Analiză: Topul celor mai mari exportatori de armament din 2013-2017

Cu o pondere de 34% din totalul exporturilor de armament, Statele Unite a fost, detaşat, cel mai mare exportator de armament al intervalul 2013-2017, fiind urmată de Federaţia Rusă, cu o pondere de 22%, arată datele oferite Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI).

2277 afișări
Imaginea articolului Analiză: Topul celor mai mari exportatori de armament din 2013-2017

Analiză: Topul celor mai mari exportatori de armament din 2013-2017

În urma celor două se găsesc, la mare distanţă, Franţa (pondere de 6,7%), Germania (pondere de 5,8%), China (5,7%) şi Marea Britanie (4,8). În rândul celor mai mari 25 exportatori se găseşte şi Portugalia, a cărei cea mai mare destinaţie de exporturi a fost România - un total de 90% din exporturile portugheze s-au dus către România.

Cele mai mari pieţe de export din intervalul 2013-2017 pentru armamentul produs în Statele Unite au fost Arabia Saudită (către care s-au dus 18% din totalul exporturilor), Emiratele Arabe Unite (7,4%) şi Australia (6,7%). Au crescut, însă, şi exporturile către pieţe care în mod tradiţional au aparţinut Rusiei, precum India de exemplu. În acest caz, în intervalul 2008-2017 exporturile americane au crescut cu 557% - având totuşi o pondere mică din total, de doar 15%.

Exportul de arme are, însă, şi o componentă de securitate, fiind utilizat de Statele Unite ca o modalitate de a forma parteneriate strategice. Totodată, este o modalitate de a menţine o forma şi de a menţine o dependenţă logistică de SUA - piesele de schimb pentru armament fiind produse preponderent în Statele Unite.

Printre exporturile Statelor Unite se numără avioanele de transport şi de luptă (F-35 sau F15SG - o variantă a avionului F-15), nave de război sau arme uşoare.

În cazul Federaţiei Ruse, cele mai mari pieţe de export au fost India (35% din exporturi), China (12%) şi Vietnam (10% din total). Exporturile totale ale Rusiei au scazut, însă, în intervalul 2008-2017 cu 7,1%, în principal datorită reducerii cantităţii de armament exportate către destinaţiile sale tradiţionale, cum ar fi China sau Algeria de exemplu.

Franţa, Germania, Italia, Spania şi Marea Britanie au o pondere combinată de 23% din totalul exporturilor la nivel global. Dintre acestea, Franţa a înregistrat cea mai mare creştere a exporturilor, de 27%. Cea mai mare parte a armamentului francez fiind destinată pieţelor din Asia şi Oceania (pondere de 35% din exporturi), Europei (pondere de 9,1%), Africa (7,5%) sau ţărilor Orientului Mijlociu (pondere de 42%). Un exemplu în cazul celei din urma îl constituie vânzarea navelor Mistral, în valoare de 1,06 miliarde de dolari, către Egipt în 2016.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici