Video ANALIZĂ: COVID 19 în România, scenariile prezise de specialişti vs ce s-a întâmplat?

  • Pe 26 februarie a fost primul caz de COVID 19 în România
  • Pe 3 aprilie premierul Ludovic Orban spunea că un vârf al epidemiei ar trebuie să se înregistreze între 20 aprilie şi 1 mai
  • Erau 8.746 de infectaţi cu noul coronavirus de Paştele Ortodox
10189 afișări

Încă înainte de debutul epidemiei de COVID 19 din România spcieliştii aveau diferite păreri referitor la cum va evolua situaţia la noi.

Pe 27 ianuarie, când deja în China oraşul Wuhan de unde a pornit virusul era în carantină totală, dr. Adrian Streinu-Cercel directorul Institutului “Matei Balş”, declara că epidemie este departe .

"China e mare, să faceţi specificaţia că acest focar, la nivelul Hubei, cu circa 11 milioane de locuitori, e un punctişor pe harta Chinei. Înseamnă că riscul ca un astfel de caz să ajungă în România e substanţial redus. Măsurile sunt pentru a putea identifica primii pacienţi".

O lună mai târziu, pe 24 februarie, cu doar câteva zile înainte de confirmarea primului caz de îmbolnăvire de pe teritoriul României, fostul preşedinte Traian Băsescu era convins că virusul va ajunge şi la noi.

"Coronavirusul va intra şi în România pentru că sunt un milion de români în Italia, nu are cum să nu intre. Deci trebuie să ne pregătim pentru ce-i mai rău. Virusul ăsta pare a avea o capacitate incredibilă de a se răspândi şi de a îmbolnăvi comunităţi întregi. Probabil va ajunge la rang de pandemie", declara acesta.

26 februarie este ziua în care un bărbat de 20 de ani din Gorj a fost confirmat cu COVID 19. Era primul caz din România.

Pe 16 martie preşedintele Klaus Iohannis decretează Stare de Urgenţă, la 168 de cazuri de COVID 19.

Pe 23 martie Streinu- Cercel spunea că ar oamenii ar trebui să stea izolaţi câteva luni, pentru a nu ajune la un număr mare de îmbolnăviri.

Pe 25 martie a apărut prima predicţie. Alexandru Rafila spunea că numărul de cazuri va sări cu mult peste 10 mii, la acea dată în România erau 1.029 de cazuri.

"Odată cu mărirea capacităţii de testare va creşte şi numărul de cazuri. Cred că o să fie mai mult de 10.000 de cazuri chiar şi cu aceste restricţii. Important este dacă o să discutăm de sute de cazui zilnic sau de mii de cazuri noi zilnic. Probabil spre sfârştiul lunii aprilie se va ajunge la mii de cazuri zilnic

Predicţii de vârfuri ale epidemiei de COVID 19 în România

Pe 3 aprilie premierul Ludovic Orban spunea că un vârf al epidemiei ar trebuie să se înregistreze între 20 aprilie şi 1 mai.

Universitatea Washington a făcut o altă predicţie pentru România. 13 aprilie ar fi trebuit să fie ziua cu cele mai multe decese din cauza COVID 19 în România.

O altă predicţie legată de vârful epidemiei a fost dată de Bogdan Micu, consilier la Ministerul Mediului şi membru al echipei care a coordonat achizţiile de materiale sanitare pe perioada epidemiei.

Acesta a spus că vârful epidemiei în România va fi între 7 aprilie şi 15 mai.

Un vârf al epidemiei nu a mai existat în România, ci potrivit specialiştilor ea a evoluat în platou.

Câţi oameni îşi vor pierde viaţa din cauza noului coronavirus. Ce spuneau predicţiile?

Universitatea din Washington a dat initial cifra de 808 decese în România până pe 4 august. Cifra a fost în schimbare în funcţie de numărul noi de cazuri apărute. În prezent, cifra dată de instituţie este de 1.339 de decese.

Bogdan Micu a estimat că în România vor fi 2.657 de persoane care îşi vor pierde viaţa din cauza COVID 19.

Până pe 29 mai 1.240 de persoane şi-au pierdut viaţă, iar media deceselor pe ultimele 7 zile a fost 5 decese pe zi.

Când va fi gata epidemia de COVID 19 în România?

Streinu-Cercel a spus pe 24 aprilie că "pandemia de coronavirus ar urma să se încheie în 2022, iar un vaccin ar putea să apară în 2021, spre toamnă”.

Analiza lui Micu dă ca învinsă epidemia pe 1 iulie 2020.

Universitatea din Washigton a prezis că epidemie cu noul coronavirus se va încheia pe 4 august în România, iar un cercetător de la Universitatea din Singapore a spus că până pe 14 iunie lupta cu COVID 19 va fi în proporţie de 99% câştigată în România.

Care sunt cifrele la zi?

Pe 29 mai în România sunt 18.982 de cazuri confrimate cu COVID 19 dintre care 12.829 de persoane au fost declarate vindecate.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici