Analfabetism funcţional. România, rezultate de două ori mai slabe decât media Uniunii Europene

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, anunţă „lucruri deloc îmbucurătoare” în educaţie. România porneşte cu rezultate de două ori mai slabe decât media Uniunii Europene în ceea ce priveşte analfabetismul funcţional.

2932 afișări
Imaginea articolului Analfabetism funcţional. România, rezultate de două ori mai slabe decât media Uniunii Europene

Analfabetism funcţional. România, rezultate de două ori mai slabe decât media Uniunii Europene

Cîmpeanu a spus, după întâlnirea de joi a primului Comitet interministerial pentru monitorizarea implementării Proiectului „România Educată”, că, din perspectiva abandonului şcolar, ţinta asumată de România a fost de 11,3% pentru anul 2020. România a realizat 15,6%, în condiţiile în care media în Uniunea Europeană asumată a fost 10% şi realizată - 10,1%.

În ce priveşte ponderea absolvenţilor de învăţământ superior, România şi-a propus 26,7% şi a realizat 26,4%. În Uniunea Europeană, media este de 40,9%.

Datele educaţiei timpurii arată ceva mai bine, România fiind la 82%, în timp ce Uniunea Europeană este la 95,3%.

Rezultatele de partea de PISA (Programme for International Student Assessment) sunt mai multe decât îngrijorătoare, a declarat ministrul.

Pe partea de citire, ţara noastră a realizat, în anul 2015, 38,7% - aceasta fiind, practic, rata de analfabetism funcţional. În anul 2018 rata a crescut la citire la 40,8%, la matematică de la 39,9% la 46,6%, iar la ştiinţe de la 38,5% la 43,9%.

„Deci practic între anii 2015 şi 2018 sistemul românesc de învăţământ s-a deteriorat, în condiţiile în care, pe toate cele trei probe, media Uniunii Europene este de: 22% la citire - adică jumătate din procentajul elevilor care nu au reuşit să treacă această probă în România -, 22,9% la matematică - mai puţin de jumătate faţă de România - şi de 22,3% la ştiinţe. Din această perspectivă plecăm cu rezultate care sunt de două ori mai slabe decât media Uniunii Europene”, a declarat Cîmpeanu.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici