Video Ana Birchall, despre Secţia specială: Vremea şmecheriilor introduse nu ştiu de cine nu ştiu pe unde trebuie să apună - VIDEO

Ministrul în funcţie al justiţiei, Ana Birchall, a reiterat, marţi, înaintea plenului CSM, punctul său de vedere potrivit căruia Secţia de investigare a infracţiunilor din justiţie (SIIJ), aşa cum este reglementată în acest moment, nu poate continua să funcţioneze.

4957 afișări

"Nimeni, până în acest moment, nici măcar unii din membrii Comisiei speciale din Parlament nu au reuşit să mă lămurească şi să-mi demonstreze utilitatea şi funcţionalitatea alineatului 2 al articolului 88, indice 1 prin care citez "Secţia specială rămâne competentă, îşi păstrează competenţa faţă de toate cauzele în care este urmărit sau investigat un magistrat". Cu alte cuvinte, pentru mine este o mare necunoscută şi un nmare semn de întrebare de ce Secţia specială trebuie să-şi păstreze competenţa pentru toate dosarele? Niciodată nu m-aţi auzit şi nici nu mă veţi auzi că sunt pentru abuzuri. Fiecare trebuie să răspundă conform legii şi, pe mandatul meu, am asigurat şi voi continua să asigur, atâta timp cât sunt în această funcţie, domnia legii. Iar aşa cum v-am spus acest alieant 2 al articolului 88 indice 1 nu-i văd utilitatea", a declarat Ana Birchall.

Ministrul în funcţie al justiţiei a spus că aşteaptă în continuare punctul de vedere al Consiliului Superior al Magistraturii referitor la rapoartele GRECO, pentru a da publicităţii analiza făcută la nivel interministerial.

"Vremea şmecheriilor introduse aşa nu ştiu de cine nu ştiu pe unde cred că trebuie să apună şi sper eu că a apus. Deci nimeni şi nu cred că dumneavoastră sau cei care se uită la noi cu bună credinţă pot să înţeleagă de ce într-un dosar trebuie să rămână competentă pentru tot dosarul. Asta am spus mereu şi voi continua să spun tot timpul. De exemplu, dacă acum un traficant de droguri, un violator, un criminal în serie sau orice persoană care este suspectă, urmărită penal, cercetată de o infracţiune, dacă face plângere în secunda aceasta la Secţie Specială, conform acestui alineat, Secţia Specială rămâne competentă. Aşa spune legea. Ori eu nu pot să fiu de acord cu acest lucru. Tocmai de aceea, am solicitat în nenumărate rânduri ca acest alineat, alături de alte alineate şi prevederi, să fie eliminate. Ca şi concluzie, da, aşa cum am spus dintotdeauna şi-mi asum, am văzut tot felul de campanii de defăimare şi denigrare la adresa mea, dar eu îmi asum că această Secţie Specială, aşa cum este acum reglementată, nu poate continua să funcţioneze. Nu mă convinge nimeni că un asemenea alineat asigură justeţea actului de justiţie şi încrederea oamenilor într-o justiţie corectă", a completat Birchall.

Ana Birchall a precizat că, din informaţiile pe care le are, săptămâna aceasta va ajunge şi raportul MCV privind ţara noastră.

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii are, pe ordinea de zi de marţi, validarea rezultatelor concursului pentru numirea Adinei Florea ca procuror-şef al Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ).

Este pentru a şaptea oară când CSM încearcă validarea.

Taguri:
ana birchall,
siij,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici