Anastase: Vom modifica Legea lustraţiei pentru ca documentul să fie constituţional

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, a declarat, luni, în legătură cu decizia Curţii Constituţionale privind Legea Lustraţiei, că Parlamentul va modifica actul astfel încât acesta să fie în acord cu Constituţia.

83 afișări
Imaginea articolului Anastase: Vom modifica Legea lustraţiei pentru ca documentul să fie constituţional

Anastase: Vom modifica Legea lustraţiei pentru ca documentul să fie constituţional (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

"Aşteptăm expunerea de motive a Curţii Constituţionale şi vom modifica Legea astfel încât să fie constituţională", a precizat pentru MEDIAFAX Roberta Anastase.

Legea lustraţiei a fost adoptată de Camera Deputaţilor în data de 19 mai, la iniţiativa preşedintelui Camerei care a precizat că în acest fel şi-a onorat promisiunea făcută Liderului Asociaţiei 21 Decembrie 1989, Teodor Mărieş ca legea să fie adoptată până în 20 mai.

Mărieş a intrat în greva foamei pentru a determina adoptatea acestei legi, iar după 78 de zile, a anunţat că iese din greva foamei, după ce s-a întâlnit cu preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, care a stabilit un calendar clar pentru adoptarea Legii lustraţiei până în 20 mai.

Deputaţii PSD au criticat textul legii lustraţiei adoptat de Camera Deputaţilor şi l-au atacat la Curtea Constituţională.

Curtea Constituţională a decis, luni, cu majoritate de voturi , că Legea lustraţiei este neconstituţională, admiţând astfel sesizarea făcută de mai mulţi parlamentari.

Curtea Constituţională a soluţionat, în cadrul controlului anterior promulgării legii, sesizările formulate de 29 de senatori şi 58 de deputaţi referitoare la neconstituţionalitatea Legii lustraţiei, privind limitarea temporară a accesului la unele funcţii şi demnităţi publice pentru persoanele care au făcut parte din structurile de putere şi din aparatul represiv al regimului comunist în perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989, se arată într-un comuncat de luni al instanţei constituţionale.

"Curtea Constituţională a constatat, cu majoritate de voturi, că Legea este neconstituţională", se arată în documentul citat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici