiţiile în care resursele reprezentanţei diplomatice americane sunt limitate.

“Avem la ambasadă reprezentaţi ai mai multor instituţii americane, cum ar fi FBI, Departamentul Justiţiei, dar vorbim de cel mult zece persoane. Resursele directe pe care le putem oferi în acest parteneriat sunt limitate. Dar lucrăm la cazuri care privesc contraterorismul, crima organizată, traficul de droguri sau persoane şi când putem şi suntem solicitaţi oferim asistenţă DNA şi altor instituţii de aplicare a legii. (…) Lupta împotriva corupţiei este una importantă şi vitală pentru viitorul României”, a răspuns Hans Klemm.

Ambasadorul SUA a susţinut, joi, la Facultatea de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării a UBB prelegerea pe tema "Reflections on Presidents' Day”, la care a asistat şi ministrul Educaţiei, Adrian Curaj.

Klemm va participa, vineri, la o dezbatere organizată de Grupul de Reflecţie “Citadel” la Facultatea de Studii Europene a UBB, cu tema "Ameninţări de securitate actuale în spaţiul euro-atlantic”, alături de fostul ministru de Externe, Bogdan Aurescu.

 

Share pe Facebook

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Taguri:
HANS KLEMM ,
CORUPŢIE ,
Versiunea: mobil  |  completa

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax SA.