AMR a contestat la instanţa supremă numirea Floricăi Bejinaru şi a Graţianei Isac la conducerea CSM

Asociaţia Magistraţilor din România (AMR) a contestat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie numirea judecătoarei Florica Bejinaru în funcţia de preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii şi a procurorului Graţiana Isac în cea de vicepreşedinte.

20 afișări
Imaginea articolului AMR a contestat la instanţa supremă numirea Floricăi Bejinaru şi a Graţianei Isac la conducerea CSM

Judecătoarea Florica Bejinaru (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

Preşedintele AMR, judecătoarea Mona Pivniceru, a declarat, sâmbătă, pentru MEDIAFAX, că acţiunea a fost depusă la Secţia de Contencios Administrativ şi Fiscal a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), procesul urmând să înceapă în 22 aprilie.

AMR a cerut suspendarea hotărârilor Consiliului Superior al Magistraturii prin care prin care a fost numită conducerea CSM pe 2010.

Mona Pivniceru a precizat că magistraţii din AMR contestă numirea Floricăi Bejinaru din motive de moralitate şi pe cea a Graţianei Isac din motive de nelegalitate, apreciind că legea nu permite mai multe mandate de conducere la CSM.

"Este şi o problemă de nulitate absolută, hotărârile CSM (de numire în funcţie- n.r.) nu sunt motivate. Or, orice act trebuie motivat, de ce s-a decis într-un fel şi nu în celălalt", a spus Pivniceru.

Ea a adăugat că exista semnale puternice din partea ONG-urilor, a magistraţilor, a procurorilor şi judecătorilor că se vor alătura acţiunii AMR.

Noua conducere a CSM a fost aleasă în 11 ianuarie, ambele persoane numite fiind contestate, Bejinaru din cauza unei probleme legate de colaborarea sa cu securitatea, iar Graţiana Isac pe motiv că a mai ocupat, pentru un mandat, funcţia de vicepreşedinte al Consiliului, fiind astfel neclar dacă avea sau nu dreptul la un nou mandat.

Imediat după anunţarea rezultatelor votului, Viorica Costiniu, preşedintele de onoare al Asociaţiei Magistraţilor din România (AMR), a anunţat că va propune membrilor ca organizaţia să conteste în instanţă numirea lui Bejinaru în funcţie.

De asemenea, Costiniu a spus că AMR va contesta inclusiv modalitatea în care CSM a tranşat problemele constituţionale ridicate în legătură cu reînnoirile mandatelor preşedintelui şi vicepreşedintelui.

Mai multe ONG-uri s-au alăturat magistraţilor care au contestat alegerea Floricăi Bejinaru în funcţia de preşedinte al CSM.

Florica Bejinaru declara, după ce a câştigat alegerile pentru conducerea CSM, că este conştientă de faptul că o parte a sistemului judiciar contestă numirea sa ca şef al Consiliului, precizând că Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dat o hotărâre definitivă şi irevocabilă privind verdictul CNSAS.

În 2006, Asociaţia Magistraţilor din România, Sojust şi o asociaţie a revoluţionarilor din Braşov au solicitat Consiliului Superior al Magistraturii demisia Floricăi Bejinaru, judecător al Tribunalului Mehedinţi şi membru ales în CSM.

Atunci, cazul Bejinaru a provocat o serie de dispute între membrii CSM şi ministrul Justiţiei de la vremea respectivă, Monica Macovei, care reclama faptul că magistratul ar fi colaborat cu fosta Securitate.

Monica Macovei a contestat în instanţă hotărârea Colegiului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) dat în cazul judecătoarei Florica Bejinaru, motivând că decizia nu a fost dată cu majoritate de voturi. În final, instanţa supremă i-a dat dreptate Floricăi Bejinaru.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici