Amendă pentru cantina Facultăţii de Drept din Bucureşti. Ce a descoperit acolo Direcţia pentru Siguranţa Alimentelor

Cantina Facultăţii de Drept a Universităţii din Bucureşti are probleme sanitare, anunţă Direcţia pentru Siguranţa Alimentelor, precizând că unitatea de învăţământ a fost amendată, iar 101 kilograme de carne de pui au fost confiscate. Universitatea spune că nu a pus în pericol viaţa studenţilor.

1575 afișări
Imaginea articolului Amendă pentru cantina Facultăţii de Drept din Bucureşti. Ce a descoperit acolo Direcţia pentru Siguranţa Alimentelor

Amendă pentru cantina Facultăţii de Drept. Ce a descoperit acolo Direcţia pentru Siguranţa Alimentelor

“Universitatea din Bucureşti amendată de către Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor! (Nu ştiu oficial valoarea, dar am înţeles că amenda e de 30.000 lei, cu ablaţiune de plata de 15.000 lei). Foarte multi studenţi de la Facultatea de Drept mi-au trimis în ultimele luni poze cu mâncare stricată de la cantină (carne de pui sau porc care aveau o culoare ciudată) sau îmi spuneau că ciorba acră sau cartofii miros a putregai”, a scris pe Facebook, Andrei Nicolae Popa, studentul care a sesizat ANSVSA despre condiţiile din cămine.

Tânărul susţine că a avertizat de nenumărate ori conducerii Universitatea Bucureşti că încalcă normele de igienă şi sănătate publică.

Totodată, studentul mai spune că aceasta este a patra amendă contravenţională primită de unitatea de învăţământ în mai puţin de trei luni, toate fiind date pentru încălcări grave ale normelor de igienă, sănătate publică şi siguranţa alimentelor.

Tânărul a postat şi răspunsul primit din partea Autorităţii Naţionale Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) în care îl informează că Universitatea din Bucureşti a fost sancţionată contravenţional.

“Urmare deficienţelor privind schimbarea stării termice la o cantitate de 101 kg piept de pui dezosat fără piele refrigerată, societatea a fost sancţionată contravenţional în conformitate cu prevederile HG nr. 984/2005 (...) cantitatea sus menţionată fiind confiscată şi dirijată spre neutralizare”, se arată în răspunsul trimis de ANSVSA studentului.

De asemenea, pentru deficienţele de igienă a spaţiilor, utilajelor şi ustensilelor de lucru folosite, a fost acordat un termen de remediere de 30 de zile, se mai arată în răspunsul ANSVSA.

De cealaltă parte, Universitatea din Bucureşti a spus, pentru MEDIAFAX, că instituţia de învăţământ nu pune în pericol viaţa studenţilor.

“Cantina Universităţii nu pune în pericol sănătatea celor care mănâncă aici. Dacă ar fi avut cel mai mic dubiu cu privire la acest lucru, inspectorii ar fi avut toate pârghiile pentru a lua măsuri mai drastice, inclusiv închiderea cantinei. Dar nu au făcut-o, au dat acea sancţiune financiară. Noi nu am avut nicio situaţie, nicio reclamaţie din partea celor care mănâncă la cantină legat de vreo problemă medicală”, se arată într-un comunicat trimis de Universitatea din Bucureşti la solicitarea MEDIAFAX.

De asemenea, sursa citată mai spune că întreg aparatul administrativ al Universităţii mănâncă zi de zi la cantină, inclusiv rectorul şi prorectorii instituţiei.

“Inspectorii au constatat că o anumită cantitate de carne, care urma să fie gătită în acea zi, a fost depozitată în congelator, în loc să stea în camera frigorifică- în frigider. Acesta este motivul sancţiunii şi al retragerii acelei cantităţi de carne. Totodată, inspectorii au comunicat colegilor că pereţii din blocul alimentar, potrivit normelor, ar trebui să fie placaţi în totalitate cu faianţă; în acest moment, din proiectare, pereţii sunt placaţi până la înălţimea de aproximativ 2 m”, mai spune sursa citată.

Universitatea din Bucureşti precizează că toate aceste lucruri se vor remedia în scurt timp.

Totodată, unitatea de învăţământ mai spune că a cerut recent unui laborator independent să facă teste de sanitaţie asupra veselei şi a ustensilelor de bucătărie, iar buletinul de analize microbiologice arată că nu există probleme legate de siguranţă sanitară.

În octombrie Universitatea din Bucureşti a primit o amendă de 15.000 de lei de la DSP pentru condiţiile neadecvate din căminele Grozăveşti. Autoritatea a fost sesizată de un student care susţine că instituţia de învăţământ „care se consideră cea mai prestigioasă din ţară şi-a supus studenţii la condiţii inumane în cămin”.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici