Ambasadorul SUA, la Bucureşti: Prin respectarea dreptului la libertate religioasă se promovează stabilitatea în lume

Ambasadorul SUA, Hans Klemm, a spus miercuri, după întâlnirea cu PF Daniel, că prin respectarea dreptului la libertate religioasă se promovează prosperitatea şi stabilitatea în lume, precizând că a stabilit cu patriarhul susţinerea bunei înţelegeri între BOR şi alte biserici creştine din SUA.

1981 afișări
Imaginea articolului Ambasadorul SUA, la Bucureşti: Prin respectarea dreptului la libertate religioasă se promovează stabilitatea în lume

Ambasadorul SUA, la Bucureşti: Prin respectarea dreptului la libertate religioasă se promovează stabilitatea în lume (Imagine: Octav Ganea/ Arhiva Mediafax Foto)

Ambasadorul SUA la Bucureşti a avut, miercuri, o întâlnire cu PF Daniel, la Reşedinţa patriarhală. După întâlnire, ambasadorul a spus că a fost o onoare să îl întâlnescă pe Patriarhul României.

"Am avut o întâlnire foarte frumoasă, în care ne-am împărtăşit unul altuia calităţile şi punctele de vedere privind România, privind activităţi din România. Şi am arătat Prefericirii sale că una dintre componentele importante, centrale ale activităţii externe a SUA este aceea a promovării libertăţii religioase. Din punctul de vedere al Statelor Unite ale Americii, libertatea religioasă este unul dintre drepturile fundamentale ale omului", a spus ambasadorul.

Hans Klemm a precizat că prin respectarea acestui drept fundamental al omului se promovează atât prosperitatea, cât şi stabilitatea peste tot în lume.

"În contextul în care am dorit să cunosc mai bine viaţa şi activitatea din România, întâlnirea cu Preafericirea sa este foarte importantă, pentru că Preafericirea sa are un rol important, nu numai în cadrul vieţii religioase, ci şi în cea a societăţii româneşti. Am avut o întâlnire foarte fructuoasă, foarte bună şi am căzut de acord că putem să promovăm activităţile şi relaţiile intercreştine între Biserica Ortodoxă Română şi alte biserici creştine din Statele Unite ale Americii. Unul dintre aspectele activităţii mele aici, ca ambasador, este şi acela de a promova mai buna înţelegere a vieţii şi activităţii Bisericii Ortodoxe Române pentru multe din bisericile din SUA, şi desigur şi viceversa este valabilă", a mai spus ambasadorul Hans Klemm.

La rândul lui, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, a spus că noul ambasador al SUA în România a făcut miercuri vizita de prezentare, urmând să aibă loc mai multe întâlniri ale acestuia cu PF Daniel.

"Suntem în momentele imediat ulterioare vizitei de prezentare pe care noul ambasador al SUA în România, Hans Klemm, a întreprins-o astăzi. Vizita s-a desfăşurat sub semnul cordialităţii şi al bucuriei continuării unui dialog pe care BOR l-a avut constant cu Ambasada SUA din Bucureşti. Preafericitul părinte Patriarh şi-a exprimat bucuria continuării dialogului cu o personalitate precum cea a domnului Hans Klemm, un om care şi-a manifestat, încă din primele minute ale întâlnirii, deschiderea totală spre acest dialog cu Patriarhia Română. Domnia sa a punctat trei elemente esenţiale ale misiunii sale în România, în primul rând promovarea securităţii şi a strategiilor de apărare ale României, care au tot sprijinul Statelor Unite ale Americii, promovarea şi adâncirea democraţiei în România, prin maturizare, prin ajutorul de maturizare al instituţiilor democratice din România şi, nu în ultimul rând, promovarea prosperităţii. S-a insistat asupra unei culturi a prosperităţii care trebuie să se dezvolte şi în România", a spus Bănescu.

Întrebat dacă au fost discutate proiecte concrete, Bănescu a spus că unul dintre subiecte a fost legat de fenomenul migraţiei.

"S-a vorbit despre ceva concret, în sensul că la acest capitol legat de prosperitatea necesară în România, care este o ţară bogată, dar din păcate are încă foarte mulţi oameni săraci, Preafericitul părinte Patriarh Daniel a subliniat proiectele pe care BOR le desfăşoară deja, punctul legat de familiile afectate de fenomenul migraţiei. Aceste familii sunt şi vor fi sprijinite în cadrul parohiilor din întreaga Patriarhie Română. Există exemplul concret al proiectului «Alege şcoala», care-i sprijină pe copiii afectaţi de despărţirea părinţilor prin plecarea în diverse ţări la muncă. Există, de asemenea, proiecte care se desfăşoară sub semnul acesta, nimeni nu este singur, deci s-a subliniat necesitatea implicării mai mari, mai puternice din punct de vedere social a Bisericii Ortodoxe Române în societatea românească", a mai spus Bănescu.

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei a adăugat că PF Daniel a explicat care sunt proiectele în care este implicat BOR.

"S-a punctat importanţa sprijinirii tuturor celor afectaţi de fenomenul migraţiei, sprijinirea copiilor sărmani în şcoală prin oferirea de burse, prin oferirea de ajutoare concrete la nivel parohial în toată Patriarhia Română. De asemenea, s-a punctat necesitatea unor schimburi de studenţi teologi români, plecarea lor la burse în SUA, avem nevoie de această consolidare a culturii, întâlnirii dintre teorie şi practică. S-a subliniat că, în SUA, această conjugare, frumoasă conjugare, dintre terorie şi practică este un model. Noi înşine avem de învăţat din această perspectivă a dimensiunii practice a activităţii pastorale", a mai spus Bănescu.

Purtătorul de cuvânt a precizat că s-au discutat doar câteva lucruri concrete şi punctuale, fiind o vizită de prezentare.

"Nu s-au discutat decât aceste lucruri concrete, punctuale, a fost o vizită de prezentare, nu a fost o vizită cu agendă strict tematică. Evident că vor urma şi alte întâlniri, ceea ce ne bucură foarte mult, întrucât Patriarhia Română doreşte o lărgire, o deschidere mai profundă a dialogului cu multe instituţii şi evident cu alte ambasade ale unor ţări creştine", a conchis purtătorul de cuvânt al Patriarhiei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici